Stoiximan Super League

Ελευθερόπουλος: «Να αλλάξουμε νοοτροπία»

Τους λόγους για τους οποίους έχει φτάσει στο τέλμα το ελληνικό ποδόσφαιρο εξήγησε ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος.

Την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο σχολίασε ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος.

«Το κυριότερο είναι το θέμα της νοοτροπίας», ο πρώην προπονητής του Πανιωνίου και πρόσθεσε: «Πρέπει να αλλάξουμε όλοι, παράγοντες, προπονητές, ποδοσφαιριστές, δημοσιογράφοι, διότι μόνο έτσι θα πάει μπροστά το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Αποσπάσματα των όσων δήλωσε ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος στην «Ελευθεροτυπία»

Ήταν η πρώτη σου χρονιά ως προπονητής. Ποιες είναι οι πιο σημαντικές διαφορές που εντόπισες στο ελληνικό πρωτάθλημα σε σχέση με το ιταλικό;

«Το κυριότερο είναι το θέμα της νοοτροπίας. Πρέπει να αλλάξουμε όλοι, παράγοντες, προπονητές, ποδοσφαιριστές, δημοσιογράφοι, διότι μόνο έτσι θα πάει μπροστά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σχετικά με τους ποδοσφαιριστές, θυμάμαι πως την πρώτη μου χρονιά στην Ιταλία (Μεσίνα) είχε έρθει ένας παίκτης, αλλά έκανε τα δικά του στις προπονήσεις.

Τον έπιασαν οι παλιοί από το γιακά και του είπαν: “Δεν θα παίξεις εσύ με την καριέρα μας και τις οικογένειές μας. Πληρωνόμαστε από αυτό που κάνουμε”. Στην Ιταλία οι ποδοσφαιριστές βάζουν κανόνες μεταξύ τους. Εντύπωση μου έκανε και η νοοτροπία των αναπληρωματικών. Σκίζονται στις προπονήσεις».

Πέρα από το θέμα νοοτροπίας;

«Να υπάρχουν καλά γήπεδα και αθλητικά κέντρα, να δοθεί βάρος στις ακαδημίες, και πρέπει να δημιουργηθούν ομάδες Β’. Ένα πρωτάθλημα δηλαδή στα πρότυπα της Ισπανίας. Υπάρχει και κάτι άλλο…».

Ποιο είναι αυτό;

«Πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Ο Μπεκενμπάουερ δήλωσε πρόσφατα ότι πρέπει να ανησυχήσουμε γιατί μεγαλώνει η ψαλίδα της Μπάγερν και της Ντόρτμουντ από τις υπόλοιπες γερμανικές ομάδες. Αυτό το άνοιγμα στην ψαλίδα μπορεί να επηρεάσεις και τον Ολυμπιακό, να τον τραβήξει προς τα κάτω. Δεν μπορεί ένας ποδοσφαιριστής, όταν κερδίζει εύκολα, να πιεστεί και να μπει απότομα στα δύσκολα στην Ευρώπη. Οι Ιταλοί λένε: Όταν βγει το μηχάνημα από την πρίζα, δεν ξαναμπαίνει εύκολα».

Η άποψή σου για το φετινό Ολυμπιακό;

«Κατέκτησε εύκολα το πρωτάθλημα. Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις για το θέαμα σε ορισμένα παιχνίδια, καθώς οι απαιτήσεις του κόσμου είναι μεγάλες. Όλα ξεκινούν από την επιλογή του προπονητή. Αυτός θα “χτίσει” την ομάδα. Πρέπει να ξέρεις τις θέλεις. Ο Ζαρντίμ ήταν ξεκάθαρο τι πρεσβεύει. Έκανε αυτό που ήξερε, αλλά δεν ταίριαζε στη φιλοσοφία του Ολυμπιακού. Ήθελε έναν πιο επιθετικογενή προπονητή μετά τη διετία του Βαλβέρδε. Δεν μπορεί να δεχθεί ο οπαδός του Ολυμπιακού – και δικαίως για μένα – να παίζει η ομάδα στο Καραϊσκάκη με δύο αμυντικά χαφ. Έχει συνηθίσει σε άλλο στιλ παιχνιδιού. Όχι να κερδίζει η ομάδα με το στανιό 1-0 από μία στημένη φάση».

Θα ήθελες να καθίσεις κάποια στιγμή στον πάγκο του Ολυμπιακού;

«Ποιος δεν θα ήθελε; Μου αρέσουν, όμως, οι στόχοι και όχι τα όνειρα. Κοιτάω την επόμενη χρονιά. Έχω κάποιες επαφές και είναι ξεκάθαρο τι πρεσβεύω ως προπονητής. Κάποια στιγμή θα ήθελα να πάω και στην Ιταλία».

Έζησες από κοντά τον Σάμαρη. Πιστεύεις ότι μπορεί να καθιερωθεί στον Ολυμπιακό;

«Ναι, και λόγω προσωπικότητας και ποδοσφαιρικών δυνατοτήτων. Ήταν μαζί με τον Αραβίδη οι αποκαλύψεις της χρονιάς στον Πανιώνιο».

Για ποιο λόγο έφυγες από τον Πανιώνιο;

«Η ομάδα χρειαζόταν ένα ηλεκτροσόκ. Έπρεπε κάποιος να θυσιαστεί και προτίμησα να είμαι εγώ. Έχω τις καλύτερες σχέσεις με τη διοίκηση και τους παίκτες. Αυτό που πέτυχε ο Πανιώνιος είναι ένα μικρό θαύμα, ήταν ένα πανεπιστήμιο για μένα. Δεν είχαμε λιγότερα προβλήματα από την ΑΕΚ, απλώς δεν βγήκαν προς τα έξω. Πολλά παιδιά τα έδιωξαν από τα σπίτια τους γιατί δεν είχαν να πληρώσουν το νοίκι. Κάναμε συμφωνίες για να τρώνε σε κάποιες ταβέρνες».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x