Επικαιρότητα

Έλλειψη προσωπικού και «μαχαίρι» στη χρηματοδότηση «πνίγουν» το ΕΣΥ

Χωρίς βαμβάκι το ΚΑΤ - Κλειστό από τον Ιανουάριο πρότυπο κέντρο ημερήσιας νοσηλείας στον Άγιο Σάββα - Από τον Ευαγγελισμό λείπουν 450 νοσηλευτές, 110 ειδικευμένοι και 70 ειδικευόμενοι γιατροί

Στην πιο δυνατή και άγρια έξαρσή της βρίσκεται η "χρόνια νόσος" του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), η έλλειψη προσωπικού. Η δραματική υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων σε συνδυασμό με την συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησής τους απειλούν άμεσα την βιωσιμότητα του συστήματος δημόσιας υγείας όπως και τη ζωή των... Ελλήνων ασθενών.

Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι του ΕΣΥ άρθρωσαν κραυγή αγωνίας και διαμαρτυρίας με την κινητοποίηση τους την Τετάρτη ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ενισχύσει με προσωπικό και χρήματα τις δημόσιες δομές υγείας.

Προσώρας η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρακολουθεί την κατάπτωση του ΕΣΥ, μοιράζει αφειδώς υποσχέσεις για προσλήψεις και φαίνεται να εναποθέτει κι αυτή τις ελπίδες της σε ένα θαύμα όπως οι ασθενείς που συρρέουν τις τελευταίες ημέρες στο προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας. Το σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας, πάντως, δεν βοήθησε το αντικαρκινικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. Υποστελεχωμένο το ιστορικό νοσοκομείο περιθάλπει τους καρκινοπαθείς χάρη στο φιλότιμο και την αυτοθυσία του προσωπικού, ενώ το πρότυπο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας "Νίκος Κούρκουλος", δωρεά της κυρίας Μαριάννας Λάτση, παραμένει κλειστό για τους ασθενείς από την ημέρα των εγκαινίων του τον περασμένο Ιανουάριο.

Τα στοιχεία από τα Σωματεία εργαζομένων είναι αποκαλυπτικά για την κατάσταση που επικρατεί πλέον στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον καρδιολόγο και πρόεδρο των Εργαζομένων στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός κ. Ηλία Σιώρα, ο προϋπολογισμός τους συρρικνώθηκε φέτος στο 1,03 δισ. ευρώ από 1,6 δισ. το 2014 και 1,8 δισ. το 2013. Ωστόσο, ακόμη και από αυτόν τον τσεκουρεμένο προϋπολογισμό τα νοσοκομεία εφέτος έχουν λάβει ψίχουλα. Όπως είχε αποκαλύψει το protothema.gr, από την κρατική χρηματοδότηση που τους αναλογεί για το πρώτο τετράμηνο, δηλαδή το ποσό των 350, 4 εκατ ευρω, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν λάβει μόλις 43, 5 εκατ. Ευρώ.

Ευαγγελισμός, η ναυαρχίδα του ΕΣΥ βουλιάζει

"Μόνο στο δικό μας νοσοκομείο έπρεπε να είχαν αποδοθεί τουλάχιστον 25-30 εκατ. ευρώ για το πρώτο δίμηνο τους έτους, στην πραγματικότητα όμως δόθηκαν μόνο 2 εκατ. για Γενάρη και Φλεβάρη, και μας λένε να χρησιμοποιήσουμε τα ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία είναι οφειλές του νοσοκομείου προς τρίτους" επισημαίνει ο κ. Σιώρας.

Εμπαιγμό και κοροϊδία θεωρούν οι εργαζόμενοι τις διαβεβαιώσεις για 4.500 προσλήψεις, και επικαλούνται έγγραφο της ΥΠΕ σύμφωνα με το οποίο θα προσληφθούν στον Ευαγγελισμό μόνο 12 επικουρικοί γιατροί, έναντι 21 που είχαν εγκριθεί πέρυσι. Την ίδια ώρα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο του ΕΣΥ βουλιάζει χωρίς προσωπικό: οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό αγγίζουν τις 1000, συγκεκριμένα λείπουν 450 νοσηλευτές, 110 ειδικευμένοι και 70 ειδικευόμενοι γιατροί, εκατοντάδες ακόμη σε διοικητικό, παραϊατρικό, τεχνικό κα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σιώρας, με τους ομολόγους του από τα νοσοκομεία ΚΑΤ και Αιγινήτειο καθώς και από το Κέντρο Βρεφών "Η Μητέρα", δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει το σύστημα δημόσιας υγείας την τελευταία πενταετία. Στο διάστημα αυτό, το προσωπικό των μονάδων του ΕΣΥ περιοριστεί από τις 105.000 στις 77.000.

ΚΑΤ, το κέντρο πολυτραυματιών έχει ξεμείνει από βαμβάκι

Σύμφωνα με την πρόεδρο των εργαζομένων στο ΚΑΤ κυρία Βούλα Πάκου, είναι δραματική η συρρίκνωση του μηνιαίου προϋπολογισμού του νοσοκομείου. Το πρώτο τετράμηνο του έτους, αναφέρει, η χρηματοδότηση για λειτουργικά έξοδα και εξόφληση προμηθευτών περιορίστηκε στο 1,9 εκατ. ευρώ, από 16,7 εκατομμύρια που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Κι αυτό το ποσό δόθηκε, την ώρα που οι πάγιες μηνιαίες δαπάνες του ΚΑΤ ανέρχονται σε 3,2 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η εκπροσώπους των εργαζομένων ανέφερε ότι μεταξύ όλων των τραγικών ελλείψεων σε αναλώσιμα υγειονομικά υλικά είναι αισθητή και με διαφορά η έλλειψη σε βαμβάκι τους τελευταίους πέντε μήνες, το οποίο προμηθεύονται οι ίδιοι οι ασθενείς..

Κέντρο βρεφών "Η Μητέρα"

Η πρόεδρος των εργαζομένων στο Κέντρο Βρεφών “Η Μητέρα” Αναστασία Παπαδογιαννάκη ανέφερε ότι η χρηματοδότηση του ιδρύματος συρρικνώθηκε τα τελευταία χρόνια κατά 50% έως 60%. Τόνισε ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο και πως ενώ έπρεπε να είναι τρεις έως τέσσερις εργαζόμενοι ανά βάρδια πρωί - απόγευμα, τώρα για 13 παιδιά αντιστοιχούν ένα ή δύο άτομα το πρωί.


Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x