Χρήστος Ρομπόλης

Έλληνες... γρηγορείτε!

Ο Χρήστος Ρομπόλης γράφει από το Ζάγκρεμπ στο sport-fm.gr για τους λόγους που η Εθνική καλείται να βρίσκεται σε εγρήγορση για την… εύκολη πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ απέναντι στην ΠΓΔΜ.

Η ποιοτική απόσταση μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ είναι… χάος. Ο γερασμένος Ιλιέφσκι, ο απλώς συμπαθής νατουραλιζέ Χέντριξ και μια σειρά παικτών που μετά βίας στέκονται σε ομάδες επιπέδου Eurocup δεν μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια ένα ρόστερ με παίκτες που πρωταγωνιστούν ή κατακτούν την Ευρωλίγκα και έχουν θέση και ρόλο στο ΝΒΑ.

Όλα αυτά όμως μόνο στα χαρτιά, γιατί η θεωρία από την πράξη απέχει όσο και οι δύο ομάδες σε επίπεδο ταλέντου, βάθους, αθλητικότητας, εμπειρίας, προσωπικότητας και παράδοσης στο Ευρωμπάσκετ.

Η Εθνική έχει πολλούς περισσότερους λόγους να είναι σε εγρήγορση παρά σε εφησυχασμό εν όψει ΠΓΔΜ. Το κλισέ «κάθε πρεμιέρα επιφυλάσσει κινδύνους» είναι ο μικρότερης σημασίας λόγος.

Ο μεγαλύτερος ίσως είναι πως η ελληνική πορεία σε πρόσφατες διοργανώσεις ζημιώθηκε ή ενίοτε καταστράφηκε από αντιπάλους επιπέδου ανάλογου της ΠΓΔΜ. Ποιος ξεχνά το κάζο από τη Νιγηρία στο Προολυμπιακό του 2012 ή από τη Φινλανδία το 2013; Ή-κακή ώρα-ποιος ξεχνά τη βαριά ήττα, που ευτυχώς δεν αποδείχτηκε καταδικαστική, το 2011 από τους Σκοπιανούς;

Αν οι διεθνείς χρειάζονται (που δεν χρειάζονται δηλαδή) έναν ακόμη λόγο να τους κρατά στην τσίτα, είναι ο «στρατός» των οπαδών της ΠΓΔΜ που θα είναι στο γήπεδο. Περισσότεροι από 1.500 αναμένονται στην «Αρένα Ζάγκρεμπ» και δεν θα αποφύγουν τις προκλήσεις.

Η Εθνική δεν χρειάζεται να κάνει... πολιτική, ούτε όσα ΔΕΝ έκαναν οι πολιτικοί της για να δηλώνουν κάποιοι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πρέπει απλώς να επιτελέσει στο παρκέ το καθήκον της. Ακόμη και μια μέτρια εμφάνισή της θα υπερ-αρκεί για να αποστομώσει την κερκίδα και να γίνει απλώς το πρώτο βήμα από ένα μεγάλο ταξίδι, σαν κι αυτό που θέλει να κάνει σε αυτό το Ευρωμπάσκετ. Οι «κωλοπετσωμένοι» Έλληνες διεθνείς γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και τι να αποφύγουν για να κάνουν ένα καλό ζέσταμα πριν το πρώτο μεγάλο τεστ, κόντρα στην Κροατία το βράδυ της Κυριακής.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x