Επικαιρότητα

Εμπλοκή Ρώσων στην κατάρριψη του Μπόινγκ

Στο φως το πόρισμα για την τραγωδία των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

Ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από εισαγγελείς και αστυνομικούς από την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ουκρανία, τη Μαλαισία και την Αυστραλία, ανακοίνωσε χθες ότι ο πύραυλος Buk που κατέρριψε την πτήση ΜΗ17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών στις 17 Ιουλίου 2014 εκτοξεύθηκε από περιοχή που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών και είχε μεταφερθεί εκεί το ίδιο πρωί από τη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέρριψε το πόρισμα ως «πολιτικώς υποκινούμενο».

Η κατάρριψη του Μπόινγκ 777 που εκτελούσε τη διαδρομή Αμστερνταμ-Κουάλα Λουμπούρ κόστισε τη ζωή 298 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους Ολλανδών. Οι συγγενείς τους, που εξακολουθούν να βασανίζονται από πληθώρα αναπάντητων ερωτημάτων, ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο του πορίσματος λίγο πριν αυτό παρουσιαστεί στα μέσα ενημέρωσης.

Το πόρισμα αναφέρει ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την αγροτική περιοχή Περβομαΐσκι, που βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την πόλη Σνίζνε. «Το σύστημα μεταφέρθηκε στην Ανατολική Ουκρανία από τη Ρωσία και εν συνεχεία φορτώθηκε σε λευκό φορτηγό μάρκας Volvo με τρέιλερ. Το φορτηγό συνοδευόταν από πολλά άλλα οχήματα και από ενόπλους με στολή», αναφέρει η έρευνα.

Υποκλαπείσα συνομιλία

Η έρευνα επικαλείται υποκλαπείσα τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ δύο ρωσόφωνων ανδρών. Στις 16 Ιουλίου, στις 07.09 το πρωί, ένας άνδρας ονόματι Νικολάγιεβιτς τηλεφωνεί σε άλλον που λέγεται Σάνιτς και του λέει ότι δεν ξέρει «αν οι άνδρες αντέχουν». Επίσης ρωτάει εάν μπορεί να παραλάβει «έναν Buk το πρωί. Αλλιώς, τα πράγματα θα πάνε χάλια». «Αν χρειάζεσαι, θα το στείλουμε στην περιοχή σου», απαντά ο Σάνιτς.

Οι ερευνητές δεν κατονόμασαν υπευθύνους, αλλά είπαν ότι είχαν εντοπίσει περίπου 100 ανθρώπους «που μπορούν να συνδεθούν με την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 ή τη μεταφορά του Buk-TELAR». «Ποιος έδωσε την εντολή να έρθει το Buk-TELAR στην Ουκρανία και ποιος έδωσε την εντολή για την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17; Πήραν την απόφαση οι χειριστές μόνοι τους ή εκτέλεσαν εντολές ανωτέρων;», διερωτήθηκε ο επικεφαλής της Εισαγγελίας της Ολλανδίας, Φρεντ Βεστερμπέκε, ο οποίος προσέθεσε ότι συνεχίζονται οι έρευνες για να διαπιστωθεί «εάν και κατά πόσον η κατάρριψη ήταν σκόπιμη».

«Η αυθαίρετη απόδοση ευθυνών και η κατασκευή των επιθυμητών αποτελεσμάτων έχει γίνει κανόνας για τους Δυτικούς συναδέλφους μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Μέχρι σήμερα, οι έρευνες συνεχίζουν να αγνοούν αδιαμφισβήτητα στοιχεία από τη ρωσική πλευρά, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία είναι πρακτικά η μόνη που τους στέλνει αξιόπιστες πληροφορίες».

Η Ζαχάροβα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Κιέβου τροφοδότησε τις έρευνες με παραποιημένα στοιχεία και ότι τα νέα δεδομένα από τα ρωσικά ραντάρ θα οδηγήσουν τους εισαγγελείς να αναθεωρήσουν τα πορίσματά τους.

Η κυβέρνηση του Κιέβου χαιρέτισε τα αποτελέσματα της έρευνας θεωρώντας ότι «μπαίνει τέλος στην απόπειρα της Ρωσίας να πλήξει το κύρος της ερευνητικής επιτροπής» και κατηγορώντας τη Ρωσία για «παραποιημένα στοιχεία». Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρμπι χαιρέτισε την έρευνα ως «ένα ακόμη βήμα προς τη λογοδοσία των υπευθύνων στη δικαιοσύνη».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε χθες ότι τα ρωσικά ραντάρ «ταυτοποίησαν όλα τα ιπτάμενα αντικείμενα που μπορεί να εκτοξεύθηκαν ή να βρίσκονταν στον αέρα πάνω από την περιοχή που ελέγχεται από τους αντάρτες, τη στιγμή εκείνη. «Τα δεδομένα είναι σαφή. Δεν υπάρχει πύραυλος. Αν υπήρξε πύραυλος, μπορεί να προέρχεται μόνο από αλλού», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τόσο το ρωσικό υπουργείο Αμυνας όσο και οι αντάρτες της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ υποστήριξαν ότι ουδέποτε οι αντάρτες είχαν στη διάθεσή τους πυραύλους Buk.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x