Επικαιρότητα

Ενα κρίσιμο Eurogroup με αντιφατικές εκτιμήσεις

Αυτό που έγινε ξεκάθαρο στον Ελληνα υπ. Οικονομικών, στο Eurogroup της Πέμπτης, είναι ότι η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό είναι «μακριά από το να είναι αρκετή».

Δεν ήταν λίγοι, ακόμη και από αυτούς τους ίδιους τους συμμετέχοντες στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, που όταν άκουσαν όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, έμειναν με πολλά ερωτήματα.

Κι αυτό, γιατί ο κ. Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μπροστά σε κάμερες και δημοσιογράφους μίλησε για «πρόοδο σε όλα τα επίπεδα της διαπραγμάτευσης» με την ελληνική κυβέρνηση και αισιοδοξία ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Λίγο νωρίτερα, όμως, μέσα στο Eurogroup, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Π. Τόμσεν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έλεγε ότι χωρίς περικοπές βασικών συντάξεων, το ασφαλιστικό δεν μπορεί να «κλείσει». Συγχρόνως έβαζε στο τραπέζι των συζητήσεων την προοπτική υιοθέτησης μέτρων αξίας 8-9 δισ. ευρώ μέχρι το 2018.

«Η τοποθέτηση του κ. Μοσκοβισί ήταν πολύ πιο θετική από τη συζήτηση που έγινε κατά τη διάρκεια του Eurοgroup» λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», όταν ερωτάται σχετικά. Κι εκτιμά ότι ο μόνος λόγος γι’ αυτήν τη τοποθέτηση αφορά μάλλον την οικονομική διπλωματία, δηλαδή στο πλαίσιο μιας προσπάθειας «να χαμηλώσουν οι τόνοι», τη στιγμή που η Ευρωζώνη έχει αρκετές κρίσεις να διαχειριστεί.

Πολλά προβλήματα

«Από τη μία έχουμε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που βρίσκονται σε ραγδαία πτώση, από την άλλη το θέμα των πρόσθετων μέτρων που επιβλήθηκαν στην Πορτογαλία και τέλος -πάνω από όλα- το προσφυγικό, που απασχολεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα μία σειρά από κράτη-μέλη» τονίζει. Το συμπέρασμα; «Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να ανεβούν οι τόνοι και για το ελληνικό πρόγραμμα» καταλήγει.

Σύμφωνα με τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους, που μίλησαν σχετικά με το θέμα στην «Κ», η τοποθέτηση του κ. Τόμσεν, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ την Πέμπτη το βράδυ, λίγο αφού είχε τελειώσει το Eurogroup, δεν ήταν τίποτε άλλο από αυτά που είπε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, παρουσία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Κατά συνέπεια, η απόσταση μεταξύ του θετικού κλίματος που βγήκε στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup και της τοποθέτησης του εκπροσώπου του ΔΝΤ περιγράφει και το εύθραυστό σημείο που έχουν φτάσει οι συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα σε αυτή τη φάση.

Γεγονός αποτελεί ότι η τοποθέτηση του ΔΝΤ φαίνεται να δυσαρεστεί και την ελληνική πλευρά αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς μιλάει ξεκάθαρα, από τη μία, για το γεγονός ότι χρειάζονται μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά πολύ σκληρά νούμερα, ενώ από την άλλη ξεκαθαρίζει στους Ευρωπαίους εταίρους ότι χωρίς ελάφρυνση χρέους η ελληνική οικονομία «δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Αντίθετα με τις διακηρύξεις στο εσωτερικό της χώρας και παρά την παραπάνω τοποθέτηση του κ. Τόμσεν, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν έθιξε το θέμα του χρέους κατά τη διάρκεια του Eurogroup, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, που μίλησε σχετικά στην «Κ».

Αυτό, όμως, που έγινε σίγουρα ξεκάθαρο στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είναι ότι:

Πρώτον, η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό είναι «μακριά από το να είναι αρκετή».

Δεύτερον, η αύξηση των εισφορών που προτείνει η ελληνική πλευρά θεωρείται αντιπαραγωγική, για πολλούς λόγους.

Βέβαια, είναι ξεκάθαρο, σε θεσμούς και κράτη-μέλη, ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα ήταν δύσκολη κοινωνικά και πολιτικά σε όλα τα κράτη- μέλη και όχι μόνο στην Ελλάδα, για ευνόητους λόγους.

Η στάση του Βερολίνου

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική πλευρά είναι σύμφωνη με την τοποθέτηση του κ. Τόμσεν όσον αφορά το ασφαλιστικό. Το Βερολίνο θεωρεί ότι η ανάγκη για περικοπές στο κόστος των συντάξεων είναι απαραίτητη και βασίζεται στο ότι το 10% ΑΕΠ του ελληνικού προϋπολογισμού απαιτείται για να καλύψει τις ασφαλιστικές ανάγκες της χώρας, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται μόλις στο 2,5%. Οπως προκύπτει από την απλή παράθεση των ποσοστών, η διαφορά είναι χαοτική.

Αυτό που έγινε επίσης ξεκάθαρο στο Εurogroup της περασμένης Πέμπτης –καθώς τονίστηκε και από τον πρόεδρό του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε– είναι η σειρά που θα εξελιχθούν τα γεγονότα. Συγκεκριμένα, αυτό το οποίο ξεκαθαρίστηκε είναι πως πριν κλείσει η αξιολόγηση, δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους. Μάλιστα, γερμανική πηγή έλεγε στην «Κ» ότι δεν είναι σίγουρο ότι μια τέτοια συζήτηση θα γίνει γενικότερα, καθώς μπορεί να μην κριθεί απαραίτητο.

Η γερμανική στάση είναι ότι θα πρέπει να ληφθούν όσα περισσότερα μέτρα γίνεται, ώστε η ελάφρυνση του χρέους να μην είναι αναγκαία και εκφράζεται εδώ και αρκετό καιρό πλέον. Κάπου εδώ, ωστόσο, σημειώθηκε μια έκπληξη. Κι αυτό γιατί, ενώ μέχρι την Πέμπτη ήταν ξεκάθαρο ότι η γερμανική θέση ήταν σε πλήρη σύμπνοια με τη θέση του ΔΝΤ, η τοποθέτηση του κ. Τόμσεν για την αναγκαιότητα της ελάφρυνσης του χρέους, δυσαρέστησε το Βερολίνο.

Τις επόμενες εβδομάδες και πριν από την κάθοδο της τρόικας στην Αθήνα είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι εκπρόσωποί της να έχουν συμφωνήσει σε μία κοινή γραμμή, λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην «Κ».

Συγχρόνως την αισιοδοξία του κ. Μοσκοβισί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το Πάσχα λίγοι φαίνεται να τη μοιράζονται. Μάλιστα, μέσα στο Eurogroup ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών θέλησαν να μάθουν αν το Πάσχα που ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί για ολοκλήρωση της αξιολόγησης ήταν το καθολικό – τέλος Μαρτίου ή το... ορθόδοξο, δηλαδή στις αρχές Μαΐου.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x