Χρήστος Σούτος

Ένας αγγελικά πλασμένος κόσμος

Ο Χρήστος Σούτος γράφει στο sport-fm.gr τα κρούσματα ντόπινγκ στο χώρο του στίβου.

Με αφορμή τα τελευταία κρούσματα ντόπινγκ στο χώρο του στίβου, όπου μεγάλα ονόματα του χώρου βρέθηκαν θετικοί σε χρήση απαγορευμένων ουσιών, άρχισε πάλι η συζήτηση για το κατά πόσο οι έλεγχοι που γίνονται είναι επαρκείς και τόσο συχνοί όσο θα έπρεπε, για το αν το αντι- ντοπινγκ βρίσκεται πάντα ένα βήμα πίσω από το ντόπινγκ ή αν τελικά αυτοί που " πιάνονται" είναι τελικά θύματα παράπλευρα ενός είδος ακήρυχτου πολέμου υπόγειων συμφερόντων που ανά τακτά χρονικά διαστήματα δίνουν βορά στα θηρία κάποια εξιλαστήρια θύματα που είτε έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους είτε απλώς πια δεν προσφέρουν τίποτα στην βιομηχανία του θεάματος. 'Οπως και να έχει από τη στιγμή που κάποιος είναι πρόθυμος να ρισκάρει τη ζωή του παίρνοντας οποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα προκειμένου να πετύχει ένα ρεκόρ ή να κατακτήσει ένα μετάλλιο η συζήτηση μάλλον περισσεύει.

Ο στίβος, κυρίως στα σπρίντ και στις ρίψεις, η άρση βαρών και η κολύμβηση αποτελούν συνήθως εκείνα τα αθλήματα που εμφανίζονται τα περισσότερα κρούσματα σε μεγάλες διοργανώσεις. Η σκιά που πέφτει πάνω στα ρεκόρ και τις μεγάλες επιδόσεις των σπορ αυτών είναι σε πολλές περιπτώσεις πολύ βαριά. Δημιουργείται η αντίληψη, στη μεγάλη πλειονότητα των φιλάθλων που τα παρακολουθούν, ότι όλα είναι ψεύτικα και αποτέλεσμα φαρμακευτικών σκευασμάτων και λιγότερο ταλέντου και σκληρής αθλητικής προσπάθειας πράγμα άδικο για την πλειοψηφία των αθλητών. Η ευθύνη των ιθυνόντων του παγκόσμιου αθλητισμού μεγάλη. Σίγουρα ένα ντοπάρισμα από μόνο του δεν μπορεί να οδηγήσει κανέναν στην κορυφή του κόσμου ή στην επίτευξη κάποιου μεγάλου ρεκόρ. Από την άλλη όμως δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ ισοδύναμων αθλητών που μάχονται για τον ίδιο στόχο. Υπάρχει τρόπος να μπει ένα φρένο σε όλο αυτό το γαϊτανάκι; Βασανιστικό το ερώτημα και η απάντηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι μονολεκτική ή εύκολη. Αυστηρότεροι έλεγχοι, περισσότερη αποφασιστικότητα των αρχών και κυρίως μια εκστρατεία ενημέρωσης των επίδοξων αυριανών πρωταθλητών για τις ολέθριες συνέπειες της κατανάλωσης απαγορευμένων ουσιών. Αν οι νέοι αθλητές μάθουν, πριν μπουν στην διαδικασία του πρωταθλητισμού, τους κινδύνους που διατρέχουν και την πιθανότητα να εμφανίσουν πολλά και πολλές φορές ανυπέρβλητα εμπόδια στην μετά την λήξη των αγωνιστικών τους υποχρεώσεων ζωή, ίσως λειτουργήσει αυτό αποτρεπτικά στην κατανάλωση ντόπας.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αθλητών που έχασαν την υγεία ή ακόμα και την ίδια τους τη ζωή από τα αναβολικά. Δυστυχώς όμως μοιάζει να υπάρχει κάποιου είδους αόρατο πέπλο σιωπής στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα. Πολλοί θάνατοι, αν και έχουν πάνω τους την οσμή του ντόπινγκ, δεν ερευνώνται σε βάθος αφήνοντας κενά στην πραγματική ενημέρωση των νέων. Σαφώς και ο αθλητισμός στις μέρες μας απέχει από τον σκοπό που είχε στο παρελθόν. Οι αθλητές πια δεν αγωνίζονται για έναν κλάδο ελιάς αλλά αποτελούν αναλώσιμα είδη στο βωμό του κέρδους των πολυεθνικών, των χορηγών και των μεγάλων τηλεοπτικών συμβολαίων. Η συνεχής πίεση για ένα ρεκόρ ή μια εξωπραγματική επίδοση, υπάρχουν χρόνοι που δεν δικαιολογούνται από το ανθρώπινο είδος και παραπέμπουν σε άλλα είδη του ζωικού βασιλείου, οδηγεί όλους και περισσότερους στον λαβύρινθο χωρίς επιστροφή. Τι κάνουν οι υπεύθυνοι των σπορ μπροστά σε αυτό; Συνήθως εθελοτυφλούν και προσπαθούν να κρύψουν τα κακώς κείμενα είτε στρουθοκαμηλίζοντας είτε κρύβοντας τις ακαθαρσίες τους όπως κάνει η γάτα θάβοντας τις την ώρα που νομίζει ότι κανείς δεν την βλέπει.

Νομίζω πως ήρθε η ώρα να παρθούν ουσιαστικές και καίριες αποφάσεις. Αν δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο ας το αφήσουν ελεύθερο. Είναι κωμικό να παρουσιάζεται ως η επιτυχία η " σύλληψη" κάποιου αθλητή μέσα σε ένα κυκεώνα παρανομίας. Παλιά θεωρούσαν ότι το ντόπινγκ ήταν θέμα και κρατικής πολιτικής κάποιων κρατών. Ποιος ξεχνάει τα περίφημα εργαστήρια πρώην ανατολικών χωρών που έφτιαχναν αθλητές εξωγήινους για την εποχή μερικά ρεκόρ των οποίων ακόμα αντέχουν στο χρόνο για πάνω από είκοσι έτη. Μέχρι και σκόπιμες εγκυμοσύνες σε αθλήτριες αποκαλύφθηκαν για αύξηση των φυσιολογικών ορμονών του οργανισμού πάνω στις οποίες πατούσαν τα σκευάσματα βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος. Υπήρξε ακόμα και περίπτωση αλλαγής εν τέλει φύλου λόγω της κατανάλωσης ουσιών. Θα αναρωτηθεί κανείς έχει αλλάξει κάτι στις μέρες μας; Το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι πως η βιομηχανία του ντόπινγκ, από τις πιο επικερδείς παγκοσμίως, έχει γίνει σαφώς πιο προσεκτική. Αποφεύγονται οι εξόφθαλμες περιπτώσεις που κεντρίζουν την περιέργεια του κοινού και ανά τακτά χρονικά διαστήματα οδηγείται στη "σέντρα " ένα γκρουπ αθλητών που δεν μπορούν να προσφέρουν πια κέρδη.

Το πιο ανησυχητικό όμως δεν είναι το ντόπινγκ σε επίπεδο πρωταθλητισμού, αλλά η κατανάλωση σκευασμάτων από ερασιτέχνες αθλητές που έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Ποντάροντας στην ανθρώπινη ματαιοδοξία φροντίζουν να προμηθεύουν μεγάλες μάζες αθλητών που γυμνάζονται για την προσωπική τους υγεία διατρανώνοντας γρήγορα αποτελέσματα και άμεση αλλαγή στην εμφάνιση του ατόμου χωρίς να χρειάζεται παράλληλα αντίστοιχος κόπος με αποτέλεσμα να ωθούν πολλούς στην χωρίς λόγο και αιτία φαρμακοληψία. Αποτελεί επομένως ευθύνη της εκάστοτε πολιτείας να αυξήσει τους ελέγχους στην εσωτερική αγορά και να τιμωρήσει παραδειγματικά τους ενόχους. Άμεση εκστρατεία κατά του ντόπινγκ και διαχωρισμός των πραγματικών βοηθημάτων που χρειάζεται κάθε ασκούμενος από φαρμακευτικά σκευάσματα αγνώστου προελεύσεως και ποιότητας που δυστυχώς κυκλοφορούν και στην ελληνική αγορά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x