sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ένας Βέλγος «δίνει» την Μπριζ: Τι πρέπει να προσέξει και πού πρέπει να χτυπήσει η ΑΕΚ

Αυτά δεν τα έχει ούτε το… μπλοκάκι του Χιμένεθ (που λέει ο λόγος). Ενόψει Μπριζ, το sport-fm.gr απευθύνθηκε σε γνώστη Βέλγο ρεπόρτερ κι εκείνος «έδωσε» χαρτί και καλαμάρι την αντίπαλο της ΑΕΚ.

Η Μπριζ δεν είναι άγνωστη ομάδα. Δεν είναι σύλλογος απ’ αυτούς που ψάχνεις εναγωνίως 2-3 στοιχεία για να ξέρεις περίπου τι σου γίνεται.

Όπως και να το κάνουμε όμως, η γνώμη κάποιου που παρακολουθεί από κοντά την αντίπαλο της ΑΕΚ έχει άλλη βαρύτητα.

Και η «ακτινογραφία» που της κάνει για λογαριασμό του sport-fm.gr συναγωνίζεται το… scouting report του Μανόλο Χιμένεθ.

Ενόψει λοιπόν της πρώτης αναμέτρησης για τα πλέι οφ του Europa League, απευθυνθήκαμε στον δημοσιογράφο του εβδομαδιαίου περιοδικού «Roularta», Στιβ Βαν Χερπ.

Κι εκείνος μας «έδωσε» αναλυτικά όλα τα στοιχεία για τη βελγική ομάδα: Από το ρίσκο που έχει αναλάβει με προπονητή τον Ιβάν Λέκο και την πίεση που ήδη αισθάνεται, μέχρι τους λόγους που η άμυνα θεωρείται η αχίλλειος πτέρνα της.

Και από τους παίκτες που πρέπει να προσέξει περισσότερο η ΑΕΚ , μέχρι τον τρόπο που η «Ένωση» θα έχει οερισσότερες ελπίδες για την πρόκριση.


Η ανάλυση του Βαν Χερπ

«Πρώτα απ’ όλα, η Μπριζ έχει καινούργιο προπονητή αυτή τη σεζόν. Ο Ιβάν Λέκο είναι ένας Κροάτης πρώην ποδοσφαιριστής του συλλόγου και δεν έχει μεγάλη εμπειρία ως τεχνικός. Τα πήγε πολύ καλά με τη Σιντ Τρούιντεν την περασμένη σεζόν και γι’ αυτό η Μπριζ τον προσέλαβε, αφότου ο Φρανκ Ντε Μπουρ και άλλοι πιο πεπειραμένοι προπονητές της είπαν όχι.

Ο Λέκο έχει ένα πολύ επιθετικό στιλ παιχνιδιού. Θέλει να εφαρμόσει στην Μπριζ ένα σύστημα 3-4-3, αλλά αυτό προφανώς θα πάρει χρόνο. Ακόμα περισσότερο μάλιστα επειδή ο προηγούμενος προπονητής, Μισέλ Πρεντόμ, πάντα προσάρμοζε τον τρόπο παιχνιδιού στον αντίπαλο.

Ο Πρεντόμ, ωστόσο, είχε αποτελέσματα με την Μπριζ: Κέρδισε το Κύπελλο το 2015 και το πρωτάθλημα το 2016 (για πρώτη φορά μετά το 2015). Είναι προφανές ότι ο σύλλογος πήρε ένα μεγάλο ρίσκο προσλαμβάνοντας τον Λέκο και ήδη νιώθει την πίεση, αλλά αν περάσει την ΑΕΚ και προκριθεί στους ομίλους του Europa League, αυτό θα του “αγοράσει” χρόνο.

Όταν έπαιζε ποδόσφαιρο, ο Λέκο ήταν ένας πολύ τεχνίτης οργανωτής, που απέφευγε τις φυσικές επαφές με τους αντιπάλους. Αυτό είναι επίσης που θέλει να δει από την ομάδα του: Πολύ στρωτό επιθετικό ποδόσφαιρο με συνδυασμούς.

Η Μπριζ έχει έναν πολλά υποσχόμενο Αμερικανό τερματοφύλακα, τον Χόρβαθ. Είναι όμως ακόμα πολύ νέος, οπότε όχι και τόσο πεπειραμένος. Η αμυντική γραμμή είναι το αδύνατο σημείο της Μπριζ στην παρούσα φάση. Ο πιο δυνατός παίκτης είναι ο Στέφανο Ντένσβιλ (που ήρθε από τον Άγιαξ), αλλά τον θέλει το Αμβούργο, οπότε δεν είναι βέβαιο ότι θα παίξει με την ΑΕΚ.

Οι τρεις αμυντικοί θα είναι πιθανότατα οι Ένγκελς, Πουλέν και Μεσελέ, εκτός και αν ο Πουλέν δεν είναι έτοιμος και ο Σίμονς, ένας 41χρονος πρώην διεθνής με περισσότερες από 90 συμμετοχές, τον αντικαταστήσει.

Στη μεσαία γραμμή θα βρίσκονται λογικά οι Τουμπά, Νακαμπά, Φόρμερ και Παλάσιος. Ο Φόρμερ είναι ο αρχηγός και έχει επίσης την ικανότητα να σκοράρει. Ο Νακαμπά είναι ένας αμυντικός μέσος που τρέχει όπως ο Καντέ της Τσέλσι. Οι Τουμπά και Παλάσιος είναι οι ακραίοι.

Μπροστά η Μπριζ περιμένει πολλά από τον Ντένις, έναν νέο επιθετικό μόλις 19 χρονών, που ξεκίνησε εκπληκτικά. Θα παίξει στα αριστερά. Από τα δεξιά θα βρίσκεται ο Ρεφαέλοφ, ένας πολύ πεπειραμένος Ισραηλινός οργανωτής. Στην κορυφή της επίθεσης θα είναι είτε ο Βόσεν, είτε ο Γουέσλεϊ. Ο δεύτερος είναι ένας πολλά υποσχόμενος Βραζιλιάνος, που είχε δυσκολίες στο σκοράρισμα μέχρι την περσινή σεζόν, όταν εντελώς ξαφνικά άρχισε να βάζει γκολ. Ο Βόσεν έχει μεγάλη εμπειρία και δουλεύει σκληρά, ίσως πολύ σκληρά για να είναι ξεκούραστος όταν πρόκειται να εκτελέσει.

Η Μπριζ είναι μια νεανική ομάδα με έναν νέο προπονητή. Οπότε, αν οι περισσότερο πεπειραμένοι παίκτες δεν είναι σε καλή μέρα, ίσως δεν είναι σε θέση να νικήσει την ΑΕΚ».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x