Ένας χαμένος, δύο κερδισμένοι

Θα παραήταν σουρεαλιστικό να βγουν αγκαλιασμένοι στις πλατείες, μετά από το τελευταίο σφύριγμα του Σταύρου Τριτσώνη στην Τούμπα, οπαδοί του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού και να πανηγυρίσουν το «διπλό»! Αυτό δεν αναιρεί, πάντως, ότι από τη μοιρασιά των κερδών της χθεσινοβραδινής αναμέτρησης αφήνουν απέξω τον ΠΑΟΚ.

Θα βόλευε όσο τίποτα τους Θεσσαλονικείς να υποδεχτούν τη διακοπή του πρωταθλήματος στο +5 από τον Ολυμπιακό, αλλά η πραγματικότητα είναι σκληρή μαζί τους. Και ας προσπάθησε να την εξωραΐσει ο Αγγελος Αναστασιάδης, στις δηλώσεις ευθύς με τη λήξη της αναμέτρησης, όταν είπε πως το αποτέλεσμα δεν απέδωσε δικαιοσύνη και ότι έχασε η ομάδα του από δύο λάθη.

Πρώτον, το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι λαθών. Δεύτερον, ο ΠΑΟΚ ποτέ δεν έδωσε την αίσθηση, σε όλη τη ροή του ενενηντάλεπτου, ότι έχει ράψει το ντέρμπι στα μέτρα του. Μπορεί το εξαίσιο, πράγματι, φάουλ-γκολ του Φακούντο Περέιρα να συνεπήρε τον κόσμο, αλλά συνεπήρε μέχρι αφέλειας και τους παίκτες του «Δικεφάλου». Λες και ήταν γραμμένο σε κάποιες... κρυφές γραφές ότι απαγορεύεται ο Παναθηναϊκός να επιζητήσει κάτι περισσότερο από το «Χ». Ετσι, οι μεγάλες αποστάσεις που άφησαν μεταξύ των γραμμών τους, έδωσαν τον χώρο που ήθελαν οι «πράσινοι» και κυρίως οι ταχείς Καρέλης, Κλωναρίδης.

Πρώτη ήττα, λοιπόν, για τον ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, αλλά διόλου συμπτωματική. Διότι, από την άλλη μεριά, ο Παναθηναϊκός παρουσίασε την καλύτερη φετινή του εικόνα, τουλάχιστον σ' επίπεδο τακτικής (δομημένης σε παιχνίδι αντεπιθέσεων) και ήρθε με κεκτημένη ταχύτητα από τις δύο εμφανίσεις -ανεξάρτητα από τ' αποτελέσματα- κόντρα στην Αϊντχόφεν.

Ετσι, κατάφερε σ' ένα κομβικό σημείο του πρωταθλήματος να πάρεις τη σπουδαία νίκη. Θα του έπεφτε πολύ βαρύ έως ασήκωτο το να είχε αυξηθεί η διαφορά του από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ στους 9 βαθμούς, επομένως είναι ξεκάθαρα κερδισμένος και όχι «στον λήγοντα» έπειτα από το χθεσινοβραδινό. Το ίδιο και ο Ολυμπιακός, βέβαια, και ίσως περισσότερο, μια και είναι ο άμεσος ανταγωνιστής των Θεσσαλονικέων στη βαθμολογία.

Το πρωτάθλημα, φυσικά, έχει ακόμη πολύ δρόμο, ενδεχομένως να υπάρξουν ανατροπές είτε προς την «κόκκινη», είτε προς την «πράσινη» είτε προς την «ασπρόμαυρη» κατεύθυνση.