sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ενγκολό Καντέ: Η πορεία ενός φανατικού αντι-σταρ (pics/video)

Η Λέστερ οδεύει πρόσω ολοταχώς για τον τίτλο, ο Καντέ συνεχίζει τα... αθόρυβα μαγικά του και sportfm.gr σας παρουσιάζει την πορεία του Γάλλου χαφ από τη γειτονιά του στη Σύρεν, μέχρι την Αγγλία.

Η ιστορία του μπορεί να συγκριθεί με αυτή του Τζέιμι Βάρντι. Από την τρίτη κατηγορία στη Γαλλία το 2013, σε σοβαρός υποψήφιος πρωταθλητής Αγγλίας το 2016, ντεμπούτο με την εθνική της πατρίδας του, «μήλον της έριδος» για αρκετές ομάδες και με τις μετοχές του συνεχώς να ανεβαίνουν.

Πολλοί θεωρούν ότι η παρουσία του είναι πιο κομβική ακόμα και από αυτή των Μαχρέζ και Βάρντι. Δεν υπάρχει αγωνιστική στην Premier League που να μην πρωταγωνιστεί σε τουλάχιστον μια στατιστική κατηγορία. Δύσκολα θα βρεις παίκτη με πιο σταθερή απόδοση σε τόσο υψηλό επίπεδο στο πρωτάθλημα.

Τον έχουν συγκρίνει με τον Κλοντ Μακελελέ, ο ίδιος όμως θέλησε να αποποιηθεί μιας τόσο μεγάλης σύγκρισης και εξέφρασε την άποψή του πως τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά είναι πιο κοντά με αυτά του Λασανά Ντιαρά.

Η αλήθεια είναι ότι το παρουσιαστικό του δεν σου γεμίζει το μάτι. Βλέπει τον κόσμο από τα 169 εκατοστά και το βάρος του δεν ξεπερνά τα 70 κιλά. Αυτό, πάντως, δεν τον εμποδίζει από το να κυριαρχεί στη μεσαία γραμμή, να καλύπτει όλους τους χώρους. Λένε, άλλωστε, πως το 70% του πλανήτη καλύπτεται από νερό και το υπόλοιπο από τον ίδιο.

Ο λόγος, φυσικά, για τον «τα κάνω όλα και συμφέρω» Ενγκολό Καντέ, το «μηχανάκι» που δε λείπει ποτέ από τη μεσαία γραμμή της Λέστερ.

Γράφει ο Μάρκος Κατριτζιδάκης

inner

Γεννήθηκε πριν από 25 χρόνια (και συγκεκριμένα στις 29 Μαρτίου του 1991) στο κοσμικό Παρίσι, προτιμά ωστόσο να είναι ο αντι-σταρ, ο άνθρωπος πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας. Μεγάλωσε στην κοινότητα Συρέν, που βρίσκεται στα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα σε ηλικία δέκα ετών στην Σουρέσνες, την ομάδα της περιοχής.

Το 2010, σκάουτερ της Μπουλόν τον εντόπισε σε καλοκαιρινό τουρνουά και ο 19χρονος τότε Καντέ μετακόμισε στην παράκτια Βουλώνη. Μετά από δύο χρόνια στη δεύτερη ομάδα, προβιβάστηκε στην πρώτη (με την οποία έκανε το ντεμπούτο του στις 18 Μαΐου του '12, στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος κόντρα στην Μονακό) και υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο.

Στην πρώτη του σεζόν στην τρίτη εθνική κατηγορία αγωνίστηκε σε 37 παιχνίδια και σκόραρε το παρθενικό του τέρμα στις 10 Αυγούστου, χαρίζοντας στην ομάδα του τη νίκη επί της Λούζενακ (1-0). Ολοκλήρωσε τη σεζόν με συνολικά 39 συμμετοχές και 4 γκολ: 37 συμμετοχές και 3 γκολ στο πρωτάθλημα, 2 συμμετοχές και 1 γκολ στο Κύπελλο.

Τη σεζόν 2012-13 η Καέν δεν κατάφερε να προβιβαστεί στη Ligue 1 και το καλοκαίρι ενισχύθηκε αρκετά, ώστε να πετύχει το στόχο της. Στο πλαίσιο αυτό, απέκτησε τον Καντέ από την Μπουλόν και ο νεαρός χαφ βοήθησε τα μέγιστα τους «Ουάγκ» να τερματίσουν στην τρίτη θέση και να πάρουν το εισιτήριο για τα μεγάλα σαλόνια του γαλλικού ποδοσφαίρου.

inner

Για την ακρίβεια, δεν έχασε ΟΥΤΕ ένα παιχνίδι καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, σκοράροντας στις 9 Αυγούστου κόντρα στην Σταντ Λαβαλουά (άνοιξε το δρόμο για την ανατροπή του σκορ) και στις 11 Απριλίου κόντρα στην Ιστρ και μοιράζοντας δύο ασίστ, κόντρα σε Ντιζόν και Μπαστιά. Είχε, επίσης, ένα γκολ και δύο ασίστ στο Κύπελλο και μια συμμετοχή στο League Cup.

Ο Καντέ ήταν βασικός και αναντικατάστατος στα πλάνα του Πατρίς Γκαράντ και στην πρώτη τη τάξει κατηγορία, έχοντας συνολικά 37 συμμετοχές, 3 γκολ και 5 ασίστ: 37 συμμετοχές, 2 γκολ και 5 ασίστ στο πρωτάθλημα, 1 συμμετοχή και 1 γκολ στο Κύπελλο και 1 συμμετοχή στο League Cup, σκοράροντας μάλιστα στο ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα, κόντρα στην Εβιάν (9/8/2014).

Μετά από 81 συμμετοχές, 6 γκολ και 9 ασίστ σε δύο χρόνια με τη φανέλα της Καέν, μετακόμισε στην Αγγλία. O Κλαούντιο Ρανιέρι ζήτησε αμυντικό μέσο, ο αρχισκάουτερ Στιβ Γουόλς πρότεινε τον Γάλλο και κάπως έτσι η Λέστερ τον απέκτησε από την Καέν, πληρώνοντας 8 εκατ. ευρώ. Στο ρόστερ των «αλεπούδων» εντάχθηκε στις 3 Αυγούστου και μόλις πέντε ημέρες αργότερα έκανε το ντεμπούτο του, αγωνιζόμενος για 8' στην εντός έδρας νίκη επί της Σαουθάμπτον.

Μπορεί φέτος να έχει μονάχα ένα γκολ (απέναντι στην Γουότφορντ) και τρεις ασίστ σε 34 ματς, όμως η δουλειά του δεν ήταν ποτέ αυτή. Η δουλειά του είναι να καταστρέφει κάθε υποψία φάσης του αντιπάλου και αυτό είναι κάτι που το κάνει καλύτερα από κάθε άλλον. Από τους πρώτος σε κλεψίματα και τάκλιν γαρ, για τον Καντέ ταιριάζει η φράση-κλισέ πως κάθε προπονητής θα ήθελε να τον έχει στην ομάδα του.

Αυτός που έχει την τύχη να απολαμβάνει τις υπηρεσίες του, ωστόσο, είναι ο Κλαούντιο Ρανιέρι και ο κοντορεβιθούλης διεθνής (πλέον) άσος είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες στην εξαιρετική πορεία που διαγράφει η Λέστερ, προς την κατάκτηση της Premier League και την πραγματοποίηση ενός εκ των μεγαλύτερων «θαυμάτων» στην σύγχρονη ιστορία του αθλήματος.

inner

Το ότι αρκετές ομάδες έχουν ήδη ή θα εκδηλώσουν το καλοκαίρι ενδιαφέρον είναι δεδομένο, όπως δεδομένο είναι ότι η Λέστερ θα κάνει τα πάντα για να τον κρατήσει στο «King Power». Βάσει συμβολαίου, πάντως, οι «αλεπούδες» δεν αγχώνονται ιδιαίτερα, μιας και το συμβόλαιό του εκπνέει τον Ιούνιο του 2019, ενώ πέραν του πρωταθλήματος υπάρχει και το δέλεαρ της συμμετοχής με την Λέστερ στους ομίλους του Champions League.

Μια ιστορία που έχει αρκετό ενδιαφέρον και πρωταγωνιστή τον Καντέ, είναι η... γκάφα της Ρεάλ Μαδρίτης, στην οποία προτάθηκε το 2013 αλλά απορρίφθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη, καθώς δεν ήταν αρκετά διάσημος. Εκ των υστέρων, βέβαια, η απόφαση αυτή εκθέτει τους Μαδριλένους, οι οποίοι έχασαν μέσα από τα χέρια τους τον παίκτη-αποκάλυψη του φετινού αγγλικού πρωταθλήματος.

Ο Καντέ κάνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, θα βρίσκεται εκτός απροόπτου στην αποστολή της εθνικής Γαλλίας για το Euro του καλοκαιριού και αν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάνει ανάλογες εμφανίσεις, το καλοκαίρι θα βρεθεί μπροστά στο πιο ζόρικο (και ευτυχές) δίλημμα της καριέρας του: Να πάει σε μια από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης που σίγουρα θα ενδιαφερθούν ή να παραμείνει στις «αλεπούδες» με δεδομένο πως το «παραμύθι» μπορεί να αποδειχθεί βραχύβιο;

Ας περιμένουμε και ως τότε, ας συνεχίσουμε να τον απολαμβάνουμε στη Λέστερ...



Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x