Χάντμπολ

Επανάληψη ζητάει η Ορμή Λουξ

Με επιστολή της προς την ΟΧΕ η ομάδα της Πάτρας ζητάει να ξαναπαιχτούν τα τελευταία δευτερόλεπτα του τελικού με την Νέα Ιωνία

Για ξεκάθαρη παράβαση κανονισμών και αλλοίωση του αποτελέσματος του 1ου Τελικού της Α1 Γυναικών Νέα Ιωνία- Ορμή Λουξ (33-30), κάνει λόγω η ομάδα της Πάτρας.
Έπειτα από την ένσταση που κατέθεσαν στο φύλλο αγώνα, οι «λέαινες» με επιστολή τους προς την ομοσπονδία χάντμπολ ζητούν την επανάληψη των 43 δευτερολέπτων, δηλαδή από το 4:17 του Β’ ημιχρόνου της παράτασης μέχρι το τέλος.
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι θα έπρεπε να αλλάξει η κατοχή της μπάλας υπέρ της Ορμής, αλλά και να έχει δύο παίκτριες περισσότερες στον αγωνιστικό χώρο για το υπόλοιπο του αγώνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση έχει οδηγηθεί στον αθλητικό δικαστή, ο οποίος αν δηλώσει αναρμόδιος (που είναι πιθανό), τότε θα υπάρξει συνεδρίαση της επιτροπής ενστάσεων, η οποία θα αποφασίσει για την τύχη του αγώνα.


Συγκεκριμένα η επιστολή (που συνοδεύεται και από βίντεο με την επίμαχη φάση) αναφέρει:

«Σε συνέχεια της ένστασης που υποβλήθηκε από την ομάδα μας, στο φύλλο αγώνα της πρώτης αναμέτρησης για τον τελικό των playoffs της Α1 γυναικών, μεταξύ Ο.Φ. Νέας Ιωνίας και Ορμής Πάτρας, που έλαβε χώρα το Σάββατο 2 Μαΐου και ώρα 18:00, στο κλειστό γυμναστήριο της Νέας Ιωνίας και σε συνέχεια του άρθρου 33 του κανονισμού αγώνων της ΟΧΕ, περί υποβολής και αποδοχής των ενστάσεων προς συζήτηση, σας κάνουμε γνωστή την υποστήριξη της υποβληθείσας από 2 Μαΐου ένσταση, για τους παρακάτω ουσιαστικούς λόγους και πιο συγκεκριμένα:

Στο 4:13 του Β ημιχρόνου της παράτασης (69' 13" του αγώνα), η ομάδα μας πέτυχε τέρμα, διαμορφώνοντας το σκορ σε 31-30, υπέρ της ομάδας της Νέας Ιωνίας. Στην ίδια φάση, η αθλήτρια της Νέας Ιωνίας με αριθμό φανέλας νο 7 κα Μ. Μπράουερ, δέχτηκε δίλεπτο αποκλεισμό, ο οποίος ήταν ο τρίτος για τη συγκεκριμένη αθλήτρια, με αποτέλεσμα να αποβληθεί με κόκκινη κάρτα, σύμφωνα με το άρθρο 16.6 (δ) του κανονισμού του παιχνιδιού, ενώ ο χρόνος διακόπηκε, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του 16.4 του ίδιου κανονισμού. Ληφθεί υπόψη ότι η γηπεδούχος ομάδα, πριν τον τρίτο αποκλεισμό της Μ. Μπράουερ, αγωνιζόταν ήδη με μια αθλήτρια λιγότερη. Αυτό σήμαινε ότι η εναρκτήρια ρίψη (σέντρα), έπρεπε να πραγματοποιηθεί με τη Νέα Ιωνία να έχει στο παιχνίδι πέντε (5) αθλήτριες, ενώ η ομάδα μας με επτά (7), γεγονός που μας έδινε σαφές πλεονέκτημα.

Οπως ρητά αναφέρεται στο 16.5 του κανονισμού του παιχνιδιού, "ο αποκλεισμένος παίχτης δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει στο παιχνίδι, κατά τη διάρκεια του χρόνου αποκλεισμού και η ομάδα δεν επιτρέπεται να τον αντικαταστήσει στο γήπεδο. Ο χρόνος αποκλεισμού αρχίζει με το σφύριγμα για την επανέναρξη του παιχνιδιού". Παρόλα ταύτα, ενώ οι διαιτητές σφύριξαν την επανέναρξη του παιχνιδιού με εναρκτήρια ρίψη για τη Νέα Ιωνία, η αθλήτρια Μ. Μπράουερ που είχε δεχτεί τον τρίτο αποκλεισμό, κατά παράβαση του συγκεκριμένου κανονισμού, βρέθηκε να συμμετέχει στο παιχνίδι κι ενώ το χρονόμετρο έδειχνε το 4:17 του Β ημιχρόνου της παράτασης (69:17 του αγώνα).

Ο συνοδός της ομάδας μας διαμαρτυρήθηκε έντονα προς τον κομισάριο του αγώνα, για την συγκεκριμένη παράβαση, με αποτέλεσμα να σταματήσει ο χρόνος. Υστερα από διαβουλεύσεις, ο κομισάριος υπέδειξε στους διαιτητές να τιμωρήσουν με δίλεπτο αποκλεισμό τον συνοδό της Ορμής και να τιμωρήσουν την Νέα Ιωνία με έναν επιπλέον δίλεπτο αποκλεισμό για την παράβαση της Μ. Μπράουερ, ως επακόλουθο της αντικανονικής συμμετοχής της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο 16.5 και 16.3α που ορίζει ότι "δίλεπτος αποκλεισμός θα δοθεί για λανθασμένη αλλαγή, αν ένας επιπλέον παίχτης μπει στο γήπεδο...".

Κι ενώ η ποινή για την αντικανονική συμμετοχή της αθλήτριας Μπράουερ υποδείχθηκε σωστά, τα στελέχη του αγώνα παραβίασαν τα οριζόμενα στον κανονισμό του παιχνιδιού και διατήρησαν τη μπάλα στην κατοχή της Νέας Ιωνίας, ενώ έπρεπε η κατοχή να δοθεί στην ομάδα μας σύμφωνα με
τα άρθρα και διευκρινήσεις του κανονισμού παιχνιδιού που ορίζουν ότι:

Άρθρο 4:5 "Η λανθασμένη αλλαγή τιμωρείται με δίλεπτο αποκλεισμό για τον υπεύθυνο παίκτη. Αν περισσότεροι από έναν παίκτες, της ίδιας ομάδας, είναι υπεύθυνοι για λανθασμένη αλλαγή την ίδια στιγμή, θα τιμωρηθεί μόνο ο πρώτος παίκτης που διέπραξε την παράβαση. Το παιχνίδι ξαναρχίζει με ελεύθερη ρίψη υπέρ των αντιπάλων (13:1α-β, δείτε όμως Διευκρίνιση 7)."

Άρθρο 13:1: "Κατ΄ αρχήν οι Διαιτητές διακόπτουν τον αγώνα και τον ξαναρχίζουν µε ελεύθερη ρίψη υπέρ των αντιπάλων όταν:
α'. η ομάδα που έχει την κατοχή της µπάλας διαπράττει παράβαση των κανονισμών (δείτε 4:2-3, 4:5-6, 5:6-10, 6:5, 6:7β, 7:2-4, 7:7-8, 7:10, 7:11-12, 8:2, 10:3, 11:4, 13:7, 14:4-7 και 15:7 §1 και 15:8),
β'. οι αντίπαλοι διαπράττουν παράβαση των κανονισμών, η οποία προκαλεί στην ομάδα που έχει την κατοχή της µπάλας, την απώλεια της (δείτε 4:2-3, 4:5-6, 5:5, 6:2β, 6:7β, 7:8, 8:2)."

Διευκρίνηση 7β: Διακοπή από τον παρατηρητή (delegate) Οι τεχνικοί αντιπρόσωποι (delegates) από την διεθνή ομοσπονδία (IHF), την ηπειρωτική ομοσπονδία, ή από μία εθνική ομοσπονδία, που είναι διαπιστευμένοι σε ένα παιχνίδι, έχουν το δικαίωμα να ενημερώσουν τους διαιτητές για κάποια απόφασή τους κατά παράβαση των κανόνων (εκτός από την περίπτωση που ο διαιτητής αποφασίζει με βάση την παρατήρηση των φάσεων) ή για παράβαση των κανόνων στην περιοχή των αλλαγών. Ο παρατηρητής μπορεί να διακόψει το παιχνίδι αμέσως. Στην περίπτωση αυτή το παιχνίδι ξαναρχίζει με ελεύθερη ρίψη από την ομάδα που δεν διέπραξε την παράβαση που οδήγησε στην διακοπή. Εάν η διακοπή οφείλεται σε παράβαση της αμυνόμενης ομάδας και διακοπή προκαλεί την καταστροφή μιας καθαρής ευκαιρίας για τέρμα, τότε μία ρίψη 7-μέτρων πρέπει να δοθεί σύμφωνα με το 14:1α. Οι διαιτητές είναι υποχρεωμένοι να επιφέρουν προσωπικές ποινές σύμφωνα με τις οδηγίες του παρατηρητή.

Όπως προκύπτει από τα άρθρα του κανονισμού που αναλύθηκαν παραπάνω και από τα γεγονότα στα δύο βίντεο που παρατίθενται για την συζήτηση της ένστασης, η μπάλα ήταν εντός παιχνιδιού και η διακοπή που προκλήθηκε έπρεπε πέραν του εκ νέου δίλεπτου αποκλεισμού που ορθώς καταλογίσθηκε εις βάρος της Νέας Ιωνίας, έπρεπε να επιφέρει και αλλαγή κατοχής της μπάλας, με το παιχνίδι να πρέπει να ξεκινήσει με ελεύθερη ρίψη υπέρ της ομάδος μας που προφανώς αδικήθηκε, από τη συγκεκριμένη παράβαση του κανονισμού, αφού θα είχε τη μπάλα και αριθμητική υπεραριθμία δυο παιχτριών.

Για τους λόγους αυτούς
Επειδή από την συγκεκριμένη παράβαση των κανονισμών προκλήθηκε προφανής αλλοίωση αποτελέσματος, αφού η αντίπαλη ομάδα, λόγω της παράβασης διατήρησε αντικανονικά την κατοχή πετυχαίνοντας τέρμα

ΖΗΤΟΥΜΕ
Την εκ νέου διεξαγωγή του αγώνα από το 4:17 του Β ημιχρόνου της παράτασης, με το παιχνίδι να ξεκινά με εκτέλεση ελεύθερης ρίψης υπέρ της ομάδας μας και τις ομάδες να αγωνίζονται, η δε Νέα Ιωνία με τέσσερις (4) αθλήτριες και η ομάδα μας με έξι (6), όπως θα έπρεπε να συμβεί κανονικά εάν δεν είχε συμβεί η παράβαση των κανονισμών.

Με εκτίμηση
Ανδρέας ΚΟΓΚΑΣ
Πρόεδρος Ορμής Λουξ»

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x