Επικαιρότητα

Αντίστροφη μέτρηση

Η εκλογική διαδικασία συνεχίζεται κανονικά από τις 07:00 το πρωί με μικρά προβλήματα και τους προέδρους των κομμάτων να ψηφίζουν και με δηλώσεις τους να στέλνουν ένα τελευταίο μήνυμα προς τους πολίτες που δεν έχουν κατευθυνθεί ακόμη στα εκλογικά τμήματα. Όλοι τους στάθηκαν στη σημασία του αποτελέσματος της κάλπης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια να ζητά «καθαρό μυαλό». .

Η εκλογική διαδικασία συνεχίζεται κανονικά από τις 07:00 το πρωί με μικρά προβλήματα και τους προέδρους των κομμάτων να ψηφίζουν και με δηλώσεις τους να στέλνουν ένα τελευταίο μήνυμα προς τους πολίτες που δεν έχουν κατευθυνθεί ακόμη στα εκλογικά τμήματα. Όλοι τους στάθηκαν στη σημασία του αποτελέσματος της κάλπης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια να ζητά από τους Έλληνες να ψηφίσουν με «καθαρό μυαλό». Πρώτο θέμα οι ελληνικές εκλογές στα διεθνή ΜΜΕ.

Το sport-fm.gr θα σας ενημερώνει κατά τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι αργά το βράδυ για όλα όσα συμβαίνουν.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς ήταν ο πρώτος εκ των επικεφαλής κομμάτων που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα. Στη δήλωσή του έκανε λόγο για ψήφο από τους πολίτες σκεφτόμενοι το μέλλον των παιδιών του. Στη συνέχεια ψήφισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο οποίος δεν θέλησε να μιλήσει στον Τύπο.

Ακολούθησαν οι άλλοι πρόεδροι κομμάτων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε τις σημερινές εκλογές ως τις σημαντικότερες από την μεταπολίτευση και επεσήμανε ότι περιμένει σε σεβασμό την ψήφο των πολιτών.

Ο Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ανέφερε ότι «ψηφίζουμε για να κρατηθεί ζωντανή η Ελλάσα. Η Νόρα Κατσέλη, επικεφαλής του κόμματος, Κοινωνική Συμφωνία έκανε λόγο για ψήφος με την οποία ο κάθε πολίτης παίρνει στα χέρια του την τύχη των παιδιών του.

«Επιστρέφει σήμερα η Δημοκρατία», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας. «Είμαστε βέβαιοι ότι θα γυρίσουμε σελίδα», πρόσθεσε ο πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. «Έρχεται νέα θύελλα. Χειρότερη από αυτή που γνωρίσαμε», τόνισε η γ.γ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και κατέληξε... «Οι νέες παγίδες βρίσκονται στις τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων».

Να ψηφίσουν με λογική και όχι με θυμό ζήτησε από τους Έλληνες ο Γιώργος Καρατζαφέρης, πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ο οποιος ψήφισε σε εκλογικό τμήμα του παλαιού Φαλήρου. «Αύριο να ξημερώσει μια ημέρα με σταθερότητα», κατέληξε.

«Η ψήφος του πολίτη είναι η κορυφαία στιγμή της δημοκρατίας», τόνισε ο Λουκάς Παπαδήμος.

«Κανονικά η διαδικασία»
Την εκτίμησή του ότι οι εκλογικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν κανονικά στις 7 το απόγευμα εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή των πολιτών θα είναι μαζική. «Όλα εξελίσσονται ομαλά» είπε και κατέληξε αναφέροντας ότι παρουσιάστηκαν… αρρυθμίες που λύνονται άμεσα.

Η πρώτη… αρρυθμία παρουσιάστηκε στην Κέρκυρα όταν οι κάτοικοι σε δύο εκλογικά τμήματα του χωριού Λιαπάδες έκαναν συμβολική κατάληψη διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση να κλείσει το γυμνάσιο της περιοχής.

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε σε εκλογικό τμήμα της Νεάπολης – Αγρινίου όταν ένας 30χρονος, σε κατάσταση μέθης, μπήκε σε εκλογικό τμήμα φωνάζοντας και κρατώντας ένα πιστόλι κρότου λάμψης.

Στο Πετρωτό Τρικάλων η πλειοψηφία των κατοίκων αποφάσισε να απέχει γιατί το δημοτικό σχολείο από τετραθέσιο έγινε διθέσιο.

Η ώρα της κάλπης
Δείτε που ψηφίζετε εδώ. Ο ειδικός μηχανισμός του Υπουργείου Εσωτερικών σας ενημερώνει άμεσα.

Μόνο ένα επίσημο έγγραφο που θα αποδεικνύει την ταυτότητά μας είναι αρκετό για να μπορέσουμε να ψηφίσουμε.

Συγκεκριμένα, για να συμμετάσχουμε στις εθνικές εκλογές θα πρέπει να επιδείξουμε ένα από τα ακόλουθα επίσημα έγγραφα και τίποτε άλλο:

-Αστυνομική ταυτότητα
-Διαβατήριο
-Άδεια οδήγησης
-Ατομικό βιβλιάριο Υγείας
-Προσωρινή βεβαίωση αρμόδιας Αρχής

Επίσης, στην περίπτωση που το όνομα ενός εκλογέα δεν βρίσκεται στους εκλογικούς καταλόγους τότε αυτός μπορεί να ψηφίσει αρκεί να προσκομίσει πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια του δήμου όπου είναι εγγεγραμμένος.

Στην περίπτωση δε που αποδειχθεί ότι ο εκλογέας είναι διπλοεγγεγραμμένος, τότε μπορεί και πάλι να ψηφίσει, υποβάλλοντας όμως υπεύθυνη δήλωση με την οποία δηλώνει εν γνώσει των συνεπειών του νόμου ότι δεν θα ψηφίσει και σε άλλο εκλογικό τμήμα.

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Σε κάθε περιφέρεια, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, από τις 56 συνολικά της χώρας, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν έως έναν συγκεκριμένο αριθμό σταυρών -με ανώτερο τους 4- στο ψηφοδέλτιο του κόμματος που έχουν επιλέξει να ψηφίσουν.

Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης στους υποψηφίους βουλευτές εξαρτάται κατά κανόνα από τον αριθμό των ψηφοφόρων της κάθε περιφέρειας. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο αριθμός των σταυρών που δικαιούμαστε να βάλουμε.

Βέβαια αυτό δεν είναι απόλυτο καθώς σε αρκετές περιφέρειες παρότι εκλέγονται 2 ή και 3 βουλευτές εμείς μπορούμε να βάλουμε μόνο ένα σταυρό προτίμησης. Σε τρεις περιφέρειες και συγκεκριμένα στην Α’ και Β’ Αθηνών και στην Α’ Θεσσαλονίκης μπαίνουν οι περισσότεροι σταυροί που είναι τέσσερις. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαραίτητα πρέπει να επιλέξουμε και να «σταυρώσουμε» 4 υποψηφίους, αλλά και λιγότερους ώστε να μην ξεπεράσουμε τους 4.

Μπορούμε εάν θέλουμε να «ρίξουμε» στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του κόμματος που θέλουμε «ασταύρωτο». Είναι έγκυρο και προσμετράται υπέρ του κόμματος που επιλέξαμε να ψηφίσουμε.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x