Μία έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα ρίξει τη βρετανική οικονομία σε ύφεση και θα αφήσει μία μαύρη τρύπα μεγέθους 30 δισεκατομμυρίων λιρών στα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Αυτή είναι η εκτίμηση του ανεξάρτητου Γραφείου Ευθύνης Προϋπολογισμού (OBR) στη Βρετανία, του οργάνου στο οποίο η κυβέρνηση έχει αναθέσει την εύθυνη των οικονομικών προγνώσεων.

Είναι η πρώτη αποτίμηση του OBR που θεωρεί πιθανή την περίπτωση ενός ‘no deal’ στο Brexit, λόγω της αναμενόμενης εκλογής του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία την ερχόμενη εβδομάδα από τα περίπου 160.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο κ. Τζόνσον έχει πει επανειλημμένως ότι το Brexit θα συντελεστεί στις 31 Οκτωβρίου «με ή χωρίς συμφωνία».

Η έκθεση του OBR που δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωί της Πέμπτης προβλέπει ότι η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί το επόμενο έτος κατά 2%, πριν ανακάμψει το 2021.

Η έξοδος χωρίς συμφωνία θα προσθέσει 30 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο στις ανάγκες δανεισμού της χώρας από το επόμενο οικονομικό έτος και θα προσθέσει 12% επί του ΑΕΠ στο δημόσιο χρέος έως τις αρχές του 2024.

Οι προβλέψεις του ανεξάρτητου οργάνου βασίζονται εν μέρει σε μοντέλα προγνώσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο έχει επίσης προειδοποιήσει για τις οικονομικές συνέπειες που θα έχει να αντιμετωπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και η ΕΕ σε περίπτωση ενός μη συντεταγμένου Brexit.

Ο πρόεδρος του OBR Ρόμπερτ Τσόουτ δήλωσε ότι «η μεγάλη εικόνα σε περίπτωση ενός no deal είναι πως η έντονη αβεβαιότητα και η πτωτική εμπιστοσύνη θα αποτρέπουν τις επενδύσεις και οι μεγαλύτεροι φραγμοί στο εμπόριο με την ΕΕ θα επιβαρύνουν την εσωτερική και ξένη ζήτηση, ενώ η στερλίνα και οι τιμές άλλων στοιχείων ενεργητικού θα πέσουν απότομα».

Όπως συμπλήρωσε, «αυτοί οι παράγοντες συνδυάζονται για να ωθήσουν την οικονομία σε ύφεση, με την οικονομία και τις τιμές των στοιχείων ενεργητικού να ανακάμπτουν κάπως με τον καιρό».

Πηγή: skai.gr