Επικαιρότητα

Tο AfD κυριαρχεί στην Ανατολική Γερμανία - Οι Πράσινοι κερδίζουν τους δήμους

Αλλαγή στον πολιτικό χάρτη της Γερμανίας επιφέρουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες συζητούν τους λόγους της εκλογικής ήττας

Συρρίκνωση των Σοσιαλδημοκρατών και σημαντικές απώλειες στους Χριστιανοδημοκράτες καταγράφηκαν στις ευρωεκλογές, οι Πράσινοι επικρατούν σε επίπεδο δήμων και το λαϊκιστικό και ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αυξάνει θεαματικά τις δυνάμεις του στην ανατολική Γερμανία και βγαίνει σε δύο κρατίδια (Βρανδεμβούργο, Σαξονία) πρώτη δύναμη. Αυτά είναι επιγραμματικά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη Γερμανία.

Σε δηλώσεις τους σήμερα το πρωί εκπρόσωποι των Πρασίνων και του AfD εκφράστηκαν ικανοποιημένοι για το αποτελέσματα των κομμάτων, που δικαιολογούν κατά τις απόψεις τους τις πολιτικές επιλογές. Οι δε Πράσινοι εξηγούν την ανάδειξη της σε δεύτερο κόμμα σε όλη την επικράτεια με την επιμονή τους σε θέματα που θα κρίνουν το μέλλον της ανθρωπότητας όπως η αλλαγή του κλίματος.



Τι θα πράξουν CDU και SPD

Από το πρωί συνεδριάζει το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών. Για τα αποτελέσματα της σύσκεψης θα ενημερώσει στις 14.30 (ώρα Ελλάδας) η πρόεδρος του κόμματος Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ κάνοντας μια πρώτη εκτίμηση για τις απώλειες του CDU ύψους 7,4%. Σε μια διεξοδική συζήτηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών θα διεξάγει το προεδρείο του CDU το Σαββατοκύριακο. Στην ατζέντα θα βρίσκονται θέματα, όπως η πολιτική γραμμή του κόμματος, ενδεχομένως το πολιτικό προσωπικό σε κυβερνητικά αξιώματα, αλλά και η συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Στο SPD μετά τη δραματική του ήττα φαίνεται ότι όλα είναι πιθανά – από μια αποχώρηση από την κυβέρνηση ακόμη και την παραίτηση της προέδρου του κόμματος Αντρέα Νάλες. Αν και δεν διαφαίνεται μέχρι στιγμής ότι θα ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση σήμερα κάποιες αποφάσεις, η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει. Πάντως στις 15.00 (ώρα Ελλάδα) θα υπάρξει ενημέρωση των δημοσιογράφων για τα αποτελέσματα της πολύωρης συνεδρίασης του προεδρείου.

Σύσκεψη στην καγκελαρία για τα ευρωπαϊκά αξιώματα

Τέλος το απόγευμα της Δευτέρας θα συνέλθουν οι ηγεσίες του κυβερνητικού συνασπισμού στην καγκελαρία. Βασικό τους θέμα θα είναι η στάση της γερμανικής κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την στελέχωση των κεντρικών αξιωμάτων στην ΕΕ. Το ζήτημα βρίσκεται στην ατζέντα της αυριανής συνεδρίασης της άτυπης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Πηγή: Skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x