Επικαιρότητα

Αφίξεις στο Eurogroup - Σόιμπλε: Πιστεύω ότι θα έχουμε συμφωνία

Ντάισελμπλουμ: Τον Οκτώβριο η συζήτηση για το χρέος - Σαπέν: Η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε. Νωρίτερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό το θετικό αποτέλεσμα σήμερα.

Κατά την προσέλευσή του για την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, δήλωσε πως «η Ελλάδα έκανε ό,τι ζήτησε η Ευρώπη».

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να γίνουν σεβαστά τα χρονικά όρια, ενώ τόνισε: «Βρισκόμαστε εδώ για να αποφασίσουμε έπειτα από το σημαντικό έργο που πραγματοποιήθηκε από τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση».

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι αν είναι απαραίτητο να υπάρξουν διευκρινίσεις σε κάποιο μεμονωμένο θέμα τότε θα συζητηθούν, ωστόσο «μέλημά μας είναι πρώτα και κύρια, να αποφασίσουμε».

Αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους δήλωσε ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί, αλλά αυτή η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο και όχι σήμερα.

Πάντως, επισήμανε πως η ελάφρυνση του χρέους θα ήταν «οξυγόνο» για την Ελλάδα ώστε να ευνοηθεί η ανάπτυξη στη χώρα.

Ντάισελμπλουμ: Θα εξετάσουμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τον Οκτώβριο

«Δεν θα είναι σύντομη η συνεδρίαση. Το μνημόνιο είναι εκτεταμένο. Θα υπάρξουν ερωτήσεις για θέματα που μπορεί να χρειαστούν διευκρινίσεις», δήλωσε ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ερωτηθείς για την διάρκεια της συνεδρίασης.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως θα πρέπει να αποσαφηνιστούν πολλά ζητήματα πάνω στο ελληνικό πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, σχετικά με το θέμα του χρέους δήλωσε πως το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους αποτελεί ζήτημα και πρόσθεσε: «Θα εξετάσουμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τον Οκτώβριο».

Τονίζοντας πως το μνημόνιο αναμένεται να ξεκαθαριστεί περεταίρω και πως υπάρχουν κριτικές για την βιωσιμότητα του από κράτη-μέλη, ο Ολλανδός πρόεδρος τόνισε πως η σύσταση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων και η παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι δύο ζητήματα προς συζήτηση σήμερα.

Τα 16 δις που θα ανέρχεται η συμμετοχή του ΔΝΤ θα εξεταστούν τον Οκτώβριο μόλις το ταμείο ετοιμάσει το πακέτο αποκρατικοποιήσεων. Επίσης σημείωσε πως θα εξεταστεί και το κατά πόσο οι τράπεζες που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα που δέχθηκαν κατά τη διάρκεια ανακεφαλαιοποίησης τους, με την ένταξη τους στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Παράλληλα, εξέφρασε κάποιες ανησυχίες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ τόνισε πως είναι σημαντικό το ΔΝΤ να συμμετέχει στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Ωστόσο, κατέληξε λέγοντας «ελπίζουμε πως στο τέλος της ημέρας θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Σόιμπλε: Πιστεύω ότι θα έχουμε συμφωνία

Την αισιοδοξία του ότι το σημερινό Eurogroup θα καταλήξει σε ένα καλό αποτέλεσμα εξέφρασε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο κ. Σόιμπλε είπε πως πιστεύει ότι στη σημερινή συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα.

«Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Σήμερα θα συζητήσουμε για το κατά πόσο τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής εφαρμόστηκαν, ενώ μεταξύ άλλων, θα κοιτάξουμε να ζητήσουμε τη ξεκάθαρη συγκατάθεση του ΔΝΤ».

Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, χρειάζεται να υπάρξει μια ξεκάθαρη δέσμευση από το ΔΝΤ.

«Φυσικά το ΔΝΤ έχει κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει. Αλλά πάντα λέγαμε ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα», είπε, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει σήμερα συμφωνία ανέφερε πως στην περίπτωση αυτή είναι ξεκάθαρο ότι τότε θα πρέπει να πάμε σε δεύτερο δάνειο-γέφυρα.

Τέλος, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι η θέση της Γερμανίας είναι αυτή που αποφασίστηκε στη Σύνοδο, ενώ αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στις πληροφορίες ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης τον Αύγουστο, είπε χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να δούμε εμείς πώς θα το κρίνουμε αυτό».

Πέτερ Κάζιμιρ, Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Καλό σημάδι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ, δήλωσε πως η συμφωνία ανάμεσα σε τεχνικό επίπεδο στους θεσμούς και την Ελλάδα είναι ένα πολύ καλό σημάδι. «Όσο η συμφωνία αυτή συντονίζεται με το αποτέλεσμα της Συνόδου, την εγκρίνουμε», πρόσθεσε.

Σχετικά με το ΔΝΤ, επισήμανε πως «το σημαντικό για εμάς είναι να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε τεχνικό επίπεδο». Όσο για το σενάριο των εκλογών τόνισε ότι το ζήτημα αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και την πλειοψηφία.

Ισπανός ΥΠΟΙΚ, Λουίς Ντε Γκίντος: Πιστεύω ότι θα δώσουμε το πράσινο φως για το πρόγραμμα στήριξης

«Η κυβέρνηση της Ελλάδας εφαρμόζει σοβαρές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίντος.

«Πιστεύω ότι θα δώσουμε το πράσινο φως για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την ελληνική οικονομία», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας.

Βέβαια, πρόσθεσε ότι η αλληλεγγύη πάει χέρι-χέρι με τον σεβασμό στους κανόνες, ενώ τόνισε ότι αυτό πρέπει να είναι το οριστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα καθώς «δεν πρέπει να υπάρξουν άλλα. Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την οικονομία μόνη της»

Στουμπ: Κλίμα αισιοδοξίας στη σημερινή συνεδρίαση

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, μέσω Twitter άφησε να εννοηθεί πως το κλίμα στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση θα είναι θετικό.

«Ξεκινά η συνάντηση στις Βρυξέλλες με τους συναδέλφους του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος. Μετά το Eurogroup. Διαισθάνομαι μία ατμόσφαιρα αισιοδοξίας στην πόλη #AugustInBrussels», έγραψε ο κ. Στουμπ αφήνοντας και μία υπόνοια πικρίας που περνάει τον Αύγουστο στις Βρυξέλλες.


Πιερ Γκραμενά - ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου: Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο τον τελευταίο μήνα

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξερβούργου, Πιερ Γκραμενά, δήλωσε πως «βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο», ενώ τόνισε πως για την βιωσιμότητα του χρέους θα υπάρξει συζήτηση αργότερα εντός του έτους.

«Θα συζητήσουμε την συμμετοχή του ΔΝΤ σήμερα. Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο τον τελευταίο μήνα συγκριτικά με τους περασμένους έξι αναφορικά με τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

Από την άλλη, πρόσθεσε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για το «πράσινο φως» σχετικά με το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας σήμερα

ΥΠΟΙΚ Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα: Να συμμετάσχει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα για την Ελλάδα

Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα, μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από το κτίριο Justus Lipsius δήλωσε πως όλοι πρέπει να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα για την Ελλάδα «συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ».

Όσο για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους επισήμανε ότι υπάρχουν δύο προσεγγίσεις: η αναδιάρθρωση και το κούρεμα. «Πολιτικά, πιστεύουμε όλοι ότι θα έπρεπε να μιλάμε για αναδιάρθρωση», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Κομισιόν: Εξαιρετικά πιθανό το θετικό αποτέλεσμα στο σημερινό Eurogroup

Εξαιρετικά πιθανό χαρακτήρισε το θετικό αποτέλεσμα για το σημερινό Eurogroup μετά τη σημερινή ψηφοφορία στην Ελληνική Βουλή η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράικχαρτ.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι προσθέτοντας ότι θα βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις που θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στη σημερινή συνεδρίαση των υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την κυρία Μπράικχαρτ στη συνεδρίαση θα λάβει μέρος και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μολονότι δεν μπόρεσε να διευκρινίσει αν αυτό θα γίνει δια φυσικής παρουσίας εκπροσώπου της ή μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σε ερώτηση για το θέμα του ελληνικού χρέους μετά και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από την έκθεση βιωσιμότητάς χρέους από τους Θεσμούς η κυρία Μπράικχαρτ απάντησε ότι «τα μέτρα για το χρέος θα εξεταστούν μετά την πρώτη επιτυχή αξιολόγηση». «Η έκθεση αξιολόγησης του χρέους δείχνει ότι υπάρχει ξεκάθαρος δρόμος για το θέμα που έχει συμφωνηθεί από τους θεσμούς» συμπλήρωσε.

«Για σήμερα το Eurogroup θα επιβεβαιώσει την τεχνική συμφωνία των προηγούμενων ημερών» συμπλήρωσε ενώ ερωτηθείσα για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις τυχόν ενστάσεις της Γερμανίας για το θέμα αυτό αρκέστηκε να απαντήσε ότι το πλάισιο για τις ιδιωτικοποιήσεις ορίστηκε στις 13 Ιουλίου και συμφωνήθηκε στο Μνημόνιο. «Κανείς δεν περιμένει να γίνουν από τη μια ημέρα στην άλλη οι ιδωτικοποιήσεις» πρόσθεσε.



Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x