Ωστόσο ενώ την Κυριακή πολλοί έσπευσαν στη θάλασσα για βουτιά υπήρχαν περιοχές της χώρας που έπεσαν πάνω από 10.000 κεραυνοί!

Άστατος καιρός με καταιγίδες και χαλάζι
Όπως αναφέρει το meteo.gr, ο συνδυασμός των θερμών και υγρών επιφανειακών αέριων μαζών με την ισχυρή αστάθεια πάνω από τη χώρα μας (δηλαδή την απότομη πτώση της θερμοκρασίας με το ύψος) οδήγησαν σε μεγάλο αριθμό καταιγίδων την Κυριακή. Αρχικά, λίγο μετά το μεσημέρι της Κυριακής οι πρώτες αναπτύξεις καταιγίδων παρατηρήθηκαν στην Πίνδο και στα ορεινά της Αν. Μακεδονίας αλλά γρήγορα επεκτάθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας.

Σε πολλές περιπτώσεις οι καταιγίδες συνοδεύονταν από μεγάλο χαλάζι, όπως για παράδειγμα στο Τρίστενο και Τσεπέλοβο Ιωαννίνων, σε περιοχές της Πέλλας και της Κοζάνης.

Πάνω από 10.000 κεραυνοί σε 12 ώρες
Παράλληλα, εντυπωσιακός ο αριθμός κεραυνών που κατέγραψε το σύστημα ανίχνευσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr ZEUS και παρουσιάζουμε στον παρακάτω χάρτη, με πάνω από 10.000 κεραυνούς σε διάστημα 12 ωρών.
Οι απογευματινές καταιγίδες στη χώρα μας τον Ιούνιο αποτελούν φυσιολογικό φαινόμενο λόγω της έντονης αστάθειας που παρατηρείται σχεδόν κάθε χρόνο. Το πολύ μεγάλο χαλάζι όμως διαμέτρου 5-6 εκ, όπως αυτό που καταγράψαμε το Σάββατο 15/06 στην Μεσσήνη και στον Δήμο Παγγαίου αποτελούν ακραία καιρικά φαινόμενα με μικρή συχνότητα επανάληψης.

Δείτε τον χάρτη κεραυνών ?Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ σήμερα Δευτέρα χαλάει ο καιρός, αναμένεται να εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά και πιθανώς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί στο Αιγαίο τοπικά 5 και πρόσκαιρα την ημέρα έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Πηγή: iefimerida.gr