Επικαιρότητα

Βρετανία: Γεγονός η πρώτη δοκιμή του εμβολίου για τον κορωνοϊό σε ανθρώπους

Το εμβόλιο ανέπτυξαν, σε λιγότερο από τρεις μήνες, ερευνητές από το Ινστιτούτο Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με την Ομάδα Εμβολιασμού Οξφόρδης του ίδιου πανεπιστημίου.

Γεγονός είναι η πρώτη δοκιμή του εμβολίου για τον κορωνοϊό σε ανθρώπους στην Ευρώπη, η οποία ξεκίνησε στην Οξφόρδη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Δρ. Elisa Granato, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ήταν μία από τους δύο πρώτους εθελοντές που έλαβαν την ένεση. Είπε στο BBC "Είμαι επιστήμονας, για αυτό ήθελα να υποστηρίξω την επιστημονική προσπάθεια όπου μπορώ".

Οι μισοί από τους αρχικούς 800 εγγεγραμμένους εθελοντές για την κλινική δοκιμή θα λάβουν το εμβόλιο Covid-19, και οι άλλοι μισοί ένα εμβόλιο που προστατεύει από τη μηνιγγίτιδα, αλλά όχι τον κορωνοϊό.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες θα συγκρίνουν τον αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν με κορωνοϊό στους επόμενους μήνες.

Το εμβόλιο ανέπτυξαν, σε λιγότερο από τρεις μήνες, ερευνητές από το Ινστιτούτο Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με την Ομάδα Εμβολιασμού Οξφόρδης του ίδιου πανεπιστημίου.

Το εμβόλιο με την ονομασία ChAdOx1 nCov-19 στην ουσία έχει παρασκευαστεί μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, με την επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Σάρα Γκίλμπερτ να έχει δηλώσει ότι συνήθως απαιτείται μία πενταετία για ένα τέτοιο επίτευγμα.

"Προσωπικά έχω υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης σε αυτό το εμβόλιο" είπε.

"Φυσικά, πρέπει να το δοκιμάσουμε και να λάβουμε δεδομένα από ανθρώπους. Πρέπει να αποδείξουμε ότι πραγματικά λειτουργεί πριν χρησιμοποιήσουμε το εμβόλιο στον ευρύτερο πληθυσμό" διευκρίνισε η κ. Γκίλμπερτ.

Πρόσθεσε ότι στο παρελθόν ήταν "80% σίγουρη" ότι το εμβόλιο θα λειτουργούσε, αλλά τώρα προτιμά να μην μιλά με ποσοστά, λέγοντας απλώς ότι είναι "πολύ αισιόδοξη" για τις πιθανότητες επιτυχίας του.

Το εμβόλιο έχει ως βάση του τον ιό κοινού κρυολογήματος χιμπατζήδων γενετικά τροποποιημένο ώστε να μην αναπαράγεται στον ανθρώπινο οργανισμό, ένα γενετικό συστατικό που υπάγεται στην κατηγορία των αδενοϊών, η χρήση των οποίων είναι κοινή στην παρασκευή εμβολίων.

Πηγή: Skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x