Επικαιρότητα

Εφιαλτικά στοιχεία από Τσιόδρα: 40 εκατ. οι νεκροί από κορωνοϊό αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα

“Η γρήγορη, συλλογική και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων, γλιτώνει αυτή τη στιγμή την πατρίδα μας από μια απίστευτη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας και από σημαντικό αριθμό θανάτων”, υπογράμμισε.

Εφιαλτικά  στοιχεία, με δεκάδες εκατ. νεκρούς, αν δεν είχαν ληφθεί εγκαίρως μέτρα για τον κορωνοϊό σε πολλές χώρες, έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με μελέτη εκτίμησης κινδύνου από το Ηνωμένο Βασίλειο που παρουσίασε την Παρασκευή ο κ. Τσιόδρας, εάν δεν είχαν ληφθεί εγκαίρως μέτρα για την πανδημία, θα είχαμε 40 εκατ. θύματα παγκοσμίως. 

“Η γρήγορη, συλλογική και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων, γλιτώνει αυτή τη στιγμή την πατρίδα μας από μια απίστευτη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας και από σημαντικό αριθμό θανάτων” υπογράμμισε. 

Αφού αναφέρθηκε στα νέα κρούσματα στην χώρα μας -74 τον αριθμό- και στο ότι οι νεκροί είναι πλέον 28, σχολίασε χαρακτηριστικά “δε θα σας αναφέρω όλα τα σενάρια, τα οποία είναι εφιαλτικά και μιλούν για μια απίστευτη καταστροφή με 40 εκατ. θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο”.

“Οι επιστήμονες μιλούν και για ημίμετρα, που θα αφορούσαν μόνο τους ηλικιωμένους και θα οδηγούσαν σε επιβράδυνση, αλλά όχι διακοπή της μετάδοσης και θα οδηγούσαν πολύ γρήγορα σε υπερφόρτωση του συστήματος υγείας μιας χώρας” επισήμανε. 

“Παρόλα αυτά”, συνέχισε ο κ. Τσιόδρας, “ακόμα και με ημίμετρα, δηλαδή 40% μείωση των κοινωνικών επαφών για τον ευρύτερη πληθυσμό, θα σωζόντουσαν περίπου 8 εκατ. ζωές.

“Βλέπετε, λοιπόν, ότι σταδιακά οι περισσότερες χώρες στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και το Ηνωμένο Βασίλειο, υιοθετούν στρατηγικές αντίστοιχες με τις δικές μας, προσπαθώντας να αποφύγουν τα χειρότερα” τόνισε ο λοιμοξιωλόγος. 

“Η Κίνα, έκλεισε τα σύνορά της σήμερα, φοβούμενη δεύτερο κύμα της επιδημίας... Όχι γιατί είναι ένας ιός τύπου Έμπολα, ή κάποιος άλλος φοβερά θανατηφόρος, αλλά γιατί διαδίδεται γρήγορα κι ένα 5% των ανθρώπων περίπου νοσούν σοβαρά, χρειάζονται εντατική και διασωλήνωση. Δε θέλουμε αυτό να γίνει σεις ευάλωτες ομάδες. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε, να μη γίνει πραγματικότητα το κακό σενάριο”, ήταν η έκκληση του Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε και στα τεστ κορωνοϊού, λέγοντας πως “σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορωνοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα.

Ενώ ένα αρνητικό τεστ στην οξεία φάση της νόσου σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα, πως δεν έχεις κάτι. Ότι δεν έχεις τον ιό. Και μετά να υιοθετήσεις μια ανεύθυνη συμπεριφορά. Φυσικά κι αυτό δεν ισχύει. Μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό τέτοιο τεστ, ειδικότερα στην οξεία φάση της νόσου” διευκρίνισε ο κ. Τσιόδρας.

Όπως είπε “τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά τεστ τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς κι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα και την αλήθεια. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι γι’ αυτή τη φάση της επιδημίας. Αυτή την περίοδο, ερευνητικές ομάδες στην Ελλάδα μας, από τα Πανεπιστήμια, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία και την πιθανή χρήση στο μέλλον αξιόπιστων τέτοιων τεστ με αντισώματα για επιδημιολογικούς και άλλους πρακτικούς σκοπούς".

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x