Επικαιρότητα

Φορείς: Αποσύρτε το ν/σ για την πώληση λιγνιτικών μονάδων

Διεμήνυσαν, δε, ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε Μεγαλόπολη Αρκαδίας και Μελίτη Φλώρινας, απαίτησαν με μία φωνή οι Δήμαρχοι των περιοχών που επηρεάζουν οι προωθούμενες ρυθμίσεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο ότι ξεπουλούν την περιουσία των περιοχών τους πλήττοντας τις τοπικές οικονομίες κι επικαλούνται "ψευδεπίγραφα" την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για κατάργηση του μονοπωλίου στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, καθώς όπως υποστήριξαν το άνοιγμα της αγοράς μπορούσε να επιτευχθεί και με άλλους τρόπους.

Διεμήνυσαν, δε, ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Σε σκληρή γραμμή κριτικής προς την κυβέρνηση κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, δίνοντας έμφαση και στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων κατά τη μετάβαση των μονάδων σε επενδυτές και σχολιάζοντας ότι το θέμα των συμβάσεων εργασίας δεν έχει κλείσει.

Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εγκυμονούν κινδύνους κατηγορίας απιστίας για τη διοίκηση της ΔΕΗ και κατέληξε λέγοντας: «Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και την κατάθεση ενός μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού για να δούμε πόσο θα συμμετέχει ο λιγνίτης στο νέο μείγμα; Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να γίνει το άνοιγμα της αγοράς γιατί γι’ αυτό ενδιαφέρονται, Φοβόμαστε ότι θα ξαναβρεθούμε να συζητάμε ένα άλλο σχέδιο γιατί δεν θα βρεθούν επενδυτές κι αν βρεθούν θα είναι γιατί το πουλάμε κοψοχρονιά».

Ενδεικτική του κλίματος και των προθέσεων των κοινωνικών κι εργατικών φορέων, που παρέστησαν στην ακρόαση της Επιτροπής Παραγωγής κι Εμπορίου της Βουλής, ήταν η φραστική επίθεση του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας εναντίον του Υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, τον οποίο «κάρφωσε» για την παλιά ιστορία με το Πόθεν Έσχες του, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού.

«Απορρίπτουμε το νομοσχέδιο. Το οφείλουμε στο βαρύ φορτίο αίματος των εργαζομένων και στους νέους που δεν θέλουμε να γίνουν σκλάβοι στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα. Αν θέλετε να πουλήσετε κάτι πουλήστε τα περιουσιακά στοιχεία που έχετε και ξεχνάτε να τα δηλώσετε επειδή είναι πολλά», σχολίασε αιχμηρά ο Αριστείδης Μπρούμας με τον κ. Σταθάκη να τον καλεί να ανακαλέσει και να μη γραφτεί η προσβλητική του αναφορά στα πρακτικά.

«Δεν ανακαλώ τίποτα. Εσείς να ανακαλέσετε όσα λέγατε προεκλογικά κι άλλα είπατε μετεκλογικά», απάντησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. «Αφήνω στη μοίρα του έναν πρόεδρο που έχει άλλα προβλήματα σε άλλα επίπεδα και πολλαπλά», αντέτεινε εξίσου καυστικά ο Γιώργος Σταθάκης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, παρείχε διαβεβαιώσεις ότι οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η ΔΕΗ στις περιοχές θα τηρηθούν στο ακέραιο και από τους επενδυτές των λιγνιτικών μονάδων, ενώ επιχειρώντας να προστατέψει το κύρος της επιχείρησης, δήλωσε ότι «οι μονάδες που από-επενδύονται είναι ισοδύναμες με αυτές που παραμένουν στη ΔΕΗ».

Ο κος Παναγιωτάκης προκάλεσε αίσθηση όταν τονίζοντας την ανάγκη για συγκεκριμένες τροποποιήσεις στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ώστε να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων, αναφέρθηκε στη δυνατότητα των επενδυτών να προχωρήσουν σε απολύσεις μετά από 6 χρόνια. «Πρέπει να δούμε το εργασιακό μέλλον αυτών που τυχόν θα απολύονται μετά τα 6 χρόνια για λόγους οικονομικούς ή επιχειρηματικούς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x