Επικαιρότητα

Κορωνοϊός: Σάλος στη Βρετανία για χιλιάδες «κρυφούς» θανάτους ηλικιωμένων

Τα θύματα του ιού εκτός νοσοκομείου δεν προσμετρώνται στον επίσημο απολογισμό. Εκφράζονται φόβοι ότι σε οίκους ευγηρίας μπορεί να έχουν ήδη πεθάνει από κορωνοϊό έως και 4.000 άνθρωποι.

Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ματ Χάνκοκ αναμένεται να παρουσιάσει το απόγευμα ένα «σχέδιο δράσης» για την προστασία του ευπαθούς πληθυσμού που ζει σε οίκους ευγηρίας και λοιπές μονάδες κοινωνικής περίθαλψης, εν μέσω προειδοποιήσεων για εκατοντάδες «κρυφούς» θανάτους ηλικιωμένων από τον κορωνοϊό.

Επίσημα στατιστικά στοιχεία την Τρίτη έδειξαν μόνο την εβδομάδα έως και τις 3 Απριλίου 406 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κοινότητα, με τον Covid-19 να αναγράφεται ως η κύρια ή ως μία από τις πιθανές αιτίες θανάτου. Τα θύματα του ιού εκτός νοσοκομείου δεν προσμετρώνται στον επίσημο απολογισμό που ανακοινώνει κάθε απόγευμα το Υπουργείο Υγείας.

Η κυβέρνηση βρίσκεται υπό έντονη πίεση να αρχίσει να περιλαμβάνει στα στοιχεία της τους ανθρώπους αυτούς, όπως επίσης να λάβει μέτρα προστασίας τους.

Υπεύθυνοι οίκων ευγηρίας δηλώνουν πως όχι μόνο δε γίνονται διαγνωστικοί έλεγχοι εκεί, αλλά δεν υπάρχουν υλικά ατομικής προστασίας.

Η Daily Mail επικαλείται σήμερα στελέχη του τομέα κοινωνικής περίθαλψης που διατυπώνουν φόβους ότι έως και 4.000 άνθρωποι που ζουν σε τέτοιες μονάδες μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό.

Πολλές εφημερίδες αυτές τις μέρες φιλοξενούν μαρτυρίες εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας που δηλώνουν σε απόγνωση.

Σε δήλωσή του αργά την Τρίτη ο κ. Χάνκοκ δεσμεύθηκε πως όλοι οι εργαζόμενοι και οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας θα εξεταστούν για τον κορωνοϊό όταν αυξηθούν οι δυνατότητες διενέργειας διαγνωστικών τεστ τις ερχόμενες εβδομάδες.

Πάντως η Telegraph σημειώνει ότι η μη διενέργεια διαγνωστικών τεστ στην κοινότητα σε συνδυασμό με την έκτακτη χαλάρωση των κανόνων σχετικά με την υπογραφή πιστοποιητικών θανάτου συνεπάγονται πως οι γιατροί «απλά δε γνωρίζουν» τον ακριβή λόγο που καταλήγει κάποιος κάτοικος μονάδας κοινωνικής περίθαλψης.

Πηγή: Skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x