Σε βελτιωμένο κλίμα συγκριτικά με τη συνάντηση του Ιουλίου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ, διεξήχθη η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προσκάλεσε μάλιστα στον Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη για μία συνάντηση εργασίας, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί η σχετική ημερομηνία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και μείωση της έντασης στο Αιγαίο η οποία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι επαφές για μείωση της έντασης στο Αιγαίο και εφαρμογή των σχετικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Επιπλέον συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό με σκοπό την περαιτέρω μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Μάλιστα επισημάνθηκε ότι πρέπει να βελτιωθεί η συνεργασία των δύο Λιμενικών Αρχών για τον εντοπισμό των λέμβων που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες, καθώς επίσης και η εξάρθρωση δικτύων δουλεμπόρων μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Σμύρνης – Θεσσαλονίκης με στόχο να ενεργοποιηθεί πριν από το καλοκαίρι του 2019 καθώς επίσης και θέματα που αφορούν τη συνεργασία στον τουρισμό και την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας σε δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και στην επανεκκίνηση των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, όπως είχε διαμορφωθεί όταν τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Κράν Μοντάνα.

Επίσης τονίστηκε η ανάγκη επανέναρξης των δικοινοτικών συνομιλιών από την πλευρά της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός έθεσε και τα θέματα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχόλης της Χάλκης και των εκλογών για τα Βακούφια της ελληνικής μειονότητας στην Κων/πολη. Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Στη διμερή συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, συμμετείχαν επίσης εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο γγ του ΥΠΕΞ Δημήτρης Παρασκευόπουλος, η μόνιμη αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη και ο Θεόδωρος Πασσάς (διπλωματικό γραφείο του ΥΠΕΞ). Από την τουρκική πλευρά συμμετείχαν ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ο υπουργός Οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο διευθυντής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο υπουργός 'Αμυνας Χουλουζί Ακάρ και ο υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ.

Πηγή: www.skai.gr

Αποδοχή Cookies
Το site sport-fm.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ