Επικαιρότητα

Ο παράγοντας Καμμένος, οι «πρόθυμοι» και τα εκλογικά σενάρια

Λίγες μόλις ώρες μετά το αποτέλεσμα στην Σκοπιανή βουλή άρχισαν και οι πρώτες δηλώσεις στήριξης υπέρ της Συμφωνίας από βουλευτές που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Με το κεφάλαιο «Κοτζιάς» να έχει κλείσει για την κυβέρνηση μετά τα θερμά λόγια που αντάλλαξε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής, το Μαξίμου αρχίζει να καταρτίζει την λίστα των «προθύμων» που θα ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών.

Μοναδικός «πονοκέφαλος» είναι ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος μετά το πρώτο του σχόλιο περί χρηματισμού βουλευτών της αντιπολίτευσης, τηρεί σιγήν ιχθύος. Όπως είναι φυσικό η έναρξη των αλλαγών στο σύνταγμα των Σκοπίων πυροδότησε νέα εκλογικά σενάρια, με την αντιπολίτευση να ζητά κάλπες πριν έρθει προς κύρωση στην βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η αριθμητική της συμφωνίας
Λίγες μόλις ώρες μετά το αποτέλεσμα στην Σκοπιανή βουλή άρχισαν και οι πρώτες δηλώσεις στήριξης υπέρ της Συμφωνίας από βουλευτές που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κατερίνα Παπακώστα άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να την υπερψηφίσει ενώ είχε προηγηθεί ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης. Με δεδομένο ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές, ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά τουλάχιστον έξι ψήφους προκειμένου να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 151 βουλευτών.

Εκτός από τους δύο που προαναφέραμε στην λίστα των «προθύμων» έχουν ενταχθεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος αλλά και η υπουργός τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ενώ ερώτημα προκαλεί η στάση που θα κρατήσει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης.

Από την άλλη οι έξι βουλευτές του Ποταμιού έχουν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο αν ο πρωθυπουργός την συνδυάσει με πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τότε δεν είναι βέβαιο πως θα την στηρίξουν όλοι, όπως ο Σπύρος Δανέλης που έχει δηλώσει πως θα την υπερψηφίσει με όποιο δίλλημα και αν θέσει το Μαξίμου.

Η δεδηλωμένη και ο Καμμένος
Στην περίπτωση που αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ και κυρωθεί η συμφωνία με τις ψήφους βουλευτών από άλλους πολιτικούς χώρους ή ανεξάρτητους, τότε η αντιπολίτευση αναμένεται να θέσει ζήτημα δεδηλωμένης της κυβέρνησης,

Το Μαξίμου εξετάζει όλα τα σενάρια και δεν αποκλείεται να βολιδοσκοπήσει τους βουλευτές που τάσσονται υπέρ της κύρωσης προκειμένου να τους εντάξει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποφύγει το συγκεκριμένο ζήτημα.

Από την άλλη όμως δεν αποκλείεται να θέσει θέμα ψήφου εμπιστοσύνης προκειμένου να φέρει προ τετελεσμένων την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ. Όπως ο Κώστας Ζουράρις που μπορεί να τάσσεται κατά της συμφωνίας αλλά έχει δηλώσει πως δεν θα ρίξει την κυβέρνηση. Επίσης όλα τα κυβερνητικά στελέχη των ΑΝΕΛ ανάμεσα τους και ο Πάνος Καμμένος δεσμεύτηκαν στον υπουργικό συμβούλιο πως δεν θα ανατρέψουν την κυβέρνηση για το Σκοπιανό.

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την δεδομένη χρονική στιγμή πως θα κινηθεί ο Πάνος Καμμένος όπως και πόσους βουλευτές θα διαθέτει εκείνη την περίοδο η κοινοβουλευτική του ομάδα, η οποία αναμένεται να δεχθεί πιέσεις από το κυβερνών κόμμα.

Νέα εκλογικά σενάρια
Μετά τις εξελίξεις στα Σκόπια στο Μαξίμου αναμένεται να επανασχεδιάσουν τον εκλογικό τους προγραμματισμό καθώς μετά τις συντάξεις οι οποίες όλα δείχνουν πως δεν θα περικοπούν, βαίνει προς ολοκλήρωση και το Σκοπιανό. Με αυτά τα δύο σημαντικά θέματα κλεισμένα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να προσφύγει άμεσα σε εκλογές, αφού κυρώσει την συμφωνία, ώστε να ξεπεράσει το ζήτημα της δεδηλωμένης , στην περίπτωση που αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ. Αυτό ουσιαστικά επαναφέρει το σενάριο των εθνικών εκλογών τον Μάιο.

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι δημοσκοπήσεις οι οποίες μέχρι στιγμής δείχνουν τη ΝΔ να συντηρεί ένα ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που σε ορισμένες μετρήσεις φτάνει η διαφορά σε διψήφια νούμερα.

Ωστόσο το πιο πιθανό σενάριο είναι το Μαξίμου να θελήσει να κερδίσει πολιτικό χρόνο προκειμένου οι πολίτες να προλάβουν να δουν στις τσέπες τους την υλοποίηση των παροχών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Παράλληλα οι κάλπες του Μαΐου (ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές) θα παίξουν τον ρόλο της ψήφου διαμαρτυρίας. Πρόκειται για μια επιλογή με σημαντικό ρίσκο καθώς δύσκολα θα μπορέσουν να αντέξουν οι λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν με τους ΑΝΕΛ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά εκλογές πριν από την κύρωση της συμφωνίας στην βουλή, ώστε να μπορέσει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους, αν και όσο θα προχωρούν οι αλλαγές στο σύνταγμα των Σκοπιών τόσο πιο δύσκολο θα είναι το έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς θα έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα όπως η είσοδος της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. «Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι δε επικυρωθεί από τη βουλή είναι να γίνουν εθνικές εκλογές πριν έρθει στη Βουλή η προς κύρωση η συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x