Επικαιρότητα

Ο Τσίπρας στη Νέα Υόρκη με το βλέμμα στα Σκόπια

Στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός. Στο επίκεντρο τα εθνικά θέματα και η συνάντηση με τον Ερντογάν .

Στην έδρα του ΟΗΕ βρίσκεται ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών για την γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αλλά οι σκέψη τους βρίσκεται στα Σκόπια, καθώς ο χρόνος αρχίζει να μετράει αντίστροφα για το κρίσιμο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Στην γειτονική χώρα ο Ζόραν Ζάεφ με συνεχείς παρεμβάσεις και τηλεοπτικά σποτ που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν κατά πολύ τα όσα αναγράφονται στην Συμφωνία των Πρεσπών, προσπαθεί να πείσει τους πολίτες της χώρας να προσέλθουν στις κάλπες και αφού πάνε να στηρίξουν το «Ναι». Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση και κυρίως ο Πρόεδρος των Σκοπίων τονίζουν σε κάθε ευκαιρία την πλήρη αντίθεση τους στα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών.

Η στήριξη από την δύση και οι τελευταίες μετρήσεις
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν μικρό προβάδισμα στο «Ναι» ενώ ζητούμενο είναι η προσέλευση καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που τάσσονται υπέρ της αποχής. Στην περίπτωση πάντως που δεν περάσει το δημοψήφισμα, τότε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων όπως έχει δεσμευτεί θα οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Την ίδια στιγμή οι δηλώσεις στήριξης στον Ζόραν Ζάεφ από την Δύση συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό καθώς εκτός από τις ΗΠΑ, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες προστέθηκε και η Γαλλία με τον Εμανουέλ Μακρόν που τάχθηκε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθε και το νέο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ που μίλησε και Σλαβομακεδονικά προκειμένου να τονίσει το πόσο σημαντική είναι αυτή η συμφωνία για τον λαό των Σκοπίων. «Το μέλλον σας είναι στα χέρια σας» είπε μετά των άλλων ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις παρά την ανακωχή
Στο εσωτερικό και παρά την εκεχειρία Τσίπρα – Καμμένου μέχρι τον Μάρτιο συνεχίζονται αντιπαραθέσεις μεταξύ των στελεχών των δύο κυβερνητικών εταίρων με τον εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ να επαναλαμβάνει ότι θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση προκειμένου να εμποδίσουν την κύρωση την συμφωνίας από την ελληνική βουλή.

Το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών όπως και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν στις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός στα πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το κλίμα για την ελληνική κυβέρνηση στη Νέα Υόρκη είναι ιδιαιτέρως θετικό καθώς η επίλυση του Σκοπιανού και η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ είναι κάτι που επιζητούν εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και από την επιστολή στήριξης στην κυβέρνησης των Σκοπίων τόσο από τον Ντόναλτ Τραμπ, όσο και από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόρτ Μπους. Επίσης η παρουσία Αμερικανικών εταιρειών κολοσσών στην ΔΕΘ σύσφιξαν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν
Εκτός όμως από το Μακεδονικό, στη Νέα Υόρκη θα βρεθεί στο επίκεντρο ένα ακόμη εθνικό ζήτημα. Την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν κρίσιμα θέματα όπως το μεταναστευτικό, με τα προβλήματα με τις προσφυγικές ροές να πολλαπλασιάζονται και τα κέντρα υποδοχής να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν με αποτέλεσμα οι εικόνες ντροπής στον καταυλισμό της Μόρια.

Ένα ακόμη ζήτημα είναι το Κυπριακό με τον Ταγίπ Ερντογάν να έχει τα τελευταία 24ωρα εντείνει την προκλητικότητα του λόγω των ενεργειακών και των γεωτρήσεων που ξεκινούν εκ νέου στην περιοχή. Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος δεν αποκλείεται να θέσει και το θέμα των 8 τούρκων αξιωματικών με την Άγκυρα να ζητά την έκδοση τους καθώς τους θεωρεί πραξικοπηματίες.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x