Επικαιρότητα

Συρίγος στον ΣΚΑΪ: Συνειδητά κλιμακώνει η Τουρκία στο Αιγαίο

Την στρατηγική της Άγκυρας πίσω από την κλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού ανέλυσε στον ΣΚΑΪ ο Άγγελος Συρίγος. 

Την στρατηγική της Άγκυρας πίσω από την κλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού ανέλυσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος. 

«Για να έχουμε πλήρη την εικόνα όλη αυτή την περίοδο η Τουρκία στέλνει δυνάμεις στην Λιβύη και προσπαθεί να δώσει νέα πνοή στην κυβέρνηση Σάρατζ. Στέλνει περισσότερες δυνάμεις στο Ιντλίμπ της Συρίας. Υπολογίζεται ότι έχουν μπει και 9 τεθωρακισμένα στην περιοχή. Διατηρεί 3 μέτωπα ανοιχτά. Στην Λιβύη, την Συρία και την Ελλάδα-Κύπρο. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις διασφαλίζει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Υπάρχουν χώρες ισχυρότερες», είπε ο Άγγελος Συρίγος. 

Και συνέχισε: «Στην τρίτη περίπτωση θεωρεί ότι είναι η ισχυρή δύναμη της περιοχής όπου καλείται να επιβεβαιώσει αυτό που αναζητεί ο Ερντογάν, την διπλωματική νίκη που του λείπει, την επιβεβαίωση ότι η Τουρκία είναι μία μεγάλη περιφερειακή δύναμη της περιοχής μας». 

Μάλιστα τόνισε ότι δεν υπάρχει λάθος επεισόδιο στο Αιγαίο. «Η Τουρκία κάνει ανάλυση κόστους οφέλους και συνειδητά κλιμακώνει», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ. 

«Έχουμε 3 διαφορετικά μέτωπα με την Τουρκία το ένα είναι το μεταναστευτικό, τον εναέριο χώρο της Ελλάδας στο Αιγαίο και τις σεισμογραφικές έρευνες. Είναι προφανές ότι η κεντρική εξουσία έχει δώσει εντολές σε κάποιο κέντρο που ασχολείται με το Αιγαίο να κάνει καθημερινά υπερπτήσεις και παραβιάσεις», υπογράμμισε ο Άγγελος Συρίγος.

Ωστόσο, σημείωσε ότι στις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις προχωρά το ίδιο ζεύγος τουρκικών μαχητικών. «Η τουρκική αεροπορία δεν δίνει τις δυνάμεις της εκεί αλλά θέλει να συντηρεί το μέτωπο σε αυτό το πεδίο. Είναι τα τρία μέτωπα που σας είπα Αιγαίο, μεταναστευτικό και Ανατολική Μεσόγειος. Το επόμενο διάστημα θα είναι ενεργά για διαφορετικούς λόγους» ανέφερε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής. 

Μάλιστα εκτίμησε ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει να επαναφέρει την απειλή του μεταναστευτικού για την Ευρώπη και στο Αιγαίο θα συνεχιστούν οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις καθώς «οι Τούρκοι ακολουθούν αυτή την πρακτική γιατί θέλουν να συντηρούν την ένταση και να μας καταπονούν ψυχολογικά εκ του ασφαλούς. Στη διάρκεια της επιδημίας ξέρουν ότι δεν θα έχουμε ένα θερμό επεισόδιο και απλώς μας καταπονούν εκ του ασφαλούς».

Για το θέμα των S-400 εξήγησε ότι είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για την Τουρκία, καθώς η Άγκυρα χρειάζεται δανειοδότηση για 170 δισ. δολάρια σε τοκοχρεολύσια. «Αυτά θα τα αναζητήσει από το ΔΝΤ ή από τους Αμερικανούς που θα τις δώσουν απευθείας δάνειο. Αυτοί όμως ζητούν αντάλλαγμα να μην ενεργοποιηθούν οι S400 και τότε η Τουρκία θα έρθει σε αντιπαράθεση με τους Ρώσους», είπε ο Άγγελος Συρίγος.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x