Επικαιρότητα

Τι φοβάται ο Ερντογάν από τις ΗΠΑ-Νευρικότητα στην Άγκυρα

Η βόρεια Συρία και οι Κούρδοι παραμένουν το υπ’ αριθμόν ένα «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο στρατηγικών συμμάχων.

Διαφορές σε διπλωματικούς στόχους, ανησυχίες, συμφωνίες, αδειάσματα και απειλές. Οι τελευταίοι μήνες καταγράφουν μία τουλάχιστον ταραχώδη σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την παραδοσιακή σύμμαχο τους, Τουρκία για θέματα που ξεκινούν από την Συρία και φτάνουν μέχρι τους πυραύλους Patriot, το Ιράν και την Ρωσία.

Το πρόσφατο tweet του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ που απείλησε να τσακίσει την τουρκική οικονομία αν η Άγκυρα ακουμπήσει τους Κούρδους μαχητές στην Συρία προκάλεσε εκνευρισμό στο επιτελείο του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου, στην Άγκυρα κερδίζουν πλέον έδαφος οι σύμβουλοι και αξιωματούχοι που θεωρούν ότι ο Λευκός Οίκος στα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι αξιόπιστος εταίρος. Οι φωνές αυτές ενισχύονται και από το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογο του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την βόρεια Συρία, όπως επιθυμούσε διακαώς η Άγκυρα. Η Τουρκία, όμως, βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν ο Τραμπ απείλησε την τουρκική οικονομία.

«Τα μηνύματα από τους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Τραμπ έχουν εκπλήξει εμένα και τους φίλους μου», παραδέχθηκε ενώπιον του τουρκικού κοινοβουλίου ο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται ότι πόνταρε πολλά στην προσωπική σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Γι’ αυτό και προσπάθησε να λύσει το θέμα της Συρίας απευθείας μαζί του. Ο Τούρκος πρόεδρος προωθεί μία ζώνη ασφαλείας στην βόρεια Συρία προκειμένου να θέσει εκτός μάχης του Κούρδους μαχητές της Συρίας, να ελέγξει τις εξελίξεις και να μην επιτρέψει την δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στα νότια σύνορα της Τουρκίας.

Για το ίδιο πάλευε να πείσει και τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα που εξόπλισε τους Κούρδους της Συρίας προκειμένου να δώσουν μάχη κατά των τζιχαντιστών και είναι οι βασικοί σύμμαχοι των Αμερικανών στην περιοχή. Η απόφαση Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα έφερε επιφωνήματα έκπληξης και εν συνεχεία πανηγυρισμούς στην Τουρκία.

Μετά το tweet του Τραμπ, όμως, ο Ερντογάν φέρεται να είναι εξαιρετικά ανήσυχος με τον ευμετάβλητο Λευκό Οίκο. Έχει καταλάβει ότι το γεωπολιτικό παιχνίδι παίζεται από το γραφείο του Τραμπ αλλά σχεδιάζεται από τα αμερικανικά συμφέροντα και αξιωματούχους που πολλές φορές διαφωνούν κάθετα με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Το τηλεφώνημα όπου οι δύο πρόεδροι προσπάθησαν να ρίξουν τους τόνους μετά το tweet απλώς επιβεβαίωσε ότι οι διαφωνίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε ρήξη. Οι Αμερικανοί πιέζουν την Τουρκία να μην αγοράσει το πυραυλικό σύστημα S-400 από την Ρωσία αλλά να προτιμήσει τους αμερικανούς πυραύλους Patriot. Εάν η Τουρκία επιλέξει τους ρωσικούς πυραύλους τότε δεν μπορούν να αποκλειστούν ακόμη και αμερικανικές κυρώσεις που θα πλήξουν εκ νέου την τουρκική οικονομία.

Η Ουάσινγκτον δεν βλέπει με καλό μάτι ούτε την συνεργασία Τουρκίας-Ιράν. Στην εξωτερική πολιτική που έχει χαράξει ο Λευκός Οίκος για την Μέση Ανατολή ο πιο βασικός άξονας είναι το Ισραήλ και ακολουθεί η Σαουδική Αραβία. Και οι δύο χώρες είναι οι ισχυροί εχθροί και πολέμιοι των μουλάδων της Τεχεράνης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί στις 23 Ιανουαρίου την Μόσχα προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν και την ιρανική ηγεσία προκειμένου να συζητηθεί η συριακή κρίση.

Για τον Τούρκο πρόεδρο, όμως, ούτε στην Μόσχα υπάρχουν ευήκοα ώτα για την παρέμβαση του στην βόρεια Συρία. Η Ρωσία επιμένει να υποστηρίζει ότι το βόρειο τμήμα της χώρας πρέπει να περάσει στον έλεγχο του καθεστώτος του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως επιθυμούν και οι Κούρδοι προκειμένου να αποφύγουν μία τουρκική επέμβαση.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x