Επικαιρότητα

Τσιόδρας: Tην Πέμπτη οι αποφάσεις για σχολεία-Χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον καθηγητή, συζητήθηκε επιπρόσθετα το μέτρο της χρήσης υφασμάτινων μασκών.

Για στρατηγική άρση των μέτρων περιορισμού συζητά η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του υπουργείου για την πορεία του κορωνοιού στην Ελλάδα, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως τόνισε και σήμερα έγιναν, επ' αυτού τοποθετήσεις από επιστήμονες τόσο της επιτροπής όσο και του ΕΟΔΥ, ενώ στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε και η στρατηγική επιδημιολογικής επιτήρησης.

Από δύο διαφορετικές μαθηματικές εκτιμήσεις, επιβεβαιώνεται η σταθεροποίηση του Ρ0, πολύ πιο κάτω από το 1 στην ελληνική επιδημία με τους στόχους της επιτήρησης της να εξακολουθούν να αφορούν την πορεία του ιού, την γεωγραφική εξάπλωση και την σοβαρότητα του ιού στον πληθυσμό.

" Μας ενδιαφέρει το φορτίο της νόσου, η τάση της επιδημίας στο χρόνο, ενδιαφέρει η χρήση των δεδομένων αυτών προκειμένου να μπορούμε να προβλέψουμε την πορεία της καμπύλης" είπε μεταξύ άλλων ο λοιμωξιολόγος αιτιολογώντας πως με βάση τα παραπάνω θα μπορεί να υπάρχει μια σωστή αποτίμηση για τα μέτρα, τις αλλαγές σε αυτά αλλά και την άρση τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον καθηγητή η εφαρμογή των μέτρων συντέλεσε στον περιορισμό της διασπορά του ιού σε ποσοστό 80% και πάνω.

Play Video
Επιπρόσθετος στόχος της επιτήρησης, τόνισε, παραμένει ο περιορισμός κι η ανίχνευση επιδημιών σε νοσοκομειακούς χώρους, σε χώρους φροντίδας ηλικιωμένων η σε χώρους φιλοξενίας ευάλωτων πληθυσμών ή κλειστές κοινότητες, για προστασία των ατόμων που βρίσκονται εκεί, αλλά και η παρατήρηση τυχόν ιογενών αλλαγών για επιδημιολογικούς αλλά και πραγματικούς λόγους αφού τυχόν αλλαγές θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για όταν αναπτυχθεί εμβόλιο.

Σχετικά με τα σχολεία, είπε, συνεχίζεται η συζήτηση στην ειδική επιτροπή και όπως επανέλαβε δεν θα παρθεί σήμερα κάποια ειδική απόφαση ή εισήγηση καθώς αυτό θα γίνει με τέτοιο τρόπο, βάσει της πορείας της πανδημίας, ώστε να προστατεύεται η υγεία των παιδιών, των οικογενειών τους, των ευπαθών ομάδων αλλά και όλης της κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση έκανε λόγο για κανόνες και προυποθέσεις προκειμένου να συντελεστεί αυτό.

Σε 24 ώρες θα υπάρξει τοποθέτηση της επιτροπής για τα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν προκειμένου να λειτουργήσουν τόσο  τα σχολεία όσο και οι δομές υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον καθηγητή, συζητήθηκε επιπρόσθετα το μέτρο της χρήσης υφασμάτινων μασκών τόσο από ευπαθείς ομάδες όσο και από το γενικό πληθυσμό στη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης φάσης των μέτρων.

Η επιτροπή συζήτησε σοβαρά το ενδεχόμενο χρήσης της μάσκας η οποία θα γίνεται σαν σύσταση αυτή την περίοδο και θα αφορά κλειστούς χώρους λαμβάνοντας υπ' όψιν σε κάθε περίπτωση τους κινδύνους που ενέχει η ψευδαίσθηση ασφάλειας που μπορεί να προκύψει από την μαζική χρήση της, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει ειδική εκπαίδευση και ειδικές οδηγίες πάνω στο θέμα τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x