Επικαιρότητα

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Μιλάτε εσείς για αποστάτες;»

Με έναν απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης του ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή κατά την συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Με έναν απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης του ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή κατά την συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Σε 10 μέρες από σήμερα συμπληρώνονται 4 χρόνια από το 2015 από μια μέρα που ο τόπος έζησε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή μια μεγάλη πολιτική ανατροπή. Η μεγάλη πολιτική ανατροπή ήταν και το αποτέλεσμα της διαχείρισης της κρίσης από τις πολιτικές δυνάμεις», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως ανέφερε ο ελληνικός λαός έκανε την επιλογή να εμπιστευθεί σε πολιτικά κόμματα που δε είχαν κυβερνήσει να οδηγήσουν την χώρα στην έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.

«Στόχος μας ήταν να μπει σε πρώτο πλάνο και προτεραιότητα οι ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Όλων όσων μείναν απολύτως απροστάτευτοι στην κρίση. Από τότε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι. Τον δύσκολο συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015 όταν υποχρεωθήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να έχουμε σήμερα πόδια να περπατάμε. Ήταν η πιο κομβική στιγμή αυτής της διαδρομής. Μίας πολιτικής ευθύνης και θάρρους και δημοκρατίας που καμία από τις πολιτικές ηγεσίες μέσα στην κρίση δεν είχε την τόλμη και το σθένος να αναλάβει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Ταυτόχρονα βρεθήκαμε μπροστά σε μία κρίση δύσκολη για όλη την περιοχή, την προσφυγική κρίση. Σε μία χώρα που έβγαινε από τα συντρίμμια της πολιτικής των μνημονίων. Σήμερα μετά από τις δυσκολίες και τα λάθη που μπορεί να έγιναν δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και στον τελευταίο Έλληνα και Ελληνίδα ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα από την Ελλάδα που παραλάβαμε τον Ιανουάριο του 2015», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και συνέχισε: «Τον Αύγουστο του 2018 παρά τις Κασσάνδρες καταφέραμε να πετύχουμε αυτό που φάνταζε σχεδόν αδύνατον μερικά χρόνια πριν: την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Ταυτόχρονα καταφέραμε να ρυθμίσουμε το ελληνικό χρέος καθιστώντας το βιώσιμο όταν αυτοί που θεωρούντο επαγγελματίες της πολιτικής ζητούσαν πιστοποιητικά βιωσιμότητας».



«Όσοι αλλάζουν θέση είναι επικίνδυνοι για τον τόπο»

«Όλα αυτά τα πετύχαμε με ένα κόμμα τους ΑΝΕΛ που είναι γνωστές οι μεγάλες πολιτικές διαφορές. Θέλω να αναγνωρίσω ότι συνέβαλε αυτό το κόμμα καθοριστικά σε αυτή την προσπάθεια. Αυτή η έντιμη και ειλικρινής συνεργασία με τόσο ιστορικές διαδρομές και παραδόσεις που εγώ θα τιμώ και θα σέβομαι πάντοτε. Έμελλε όμως αυτές οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές να παράξουν κάποια στιγμή το αποτέλεσμα τους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για το «διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ.

Για την Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε ότι «η συνείδηση μου και το καθήκον που επέβαλαν να αξιοποιήσω αυτή την ιστορική ευκαιρία παρά το πολιτικό κόστος».

«Δοθήκαμε με τον Νίκο Κοτζιά με την ψυχή και το νου μας σε μία μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση αυτής της διαφοράς που αποτελούσε και αποτελεί ένα μεγάλο βαρίδι στην διπλωματία και την εξωτερική πολιτική της χώρας. Δοθήκαμε σε αυτή την προσπάθεια με αίσθημα ευθύνης για το μέλλον της χώρας και της περιοχής», ανέφερε ο πρωθυπουργός

«« Αισθανθήκαμε ότι το κρίσιμο είναι να κοιτάξουμε όχι το πολιτικό κόστος αλλά την αναβάθμιση της αξίας της γεωπολιτικής θέσης της χώρας. Είμαι βέβαιος ότι αυτό που πράττουμε είναι το σωστό. Γιατί πάντα το εθνικά ωφέλιμο είναι σωστό. Είμαι βέβαιος ότι είναι και πατριωτικό. Δεν είναι πατριωτισμός να μισείς την πατρίδα του άλλου αλλά να αγαπάς την δική σου πατρίδα. Πατριωτισμός δεν είναι να είσαι καιροσκόπος αλλά να λες με θάρρος την γνώμη για τα εθνικά θέματα χωρίς να υπολογίζεις το πολιτικό κόστος. Όχι να αλλάζεις άποψη για τα κρίσιμα και εθνικής σημασίας θέματα με βάση το πρόσκαιρο συγκυριακό κομματικό συμφέρον», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Επιπλέον εξήγησε ότι σέβεται όσους έχουν διαφορετική άποψη από την δική του. «Όχι όμως όσους προσποιούνται. Όσοι καταφανώς κοροϊδεύουν. Όχι όσους αλλάζουν θέση με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική στρατηγική τους. Τους τελευταίους τους θεωρώ πολιτικά αγύρτες, αναξιόπιστους και επικίνδυνους για τον τόπο», είπε ο πρωθυπουργός.

«Από το στάδιο της ανοχής περάσατε στο στάδιο ενορχήστρωσης αθλιοτήτων»

«Μέσα στην αμηχανία του στρατηγικού αδιεξόδου της αντιπολίτευσης ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες τα μύρια όσα. Η αξιωματική αντιπολίτευση που δεν τόλμησε ούτε πρόταση δυσπιστίας να καταθέσει να μέμφεται εμένα που από δημοκρατικό καθήκον και ευαισθησία κάνουμε το αυτονόητο. Έχετε το θράσος να μας εγκαλείτε και από πάνω γι’ αυτή την έντιμη και καθαρή επιλογή», είπε προς τα έδρανα της ΝΔ ο πρωθυπουργός. Για συναλλαγές και σικέ πλειοψηφίες ακούμε αυτές τις ημέρες. Ο λαός εκλέγει τους αντιπροσώπους του.

Αναφέρθηκε και στην κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. «Μέσα σε μία νύχτα γίνατε από εχθροί φίλοι. Αυτό τι ήταν; Διορίζοντας μάλιστα πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση. Και έχετε το θράσος να μιλάτε για κυβέρνηση κουρελού. Φτάνετε να μιλάτε για αποστάτες. Εσείς ειδικά κ. Μητσοτάκη θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτικός λόγω οικογενειακής παράδοσης. Αυτοί που ρίχνουν μία κυβέρνηση είναι οι αποστάτες όχι αυτοί που στηρίζουν μία κυβέρνηση να δικαιώσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μιλάτε και για ετερόκλητες συμμαχίες και για αθέμιτες μεταγραφές. Ποιοι εσείς που το τελευταίο διάστημα έχετε εγγράψει στην κοινοβουλευτική ομάδα σας 4 βουλευτές που εξελέγησαν με άλλα κόμματα. Τρεις από το Ποτάμι και έναν από την Ένωση Κεντρώων. Η τελευταία μεταγραφή σας διαφήμιζε το πόσο καλή είναι η Συμφωνία των Πρεσπών και πώς πρέπει να υπερψηφιστεί. Εσείς έχετε το θράσος να κουνάτε το δάχτυλο σε μία παράταξη της αριστεράς που κινήθηκε για το συμφέρον της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού», είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν μπορώ παρά να σταθώ στις αθλιότητες των τελευταίων ημερών που με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι δεν είχατε το πολιτικό θάρρος να καταδικάσετε. Γιατί από το στάδιο της ανοχής περάσατε στο στάδιο της ενορχήστρωσης αυτών των αθλιοτήτων. Αναφέρομαι στο πογκρόμ της τρομοκράτησης βουλευτών», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή: Skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x