Επικαιρότητα

Επίσημη διπλωματική διαμαρτυρία κατά της Ολλανδίας από την Τουρκία

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον επιτετραμμένο της ολλανδικής πρεσβείας στην Άγκυρα και του παρέδωσε δύο ρηματικές διακοινώσεις διαμαρτυρίας.

Σε επίσημο διπλωματικό επίπεδο μεταφέρει η Τουρκία την έντονη αντιπαράθεσή της με την Ολλανδία, στον απόηχο της απόφασης της ολλανδικής κυβέρνησης να μην επιτρέψει σε δύο τούρκους υπουργούς να μιλήσουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στο Ρότερνταμ.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον επιτετραμμένο της ολλανδικής πρεσβείας στην Άγκυρα και του παρέδωσε δύο ρηματικές διακοινώσεις διαμαρτυρίας, που αφορούν την αντιμετώπιση των δύο υπουργών και την κακομεταχείριση τούρκων πολιτών στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν.

Οι δύο υπουργοί σχεδίαζαν να μιλήσουν σε συγκεντρώσεις για το τουρκικό δημοψήφισμα του Απριλίου, όμως, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας, η Χάγη απέσυρε την άδεια πτήσης του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου προς την Ολλανδία και απέλασε την υπουργό οικογενειακών υποθέσεων που μπήκε στη χώρα οδικά.

Το βράδυ του Σαββάτου, εκατοντάδες μέλη της τουρκικής παροικίας συγκεντρώθηκαν έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ για να διαμαρτυρηθούν. Οι ολλανδικές Αρχές χρησιμοποίησαν έφιππους αστυνομικούς, σκύλους και αντλίες νερού για να τους σκορπίσουν. Αρκετοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ, που τους χτύπησαν με γκλοπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, στις διακοινώσεις η Άγκυρα ζητά από τη Χάγη να προβεί σε νομικές ενέργειες για τη συμπεριφορά της Αστυνομίας.

Σημειώνεται πως ο ολλανδός πρεσβευτής στην Τουρκία απουσιάζει λόγω διακοπών και η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη διαμηνύσει με νόημα πως θα ήταν προτιμότερο να αργήσει να επιστρέψει στη χώρα.

Κρίση σε πολιτικό επίπεδο

Η κόντρα έχει ήδη «ανθίσει» πλήρως σε πολιτικό επίπεδο.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε την Ολλανδία «μπανανία» και επανέλαβε τη σύγκριση με τους ναζί. Ζήτησε την επιβολή κυρώσεων στην Ολλανδία από όλες «τις διεθνείς οργανώσεις στην Ευρώπη και αλλού».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε προειδοποιήσει πως η Άγκυρα θα απαντήσει με «τους πιο σκληρούς τρόπους», χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία.

Η Χάγη θέλει ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων αλλά δεν πιεστεί από κανέναν, απάντησε ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, απορρίπτοντας ως απαράδεκτη τη σύγκριση με τους ναζί.

Υπογράμμισε δε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη για το γεγονός ότι απαγόρευσε στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών και την υπουργό Οικογένειας να μιλήσουν σε προεκλογικού χαρακτήρα συγκεντρώσεις σε ολλανδικό έδαφος.

Η κρίση στις σχέσεις Άγκυρας - Χάγης έρχεται λίγες ημέρες πριν τις αμφίρροπες βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, την Τετάρτη.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x