Επικαιρότητα

Επιχειρήσεις σωτηρίας για ασθενείς και εγκλωβισμένους σε Εύβοια και Λέσβο

Αγώνας δρόμου από Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία για να μείνει ανοιχτό το βασικό οδικό δίκτυο - Χωρίς ρεύμα δεκάδες περιοχές - Έρχεται και νέο κύμα ψύχους, προειδοποιεί η ΕΜΥ

Αντιμέτωποι με τον «λευκό εφιάλτη» που έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε μεγάλο μέρος της χώρας βρίσκονται οι πολίτες. Την ίδια ώρα, αγώνα δρόμου για να παραμείνει ανοιχτό το βασικό οδικό δίκτυο στις περιοχές που έχουν πληγεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα από το χιονιά των τελευταίων ημερών κάνουν οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής και του Στρατού.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τις τελευταίες ώρες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κληθεί και έχει απεγκλωβίσει οδηγούς που παγιδεύτηκαν στα αυτοκίνητά τους στη Ζάστοβα Πάτρας, ενώ μετέφερε σε ασφαλή σημεία πολίτες που είχαν εγκλωβισθεί από την κακοκαιρία στη Στύψη και τα Παρακοίλα της Λέσβου, όπως και στους Καρυώτες της Σαμοθράκης. Νωρίτερα, με ερπυστριοφόρο όχημα, πυροσβέστες μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας της Κύμης πέντε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ απεγκλώβισαν κτηνοτρόφο από στάνη. Με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής εξάλλου, διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία για να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση ασθενείς στη Λέσβο.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα από την κακοκαιρία εξακολουθούν να εντοπίζονται στην Εύβοια, στη Σκόπελο, την Αλόννησο και τη Λέσβο. Μάλιστα, τα νησιά αντιμετωπίζουν επιπλέον σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Λέσβο πολλές περιοχές ηλεκτροδοτούνται εκ περιτροπής προκειμένου να αποφευχθεί γενικό μπλακ άουτ. Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ ήδη δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (στη Ναύπακτο και την Κομοτηνή) από την κακοκαιρία και η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει νέου κύμα σφοδρών χιονοπτώσεων που θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας από τα ξημερώματα της τετάρτης. Τα σχολεία σε πολλές περιοχές έμειναν κλειστά σήμερα και αναμένεται το ίδιο να συμβεί και αύριο.

Ωστόσο, ο χιονιάς έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες, το εύρος των οποίων αναμένεται να εκτιμηθεί μετά την υποχώρηση του κύματος της κακοκαιρίας. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τα παγωμένα χωράφια στην Αργολίδα, όπου η παραγωγή εσπεριδοειδών έχει παγώσει πάνω στα δένδρα.



Στην Εύβοια

Ειδικότερα, περισσότερα από 20 μηχανήματα επιχειρούν από χθες το πρωί στην ευρύτερη περιφέρεια της Κύμης Ευβοίας, που παραμένουν αποκλεισμένα αρκετά χωριά από την πυκνή χιονόπτωση των τελευταίων ημερών. Όπως σημείωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακορείο 104,9 fm», ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Εύβοιας, Γιώργος Κωστόπουλος, εκτός από 20 μηχανήματα της Περιφέρειας είναι σε λειτουργία δύο ακόμη του Στρατού, ενώ άλλα τρία ερπυστριοφόρα είναι καθ΄οδόν.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στο λιμάνι, δηλαδή μέχρι το λιμάνι της Κύμης, την παραλία της Κύμης ο δρόμος είναι ανοιχτός» σημείωσε ο κ. Κωστόπουλος και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τη διάνοιξη προς την Κύμη, είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι με έντονες κλίσεις και πολλή χιονόπτωση, η χιονόπτωση μία ξεκινάει μία σταματάει, η Πυροσβεστική είναι μαζί μας, πάρα πολλά μηχανήματα δουλεύουν σε όλα τα χωριά, όμως το πρόβλημα είναι αρκετά έντονο. Έχουμε αρκετά χωριά που ακόμη δεν τα έχουμε απεγκλωβίσει».

Όπως τόνισε ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Εύβοιας, στην παραλία της Κύμης το χιόνι είναι στους 80 πόντους. «Είναι πρωτόγνωρο. Εγώ δεν θυμάμαι τα τελευταία χρόνια να έχει γίνει κάτι τέτοιο. Πιθανόν πριν 30- 40 χρόνια» είπε και πρόσθεσε ότι σημειώνονται κάποιες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, αλλά συνεργεία της ΔΕΗ βρίσκονται επιτόπου και αποκαθιστούν τα προβλήματα. Επιπλέον, υπάρχει τηλεφωνική επαφή και κατοίκων των αποκλεισμένων χωριών για την περίπτωση που χρειάζεται μεταφορά ασθενών.

Αντιδήμαρχος Κύμης: Αυτό που ζούμε είναι πρωτόγνωρο

Ο Νίκος Μπαράκος,αντιδήμαρχος του δήμου Κύμης-Αλιβερίου μιλά στο protothema .gr και μιλά για πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα .
«Πραγματικά είναι πρωτόγνωρο αυτό που ζούμε. Και δεν έχει τελειωμό γιατί αυτή την ώρα που μιλάμε συνεχίζει να χιονίζει. Έχουν έρθει μηχανήματα στρατού για να ανοίξουν τους δρόμους και να φτάσουμε στα χωριά όπου το χιόνι εκεί ξεπερνάει τα δυόμισι μέτρα χιόνι και είναι πολύ δύσκολα για τις οικογένειες που ζουν εκεί. Πολύ φοβάμαι ότι αυτές οι οικογένειες που είναι τρεις μέρες αποκλεισμένες από το χιόνι θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν κι άλλα προβλήματα αν δεν φτάσουμε εγκαίρως εκεί».



Στη Στερεά Ελλάδα

Με έντονο προβληματισμό αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι των πέντε νομών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, το έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων που εξέδωσε το μεσημέρι η ΕΜΥ.
Όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Εύβοια και Βοιωτία αναμένεται να βρεθούν σε διαφόρους περιόδους "στο μάτι του κυκλώνα". Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις και ιδιαίτερα σε εκείνες που δεν έχουν αποκατασταθεί όλα τα προβλήματα, το δεύτερο κύμα χιονόπτωσης αναμένεται να προσθέσει πολύ περισσότερα. Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο για δεύτερη μέρα τα περισσότερα σχολεία στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Στη Φθιώτιδα, επειδή υπάρχουν ιδιαιτερότητες από δήμο σε δήμο, τις σχετικές αποφάσεις τις πήραν οι δήμαρχοι. Βάσει της απόφασης, όλα τα σχολεία και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά σε όλους τους δήμους.

Στην Εύβοια, όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά εκτός από τα σχολεία που βρίσκονται στο δήμο Χαλκιδέων και για τα οποία αναμένεται να γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης ακόμη και αύριο το πρωί. Έτσι, ανάλογα με τις συνθήκες θα ληφθούν και οι αποφάσεις.

Στη Φωκίδα, στην περιοχή της Γραβιάς, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης. Αποφασίστηκε ακόμη να μη λειτουργήσουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σε Δελφούς, Δεσφίνα, Πολύδροσο και Ευπάλιο. Για τα υπόλοιπα σχολεία θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης, είτε σήμερα το βράδυ είτε αύριο το πρωί.

Στη Βοιωτία θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στο δήμο Τανάγρας και στο δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντικύρας . Στις 9 το πρωί θα ανοίξουν τα σχολεία στο δήμο Αλιάρτου και μισή ώρα αργότερα στο δήμο Λιβαδειάς, ενώ στις 10 το πρωί θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στο δήμο Ορχομενού και στη Θήβα. Σε ό,τι αφορά την Θήβα, θα παραμείνουν κλειστά τα ειδικά σχολεία που λειτουργούν εκεί.

Με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην Ευρυτανία και στο δήμο Καρπενησίου τα σχολεία για αύριο θα ανοίξουν στις 10 το πρωί, ενώ οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά. Στο δεύτερο δήμο της περιοχής, στο δήμο Αγράφων, έχει ήδη αποφασιστεί από χθες τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά.

Στον Έβρο και τη Σαμοθράκη

Ο παγετός εξακολουθεί να είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού και σήμερα στον Έβρο, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου παραμένει καλυμμένο με χιόνι, με το οδικό δίκτυο (επαρχιακό και εθνικό) να παραμένει ανοιχτό, ενώ οι σχολικές μονάδες, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι και αύριο κλειστές μετά τις σχετικές αποφάσεις των δημάρχων.

Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών δεν πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί και η πτήση προς Αθήνα από το αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» της Αλεξανδρούπολης.

Στο νησί της Σαμοθράκης, όπου εξακολουθεί να χιονίζει, ο δήμος καλείται για τέταρτη φορά το φετινό χειμώνα να αντιμετωπίσει μόνος τα παρελκόμενα των έντονων χιονοπτώσεων. Σε μία άνιση μάχη, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Θανάσης Βίτσας, καθώς στη φαρέτρα του δήμου υπάρχουν μόλις τέσσερα μηχανήματα και ένα μισθωμένο από την Περιφέρεια, έλλειψη χειριστών και γενικότερα προσωπικού αλλά κυρίως χρημάτων που δυσχεραίνει ακόμη και την κάλυψη των καυσίμων που απαιτούνται για τη λειτουργία των μηχανημάτων.

«Κρατάμε ανοιχτό το οδικό δίκτυο με τις δικές μας πενιχρές δυνάμεις και έχουμε επωμισθεί, λόγω γεωγραφίας, όλο το βάρος του αποχιονισμού, που είναι ευθύνη της Περιφέρειας», σημειώνει ο κ. Βίτσας, ο οποίος προχωρά στην περιγραφή του τρόπου υλοποίησης του δημοτικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων. «Αντιδήμαρχος χειρίζεται μέρα και νύχτα το αποχιονιστικό, ο υδραυλικός του δήμου -που τώρα έχει και την ευθύνη των ζημιών που η παγωνιά προκάλεσε στο δίκτυο ύδρευσης- είναι ο χειριστής του εκσκαφέα-φορτωτή και φυσικά δεν προλαβαίνει να επιδιορθώσει τις όποιες ζημιές γιατί προτεραιότητα είναι ο αποχιονισμός, ένας εργάτης καθαριότητας χειρίζεται ένα μικρό φορτωτή εντός οικισμών, ο ηλεκτρολόγος οδηγεί το φορτηγάκι και δύο εργάτες καθαριότητας, από τους τρεις που έχουμε, ρίχνουν αλάτι, ενώ ο μοναδικός χειριστής του δήμου οδηγεί το γκρέιτερ (ισοπεδωτήρα)». Επισημαίνει πως μέχρι στιγμής υπάρχει η άμεση επέμβαση του δήμου όμως «έχουμε εξαντλήσει το προσωπικό μας που δουλεύει νυχθημερόν και ήδη τα καύσιμα όλου αυτού του διαστήματος είναι πολλά και το κόστος το επωμιζόμαστε εμείς, ο πιο ανίσχυρος ως προς τις υποδομές και την οικονομική δυνατότητα δήμος της Περιφέρειας».



Όσον αφορά στη συνδρομή και τη στήριξη από πλευράς Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) και κατ' επέκταση Περιφέρειας, ο δήμαρχος του ακριτικού νησιού διευκρινίζει πως εκτιμά τη μίσθωση του ενός μηχανήματος και του ιδιώτη χειριστή από την Περιφέρεια, ωστόσο αναφέρει πως καλύπτει μόνο το 10-15% των υφιστάμενων αναγκών. Κατανοεί ότι η Περιφέρεια στην οποία έχει απευθυνθεί, βάση νόμου «δεν μπορεί να μας δώσει χρήματα, ίσως όμως μπορεί να μας βοηθήσει (με την εκπόνηση για παράδειγμα μελετών), ώστε να εξοικονομήσουμε χρήματα για την πρόσληψη με δίμηνες συμβάσεις δύο χειριστών και 4-5 εργατών, τους οποίους διαφορετικά δεν μπορούμε να πληρώσουμε». Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης έχει κατ' επανάληψη σταθεί αρωγός αναλαμβάνοντας την εκπόνηση μελετών που αφορούν τη Σαμοθράκη, προσφέροντας πολύτιμη συνεργασία και ουσιαστική έμμεση οικονομική βοήθεια.

Ο κ. Βίτσας επαναλαμβάνει πως καταλαβαίνει τα όποια αδιέξοδα δημιουργούνται λόγω νομοθεσίας αλλά και της ιδιαίτερης γεωγραφίας, σημειώνει ωστόσο πως είναι άδικο γι' αυτόν τον τόπο να μην υπάρχει πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος μετά τη διαπίστωση των όποιων κωλυμάτων, μια συνεννόηση που θα δείχνει ενδιαφέρον ουσιαστικό και όχι μια επιδερμική προσέγγιση και οχύρωση πίσω από εκφράσεις περί νομικών αδιεξόδων. «Στο δημότη που έχει ανάγκη μπορώ να πω ότι δεν προβλέπει ο νόμος να βοηθηθείς; Ότι ο καθαρισμός του χιονιού δεν είναι αποκλειστικά ευθύνη του δήμου; Αυτό το ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε στον ειδικό σχεδιασμό της Π.Ε.και της Περιφέρειας. Από την Περιφέρεια θέλουμε στήριξη στο βαθμό που είναι επιτρεπτός, να βγάλουμε το νησί από το αδιέξοδο των υποδομών, να το βγάλουμε από τον 19ο αιώνα και να το πάμε στον 21ο. Δεν ζητούμε υπερφίαλα πράγματα. Έχουμε ιεραρχήσει τις ανάγκες μας».

Από την πλευρά της Περιφέρειας, ο εδώ και μόλις δύο μήνες περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Χρήστος Μέτιος, καθιστά σαφές πως το ενδιαφέρον είναι μεγάλο για κάθε δήμο και καταβάλλεται προσπάθεια διευκόλυνσης τους στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό πάντα στο πλαίσιο που επιτρέπει ο νόμος. Στη βάση αυτή δηλώνει πως ήδη διερευνά τη δυνατότητα περαιτέρω βοήθειας για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων.

Στη Σκόπελο και την Αλόννησο

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο, Τρίτη 10 Ιανουαρίου, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή ευθύνης του δήμου Βόλου, λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας. Επίσης, αύριο θα είναι κλειστά και τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Σκόπελο και την Αλόννησο.

Στην Αλόννησο το 60% του νησιού δεν έχει ρεύμα για τρίτη ημέρα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να έχουν απελπιστεί.
«Η κατάσταση είναι τραγική. Ξημέρωσε τρίτη μέρα χωρίς ρεύμα, τηλέφωνο και θέρμανση για τους ανθρώπους εδώ στο νησί. Μεγάλη παράκληση να μας αποκαταστήσουν τη ΔΕΗ» δηλώνει στο protothema.gr ο Πέτρος Βαφίνης, δήμαρχος του νησιού.

Το χιόνι στην Αλόννησο ξεπερνά το ενάμισι μέτρο μέσα στη πόλη και στις ορεινές περιοχές φτάνει και τα τρία μέτρα. «Οι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους για τρίτη ημέρα. Τροφή έχουν προς το παρόν, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η θέρμανση. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας από κανέναν, αλλά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα υπάρξουν κι άλλα προβλήματα. Χρειαζόμαστε ρεύμα επειγόντως» δηλώνει ο κ. Βαφίνης.

«Βρισκόμαστε στο έλεος του χιονιά. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ρεύμα, δεν υπάρχει τηλέφωνο, το χιόνι είναι πάνω από ένα μέτρο και μέσα στο χωριό δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις, είναι πάγος» είπε στο protothema.gr ο Τάσος Μπαλάς, κάτοικος Αλοννήσου.





Ηράκλειο: Αγωνία για την υδροδότηση

Σε αυτοψία στο φράγμα της Φοινικιάς, την γέφυρα του Δρακουλιάρη και την περιοχή στις Τρεις Βαγιές, προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός και ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, συνοδευόμενοι από στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας. Αντικείμενο της επίσκεψής τους ήταν να διαπιστώσουν την στάθμη του νερού, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» δήλωσε ο δήμαρχος, ο οποίος συμπλήρωσε: «Όπως έχω επισημάνει ξανά, όσον αφορά στην συγκεκριμένη περιοχή, οφείλουμε να είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση προκειμένου να μην ζήσουμε καταστάσεις που έχουμε ζήσει στο πρόσφατο παρελθόν».

Στο μεταξύ, με σήμα του προς όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου ενημερώνει για τη νέα επιδείνωση του καιρού, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, το οποίο προβλέπει έντονες χιονοπτώσεις, από σήμερα, Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου έως αύριο, Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017 και έντονες βροχοπτώσεις την Τετάρτη, 11 και την Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017.

Το γραφείο ζητάει από τις υπηρεσίες να έχουν το προσωπικό και τον μηχανολογικό εξοπλισμό τους σε αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης, ενώ καλεί τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων να ενημερώσουν του κατοίκους, θέτοντας σε ετοιμότητα το δίκτυο εθελοντών της περιοχής τους.

Παράλληλα, έκκληση στους ιδιοκτήτες μικρών σκαφών που βρίσκονται ελλιμενισμένα στο λιμάνι του Ηρακλείου, να αποφύγουν τη δραστηριοποίησή τους κατά τη διάρκεια που θα βρίσκονται σε ισχύ τα έντονα καιρικά φαινόμενα που προβλέπει η ΕΜΥ για την Κρήτη, απευθύνει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου με έκτακτη ανακοίνωσή του. Εξ άλλου, από το Λιμεναρχείο ανακοινώνεται ότι έχει τεθεί σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα που ενδεχομένως κινδυνέψουν από τα καιρικά φαινόμενα.



Πτολεμαϊδα: Χωρίς θέρμανση η πόλη λόγω βλάβης στον ΑΗΣ Καρδιάς

Μία νέα βλάβη στην 3η μονάδα του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Καρδιάς της ΔΕΗ έχει ως αποτέλεσμα να μείνει εκ νέου χωρίς θέρμανση ολόκληρη η πόλη της Πτολεμαΐδας. Ένα πρόβλημα στο επιστόμιο του λέβητα έθεσε εκτός λειτουργίας, στις 12:30, την 3η μονάδα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Σταθμού, Βασίλης Τσίγκας «οι τεχνικοί μας εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση του προβλήματος και ευελπιστούμε έως τις τρεις το απόγευμα να θέσουμε σε εκκίνηση την μονάδα και νωρίς το βράδυ να έχει ομαλοποιηθεί η ένταξή της στο σύστημα ενέργειας και να έχει ξεκινήσει η τροφοδοσία με θερμικό φορτίο της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας». Η πόλη της Πτολεμαΐδας, με ένα δίκτυο που ξεπερνά τα 50 χλμ, τροφοδοτείται με θερμικό φορτίο που προέρχεται την 3η και 4η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς, αλλά η σοβαρή βλάβη που προήλθε εξαιτίας του παγετού έθεσε εκτός λειτουργίας και τις δύο μονάδες του σταθμού, δημιουργώντας αρρυθμίες στη θέρμανση της πόλης.



Ο πρόεδρος της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ), Γιώργος Κάλφας, ανέφερε: «Όλοι οι τεχνικοί μας έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους στην προσπάθεια να γίνει ό,τι καλύτερο για την θέρμανση της πόλης. Προσπαθούμε να κρατήσουμε το δίκτυο σε υποφερτή θερμοκρασία, θέτοντας σε λειτουργία τις εφεδρείες μας, όπως τον λέβητα πετρελαίου ισχύος 25 θερμικών Mw και χρησιμοποιώντας τις τέσσερις δεξαμενές αποθήκευσης θερμότητας που διαθέτουμε». Η τροφοδοσία των εγκαταστάσεων της Τηλεθέρμανσης με πετρέλαιο θέρμανσης είναι συνεχής και σύμφωνα με τον κ. Κάλφα, τις τελευταίες ημέρες «χρειάστηκαν 50 τόνοι καυσίμου για την πλήρωση των δεξαμενών και την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν από τη συνεχή λειτουργία του λέβητα. Για κάθε ώρα λειτουργίας του απαιτούνται 2,5 τόνοι πετρέλαιο».

Η επαναλειτουργία της 3ης μονάδας του ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ θα αποκαταστήσει κατά ένα μέρος την ομαλή λειτουργία της τηλεθέρμανσης στο μεγαλύτερο μέρος της Πτολεμαΐδας και η ΔΕΤΗΠ ενημέρωσε τους ότι λόγω της συνεχιζόμενης βλάβης της 4ης και των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών, η Τηλεθέρμανση τα επόμενα 24ωρα θα λειτουργεί εκ περιτροπής ανά δίωρο, εναλλάξ, στο κέντρο (Α' ζώνη) και την περιφέρεια (Β' ζώνη) της πόλης.



Στη Λάρισα

Το απόλυτο ψύχος και οι πολικές θερμοκρασίες που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες και στη Λάρισα, είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημίες στα υδραυλικά συστήματα και τις σωληνώσεις, σε αρκετά σχολεία της πόλης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων & πολιτικής προστασίας του δήμου Λάρισας, Γιώργος Σούλτης, τόνισε πως «από το πρωί υδραυλικοί και τεχνίτες, με εντολή των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου, επισκέπτονται όλα τα σχολεία με στόχο να αποκαταστήσουν τις ζημίες, όπου παρατηρούνται».
Να σημειωθεί πως ο δήμος Λάρισας, μετά την ενημέρωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την πιθανή επιδείνωση του καιρού, βρίσκεται σε συναγερμό. Για το λόγο αυτό, το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του δημάρχου Λαρισαίων, Απόστολου Καλογιάννη και υπηρεσιακών υπαλλήλων, ώστε να σχεδιαστούν οι κινήσεις για την αντιμετώπιση των υπαρχόντων προβλημάτων, αλλά και για το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Ήδη, έχουν γίνει εσπευσμένα μαζικές παραγγελίες αλατιού για τις ανάγκες του δήμου Λάρισας, όπου αναμένεται να ξεπεράσει τους 100 τόνους.

Επίσης, σε ετοιμότητα λόγων των καιρικών φαινομένων βρίσκονται και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου. Όπως ανακοινώθηκε, ο Ξενώνας Αστέγων του δήμου Λαρισαίων και το Γ΄ και Ε΄ ΚΑΠΗ της πόλης, θα λειτουργούν καθημερινά για όσους αναζητούν ζεστασιά.

Όλα τα σχολεία, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σε ολόκληρο το νομό, θα παραμείνουν κλειστά, αύριο, Τρίτη, μετά από απόφαση των δημάρχων, ενώ μόνο οι παιδικοί σταθμοί της Λάρισας θα λειτουργήσουν.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x