Επικαιρότητα

Επιχείρηση αλλαγής ατζέντας με τα «θερμά επεισόδια» Καμμένου

Η… προαναγγελία -από «ανώτατες πηγές» του ΥΠΕΘΑ- για θερμό επεισόδιο με τους Τούρκους στην…Κύπρο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων με το κουαρτέτο και κουβεντιάζει την 12η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «βλέπει» θερμά επεισόδια με τους Τούρκους όχι στο Αιγαίο αλλά στην Κύπρο.

Οι διαρροές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που δεν έχουν διαψευστεί ακόμα από τον υπουργό Π. Καμμένο, έχουν ανάψει φωτιές στην κυβέρνηση όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.

Οι προσκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας στο Αιγαίο εν όψει και του δημοψηφίσματος στην γείτονα χώρα, αποτελούν υπαρκτή απειλή η οποία χρειάζεται ψύχραιμη αντιμετώπιση από την μία πλευρά και ενότητα των πολιτικών δυνάμεων από την άλλη. Στο δεύτερο σκέλος τόσο η ΝΔ όσο και η ΔηΣυ με το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων παρέχουν την στήριξή τους στην κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Όμως για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά της χώρας, από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και μετά από έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Τούρκων αξιωματούχων και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, κύκλοι προσκείμενοι στον Π. Καμμένο…προανήγγειλαν θερμό επεισόδιο στην Κύπρο τον Ιούνιο με το σκεπτικό ότι στο Αιγαίο δεν μπορούν να προκαλέσουν αφού τα ελληνικά νησιά είναι εξοπλισμένα σαν αστακοί.

Πέραν των αντιδράσεων από την πλευρά των κυπριακών πολιτικών δυνάμεων που έκαναν λόγο για …καμμένες διαρροές οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα κυρίως στον τομέα του τουρισμού, διπλωματικοί κύκλοι κάνουν λόγο για επικίνδυνη συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ που θα μπορούσε από μόνη της να προκαλέσει θερμό επεισόδιο με τους Τούρκους στον βαθμό που η γείτονα χώρα επιδιώξει την περαιτέρω κλιμάκωση στο Αιγαίο. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για πρωτόγνωρο φαινόμενο προαναγγελίας θερμού επεισοδίου σε άλλη χώρα και μάλιστα μέσω κυβερνητικών διαρροών.

Πολιτικοί παρατηρητές αναφέρουν ότι οι προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου αποτελούν πρώτης τάξης ευκαιρία για την λαϊκιστική πτέρυγα της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης από τα μέτρα που αφορούν την μείωση των συντάξεων και τον τρόπο που θα εφαρμοστούν. Από την ανάδειξη των εθνικών θεμάτων με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα μέχρι την αναγγελία θερμού επεισοδίου με τους Τούρκους από υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, υπάρχει τεράστια απόσταση.

Τον Πάνο Καμμένο άδειασε ο αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για θερμό επεισόδιο στην Κύπρο ενώ ο Αμερικανός πρέσβης σε δηλώσεις του εξέφρασε φόβους για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο με τουρκική υπαιτιότητα.

Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός σιωπά προκειμένου να μην χαλάσει την καλή συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τον αρχηγό των ΑΝΕΛ θέτοντας όμως την ελληνική κυβέρνηση σε ένα σοβαρό κίνδυνο: να παραμείνει εκτεθειμένη με την διαρροή περί θερμών επεισοδίων στην Κύπρο και να απωλέσει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία της στο εξωτερικό κυρίως σε παραδοσιακούς συμμάχους όπως είναι η Κύπρος, σε μία κρίσιμη περίοδο όπου η χώρα στο εσωτερικό συζητά την εφαρμογή σκληρών μέτρων και στο εξωτερικό δέχεται προσκλήσεις από την τουρκική ηγεσία.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x