Επικαιρότητα

Επτά στους δέκα Τούρκους της Αυστρίας είναι οπαδοί του Ερντογάν

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, στο τέλος του 2015 ζούσαν στην Αυστρία πάνω από 115.000 Τούρκοι υπήκοοι, αποτελώντας μετά τους Γερμανούς τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα ξένων υπηκόων στη χώρα.

Στο 69% ανήλθε το ποσοστό των ψήφων που συγκέντρωσε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν μεταξύ των Τούρκων υπηκόων που ζουν στην Αυστρία, κατά τις τουρκικές βουλευτικές εκλογές του περασμένου φθινοπώρου -- ενώ συνολικά το ποσοστό του σε αυτές ήταν 49,5% -- με βάση τα στοιχεία που βλέπουν τώρα το φως της δημοσιότητας, ενόψει της κριτικής που εξακολουθεί να ασκείται στην διοργάνωση απρογραμμάτιστων διαδηλώσεων στη Βιέννη υπέρ του Τούρκου προέδρου, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, στο τέλος του 2015 ζούσαν στην Αυστρία πάνω από 115.000 Τούρκοι υπήκοοι, αποτελώντας μετά τους Γερμανούς τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα ξένων υπηκόων στη χώρα.

Οι περισσότεροι Τούρκοι υπήκοοι ζουν στην πρωτεύουσα Βιέννη (σε ποσοστό 39%) και ακολουθούν τα ομόσπονδα κρατίδια της Κάτω Αυστρίας (13%) και της Ανω Αυστρίας (12%).

Συνολικά στην Αυστρία ζουν 265.000 άνθρωποι με τουρκική μεταναστευτική προέλευση, με τους 160.000 από αυτούς να ανήκουν στην πρώτη γενιά, δηλαδή είναι πρόσωπα που έχουν γεννηθεί στην Τουρκία, ενώ 105.000 ανήκουν στη δεύτερη γενιά, που σημαίνει ότι στην Τουρκία έχουν γεννηθεί οι γονείς τους .
Σχεδόν το ήμισυ του αριθμού των μουσουλμάνων της Αυστρίας έχουν τουρκική προέλευση, 60.000 Τούρκοι στη χώρα είναι αλεβίτες στο θρήσκευμα και ένα 30% των προσώπων με προέλευση από την Τουρκία είναι Κούρδοι.

Οι δύο απρογραμμάτιστες διαδηλώσεις στη Βιέννη, που φέρεται να είχαν διοργανωθεί από την προσκείμενη στον Ερντογάν οργάνωση "Ενωση Ευρωπαίων-Τούρκων Δημοκρατών" -- με συμμετοχή 4.000 και 1.200 ατόμων αντίστοιχα, σύμφωνα με την αυστριακή αστυνομία - αμφισβητούνται και εντός της τουρκικής Κοινότητας στην Αυστρία.

Ο πρόεδρος της αποκαλούμενης "Τουρκικής Πολιτιστικής Κοινότητας" Μπίρολ Κίλιτς, ο οποίος είχε επισημάνει στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση πως "η πλειονότητα των Τούρκων στην Αυστρία δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις διαδηλώσεις" και πως "η πατρίδα μας είναι η Αυστρία και τα συμφέροντά μας είναι εδώ", επανήλθε με νέα κριτική σημειώνοντας πως "δεν είναι δυνατόν Αυστριακοί με τουρκικές ρίζες να γίνονται η πέμπτη φάλαγγα μιας ξένης κυβέρνησης".

Σχολιάζοντας στην εφημερίδα "Κρόνεν Τσάιτουνγκ" την επέκταση του πολιτικού Ισλάμ στη Δύση, στου οποίου τα προπύργια η εφημερίδα συγκαταλέγει τη Βιέννη, ο ίδιος αναφέρει πως "δυστυχώς από τη δεκαετία του 1990 τα κυβερνητικά κόμματα έθεσαν στις λίστες των υποψηφίων τους, πρόσωπα που εκπροσωπούν το πολιτικό Ισλάμ".
Η δήλωση του του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, σε σχέση με τις αμφιλεγόμενες διαδηλώσεις, ότι "όποιος θέλει να δραστηριοποιηθεί στην τουρκική εσωτερική πολιτική, έχει το ελεύθερο να εγκαταλείψει τη χώρα μας", είχε εκληφθεί ως έμμεση σύσταση του επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας προς φανατικούς οπαδούς του Ερντογάν, να εγκαταλείψουν την Αυστρία.

Ο ίδιος είχε επαναλάβει την αρχική τοποθέτησή του πως αναμένει από τους τουρκικής καταγωγής ανθρώπους ότι θα είναι "πιστοί απέναντι στην Αυστρία", προσθέτοντας ότι "όποιος εισάγει διενέξεις επηρεάζει αρνητικά την συνύπαρξη".

Στο μεταξύ, στην ιστοσελίδα του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών εξακολουθεί να υπάρχει η σύσταση για αυξημένη προσοχή για όλα τα ταξίδια προς την Τουρκία, όπως και στις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Σημειώνεται επίσης πως η κατάσταση ασφάλειας εξακολουθεί να παραμένει τεταμένη, ενώ ειδικότερα συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή στην παραμονή σε πολυσύχναστες πλατείες, σε δημόσια μέσα μεταφοράς, σε εμπορικά κέντρα, σε χώρους μεγάλων συγκεντρώσεων, σε θρησκευτικά μνημεία και αξιοθέατα.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x