Επικαιρότητα

Έρευνα της Public Issue: Η απλή αναλογική τέμνει οριζόντια το πολιτικό σύστημα

Την υποστηρίζει η πλειοψηφία των ψηφοφόρων σε όλα τα κόμματα, πλην της ΝΔ

Υψηλά ποσοστά υπέρ της απλής αναλογικής καταγράφει έρευνα της Public Issue που δημοσιεύεται σήμερα στην Αυγή. Συγκεκριμένα, «ναι» λέει το 89% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 68% του ΣΥΡΙΖΑ, το 65% των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, το 57% του ΠΑΣΟΚ, το 57% της Ένωσης Κεντρώων, το 50% της Χρυσής Αυγής, το 49% του Ποταμιού και το 42% ΝΔ.

Στους πολιτικούς χώρους ευρύτερα τα ποσοστά έχουν ως εξής: αριστερά 85%, κεντροαριστερά 68%, κέντρο 52%, κεντροδεξιά 43%, (όχι 47%), δεξιά 47%, «αυτά δεν σημαίνουν τίποτα» 52%.

Σύμφωνα με την έρευνα όπως δημοσιεύεται στην «Αυγή»:

«Ναι» στην απλή αναλογική λένε οι άνδρες (58%) και οι γυναίκες (57%), οι μεσαίες ηλικίες (45 – 64 ετών) σε ποσοστά άνω του 60% και οι μικρότερες στο 50% και όσοι έχουν μέση και ανώτερη εκπαίδευση σε ποσοστά της τάξης του 60%.

Στο 57% είναι η αποδοχή της απλής αναλογικής και σε όσους έχουν και σε όσους δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα, ενώ αυτοαπασχολούμενους, μισθωτούς δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα ανέργους και συνταξιούχους τα ποσοστά είναι από 54% έως 73% - μόνο στις νοικοκυρές είναι στο 47%.

Με βάση τις κοινωνικές τάξεις η απλή αναλογική λαμβάνει από 65% στην κατώτερη τάξη έως 51% στην ανώτερη-αστική. Επίσης η απλή αναλογική έχει πάνω από 54% σε όλες τις περιοχές (αστικές, ημιαστικές, αγροτικές) και στα πολεοδομικά συγκροτήματα έχει 62% στην Αθήνα, 57% στην λοιπή Ελλάδα και 47% στη Θεσσαλονίκη (ίδιο ποσοστό έχουν όσοι διαφωνούν με την απλή αναλογική).

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x