Κώστας Νικολακόπουλος

«Εργαλείο» για τον Ολυμπιακό, στο κρίσιμο τελευταίο τρίτο της σεζόν

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο sport-fm.gr την παρουσία του Ρομαό, που για πρώτη φορά έπαιξε δύο κολλητά παιχνίδια στον Ολυμπιακό.

• Ο Ολυμπιακός έκανε χθες ακριβώς αυτό που έπρεπε και καθάρισε άλλο ένα παιχνίδι του στην πορεία για την κατάκτηση του 7ου σερί πρωταθλήματος. Γιατί, είπαμε: όταν ο Ολυμπιακός μπαίνει καλά στο Καραϊσκάκη και προηγείται από το α΄ ημίχρονο…άντε γειά!

• Σε ατομικό επίπεδο νομίζω ότι έχει σημασία να σταθούμε στην παρουσία του Ρομάο, στο τέταρτο παιχνίδι του σε θέση αμυντικού χαφ με τα ερυθρόλευκα-αλλά μόλις δεύτερου σε δύο κολλητά αγώνες πρωταθλήματος, μετά από εκείνο με τον Ηρακλή την προηγούμενη Κυριακή, ενώ τα δύο πρώτα ήταν το ένα στις 26 Οκτωβρίου (Πλατανιά 3-0 Κύπελλο) και το άλλο στις 8 Δεκεμβρίου (ΑΠΟΕΛ 0-2, Γιουρόπα Λιγκ), άρα σε απόσταση ενάμιση μήνα το ένα με το άλλο.

• Κατ΄ αρχάς, πράγματι οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού, ο Ηρακλής κι η Λάρισα, και δη μέσα στο Καραϊσκάκη, δεν προσφέρονται για τα πιο ασφαλή συμπεράσματα. Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά ενός παίκτη, τα καλά του και τα άσχημα, τα διακρίνεις, σε γενικές γραμμές. Κι από εκεί και πέρα, ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας του αγώνα, βλέπεις και πόσο πολύ μπορεί να σε βοηθήσει.

• Ο Ρομάο λοιπόν όπως τον είδαμε στα δύο τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος μπορεί να αποτελέσει μία πολύτιμη μονάδα για τον Ολυμπιακό, σε αυτό το κρίσιμο τελευταίο τρίτο της σεζόν. Διότι δεν έχει μόνο την εμπειρία, έχει και την γνώση της θέσης και την ικανότητα στο ανασταλτικό κομμάτι.

• Σύγκριση με τον Μιλιβόγεβιτς θα είναι λάθος να κάνουμε. Πολύ απλά γιατί ναι μεν και οι δύο είναι αμυντικοί μέσοι, όμως με διαφορετικό στιλ. Ο Λούκα είναι πιο πολυσύνθετος, πιο μοντέρνος παίκτης και φυσικά πιο φρέσκος, στα 26 χρόνια του, ενώ ο 33χρονος Γαλλοαφρικάνος είναι πιο κλασικός παίκτης και πιο καθαρόαιμος κόφτης.

• Ο Ρομάο είναι ένας αμυντικός χαφ που σίγουρα βοηθάει τα στόπερ. Χαρακτηριστική από το χθεσινό παιχνίδι ήταν μία φάση στο 52’, όταν ο Αβραάμ ξεπέρασε τον Παρέδες και βρέθηκε σε θέση μέσα αριστερά απ΄ όπου θα μπορούσε να απειλήσει τον Καπίνο. Όμως, ο Ρομάο ήταν εκεί και με έγκαιρη επέμβαση καθάρισε τη φάση και τον κίνδυνο.

• Ο πρώην άσος της Μαρσέιγ μετέχει στο κομμάτι της κυκλοφορίας της μπάλας, ενώ θα τον δεις να επιχειρεί και την πονηρή πάσα στην πλάτη της άμυνας-αλλά και να σουτάρει από τα 25 μέτρα, ερχόμενος από πίσω. Όλα αυτά, σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τον Μιλιβόγεβιτς, όμως τα κάνει. Θα τον δεις, όμως, κύρια να βγαίνει πρώτος στην φάση, να κλέβει μπάλες και να μπαίνει σε πολλές μονομαχίες.

• Που χρειάζεται βελτίωση; Πρώτον, κάποιες φορές κάνει αχρείαστα φάουλ, με συνέπεια π.χ. χθες να δώσει ένα σε θέση βολής και με άλλο ένα να βάλει την Λάρισα στην περιοχή του Καπίνο. Και δεύτερον, πρέπει να προσέχει περισσότερο τις πάσες του και γενικά το κοντρόλ της μπάλας. Γιατί π.χ. η πρώτη από τις δύο φάσεις της Λάρισας μετά το 1-0 και πριν το 2-0, ξεκίνησε από δική του λάθος πάσα στο κέντρο, ενώ και σε άλλες μία-δύο περιπτώσεις την πούλησε μάλλον εύκολα την μπάλα.

• Σε κάνει να έχεις ένα ερωτηματικό, για τις αντιδράσεις του σε περίπτωση λ.χ. που πιέσει ψηλά ο αντίπαλος. Και το θέμα για τον Ολυμπιακό είναι ότι με τον τρόπο που παίζει, δηλαδή με τα δύο πλάγια μπακ να γίνονται εξτρέμ από το ξεκίνημα κάθε επίθεσης του, όταν χάνει την μπάλα εύκολα ο κόφτης, τότε πίσω του υπάρχουν μόνο οι δύο στόπερ, που σε περίπτωση αντεπίθεσης του αντίπαλου έχουν πολύ δύσκολο έργο.

• Η γενική εικόνα του Ρομάο παραπέμπει σε ένα πραγματικά καλό εργαλείο, με διάθεση προσφοράς και σοβαρό παιχνίδι, που το έχει ανάγκη η ομάδα. Αρκεί αυτό το κομμάτι να το διορθώσει, γιατί στα πιο δύσκολα παιχνίδια θα είναι θέμα. Όπως π.χ. είχε δεχθεί ο Ολυμπιακός το δεύτερο γκολ από τον ΑΠΟΕΛ στην Κύπρο, μετά από δικό του πούλημα της μπάλας.

• Ο Ρομάο, βγάζοντας αυτό το "σημείο" από το παιχνίδι του, είναι αυτό που λέμε ο παίκτης που δεν θα σε εντυπωσιάσει, αλλά θα σου κάνει τη δουλειά. Και με μεγάλα παιχνίδια μπροστά του ο Ολυμπιακός χρειάζεται κι ένα τέτοιο εργαλείο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x