Επικαιρότητα

Εργαζόμενοι-ρομπότ στις αποθήκες της Amazon

Δραματικές συνθήκες εργασίας στις αποθήκες του ιντερνετικού κολοσσού Amazon αποκαλύφθηκαν στη Βρετανία, από δημοσιογράφο του BBC που είδε την κατάσταση «από μέσα».

Δημοσιογραφική έρευνα νεαρού ρεπόρτερ του βρετανικού δικτύου BBC, ο οποίος προσλήφθηκε από την Amazon, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του, έφερε στο φως τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στις οποίες είναι αναγκασμένοι να λειτουργούν οι εργαζόμενοι.

O 23χρονος δημοσιογράφος του BBC, Ανταμ Λίτλερ, έπιασε δουλειά στην αποθήκη της Amazon στο Σουόνσι της Ουαλίας. Ο Λίτλερ προσελήφθη για τη διεκπεραίωση παραγγελιών σε χώρο αποθήκευσης 74.000 τετραγωνικών μέτρων.

Από τους εργαζόμενους απαιτείται να χειρίζονται μια παραγγελία κάθε 33 δευτερόλεπτα, ενώ 15.000 ήταν οι περιστασιακοί υπάλληλοι που προσελήφθησαν εν όψει των Χριστουγέννων.

Η δουλειά έχει ως εξής: οι υπάλληλοι μέσω ενός ακουστικού ειδοποιούνται ποιο προϊόν να βρουν και να βάλουν στο καροτσάκι τους.

Για να το εντοπίσουν τους δίνονται ορισμένα δευτερόλεπτα και ο χρόνος αρχίζει να μετράει ανάποδα. Αν κάνουν λάθος, ακούγεται ένας ήχος.

Σημειώνεται ότι νυχτερινή βάρδια πληρώνεται 9,80 ευρώ την ώρα αντί των 7,70 ευρώ που είναι η πρωινή.

Ο Μάικλ Μάρμοτ, κορυφαίος ειδικός της Βρετανίας για το στρες στην εργασία, ανέφερε οι συνθήκες στην αποθήκη της Amazon «συγκεντρώνουν όλα τα άσχημα στοιχεία μαζί : αυξημένο κίνδυνο για πνευματικές και σωματικές ασθένειες».

Ύστερα από μια νυχτερινή βάρδια 10,5 ωρών ο δημοσιογράφος είπε: «Κατάφερα να περπατήσω ή να τρεκλίσω σχεδόν 18 χιλιόμετρα χθες. Τα πόδια μου με ενοχλούν περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο».

Η απάντηση της Amazon δεν άργησε, αναφέροντας ότι η ασφάλεια των εργαζομένων της αποτελεί «την πρώτη προτεραιότητα» και πως «μερικοί αναζητούν τις θέσεις αυτές διότι απολαμβάνουν την δραστήρια φύση της δουλειάς…».

Επιμέλεια: Δώρα Χάγιου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x