Άρης Ασβεστάς

Ερωτήματα… άνευ άδειας!

Ο Άρης Ασβεστάς γράφει στο sport-fm.gr για τα αμείλικτα ερωτήματα που τίθενται μετά το «όχι» της UEFA σε ΠΑΣ Γιάννινα και Παναθηναϊκό.

Σύγχυση επικρατεί για το τι ισχύει με την εγχώρια άδεια του ΠΑΣ Γιάννινα και του Παναθηναϊκού, από τη στιγμή που η UEFA αποφάσισε πως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να αγωνιστούν στα ευρωπαϊκά κύπελλα.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα κατάσταση: δεν έχει ξανασυμβεί να υπάρχουν ομάδες που έχουν εξασφαλίσει άδεια από την ΕΠΟ για τη Σούπερ Λίγκα (άρα υποτίθεται πληρούν τα ευρωπαϊκά κριτήρια), αλλά η UEFA να λέει πως δεν πληρούν τα κριτήρια για να αγωνιστούν στην Ευρώπη!

Είναι γεγονός ότι ο κανονισμός αδειοδότησης δεν περιέχει κάποια πρόβλεψη γι' αυτό το ενδεχόμενο. Επίσης, ο έλεγχος της UEFA αφορά τις δικές της διοργανώσεις και όχι το ελληνικό πρωτάθλημα, γι’ αυτό και δεν πήρε παράλληλα απόφαση για την εγχώρια άδεια, ούτε φυσικά έλεγξε τους φακέλους των άλλων δύο ομάδων (ΟΦΗ, Πανθρακικός) που επίσης πήραν άδεια από την ΕΠΟ παρά την αρνητική εισήγηση του επικεφαλής του τμήματος αδειοδότησης.

Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί πώς γίνεται να ανακληθεί η άδεια του ΠΑΣ Γιάννινα και του Παναθηναϊκού επειδή ελέγχθηκαν από την UEFA και την ίδια στιγμή να έχουν άδεια ο ΟΦΗ και ο Πανθρακικός που δεν ελέγχθηκαν από την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία.

Ωστόσο, προκύπτουν αβίαστα ορισμένα ερωτήματα που πρέπει κάποιος από την ΕΠΟ να βγει υπεύθυνα και να τα απαντήσει...

Υπάρχει, λοιπόν, ένα δεδομένο: Τα κριτήρια είναι ίδια για όλες τις ομάδες και για όλες τις διοργανώσεις, εγχώριες ή ευρωπαϊκές. Που σημαίνει πως αν μια ΠΑΕ δεν πάρει άδεια στην Ελλάδα, αυτομάτως χάνει το δικαίωμα να παίξει και στην Ευρώπη! Ακριβώς δηλαδή, ότι συνέβη πέρυσι με την ΑΕΚ.

Αν όμως μια ΠΑΕ δεν πάρει άδεια από την UEFA για την Ευρώπη (όπως συνέβη με ΠΑΣ και Παναθηναϊκό), πώς γίνεται να έχει άδεια για το ελληνικό πρωτάθλημα; Από τη στιγμή που δεν πληροί τα κριτήρια για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, πώς γίνεται να τα πληροί για το ελληνικό πρωτάθλημα;

Την ίδια στιγμή, η ΕΠΟ με ανακοίνωσή της, προκαλεί τον Παναθηναϊκό να ανοιχτεί ο φάκελός του αν αισθάνεται ότι αδικείται. Και εδώ όμως προκύπτουν ερωτήματα:

Αν ο φάκελος ανοιχτεί και αποδειχτεί πως έχει δίκιο η UEFA και ότι οι «πράσινοι» πράγματι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, τι θα έχει να πει μετά η ομοσπονδία για την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων Αδειοδότησης που χορήγησε άδεια στο «τριφύλλι»;

Η ΕΠΟ βέβαια, προσπαθεί να καλυφθεί πίσω από την αρνητική εισήγηση που είχε κάνει ο διευθυντής αδειοδότησης, Γιώργος Δημητρίου (που δικαιώθηκε με την απόφαση της UEFA) και από το γεγονός ότι οι επιτροπές αδειοδότησης έχουν «ανεξάρτητη και κυριαρχική λειτουργία». Μας λέει, ουσιαστικά, ότι ο «δικός της» άνθρωπος μάλλον ορθώς είπε «όχι» στην αδειοδότηση των δύο ΠΑΕ και πως το «ναι» της δευτεροβάθμιας επιτροπής δεν τους πολυ-αφορά, μια και πρόκειται για… ανεξάρτητο όργανο!

Δεν τίθεται όμως ένα ζήτημα ηθικής (τουλάχιστον) τάξης; Να δεχτούμε πως η Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης είναι ένα απολύτως ανεξάρτητο όργανο, παρά το γεγονός ότι τα μέλη της διορίζονται από την ΕΠΟ και τη Σούπερ Λίγκα. Ωστόσο, ως επιτροπή, δεν ανήκει στην ομοσπονδία; Δεν αισθάνεται εκτεθειμένη η ΕΠΟ από τις αποφάσεις τους;

Ερωτήματα…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x