Χρήστος Ρομπόλης

Έτσι «στραγγάλισε» την Εφές ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε της Εφές στο πρώτο ματς των play offs. Ποια τα σημεία-«κλειδιά» της επικράτησης. Γράφει ο Χρ. Ρομπόλης.

Το 1-0 για τον Ολυμπιακό απέναντι στην Εφές ήρθε πολύ εμφατικά. Οι «ερυθρόλευκοι» όχι απλώς έφεραν το ματς στα δικά τους μέτρα, αλλά πότισαν το δικό τους δηλητήριο στους αντιπάλους τους. Ας δούμε όμως τα επί μέρους στοιχεία που έκριναν τον χθεσινό αγώνα…

-Έλεγχος των ριμπάουντ: Ο Ολυμπιακός απέναντι στην ομάδα που ήταν πρώτη σε επιθετικά ριμπάουντ στην κανονική περίοδο (12,7 ανά αγώνα) όχι απλώς έχασε μόλις εννιά αμυντικά αλλά πήρε και 18 επιθετικά ο ίδιος. Κάπως έτσι είχε διψήφιο αριθμό παραπάνω κατοχών από την Εφές, που ήταν η πρώτη ομάδα σε κατοχές στη regular season με 88,2 ανά αγώνα! Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν 24 πόντους από δεύτερες επιθέσεις έναντι μόλις 4 των Τούρκων.

-Στοπ στο fast break: Αποτελεί συνέπεια του παραπάνω. Έχοντας καλό επιθετικό ριμπάουντ, ο Ολυμπιακός δεν επέτρεψε στην Εφές να παίξει το αγαπημένο της παιχνίδι, αυτό στο ανοιχτό γήπεδο. Δέχτηκε μόλις 7 πόντους στο τρανζίσιον από την ομάδα που ήταν πρώτη στον τομέα αυτό στην κανονική περίοδο με 12,8 ανά αγώνα και ο ίδιος πέτυχε άλλους 7, παρότι η στόχευσή του δεν ήταν να πάει σε γρήγορο ρυθμό.

-Μπορεί και χωρίς τους αρχηγούς του: Ο Ολυμπιακός είναι πλέον λιγότερο από ποτέ άλλοτε εξαρτημένος από έναν ή δύο παίκτες. Χθες πέτυχε 42 πόντους στο πρώτο ημίχρονο με τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη να έχουν στο διάστημα αυτό μαζί δύο πόντους με 1/8 σουτ. Βέβαια στο τρίτο δεκάλεπτο ήταν εκείνοι που απέκρουσαν τις προσπάθειες αντεπίθεσης της Εφές, αλλά και πάλι η ομάδα πήρε λιγότερο από το 1/4 των πόντων της από Σπανούλη και Πρίντεζη (21 από τους 87), ενώ είχε πέντε διψήφιους σκόρερ.

-Physical game: Ο Ολυμπιακός «έδειρε» την πιο αθλητική ομάδα της διοργάνωσης. Εξουδετέρωσε τα «4άρια» της, με τους Μπράουν και Τόμας από τους 12,7 και τους 7,8 πόντους ανά αγώνα της κανονικής περιόδου να σκοράρουν μαζί 9 με 2/11 σουτ, ενώ κυρίως με Μιλουτίνοφ κέρδισε τις μάχες στο «5», όπου ο Ντάνστον είχε 8 πόντους με 3/9 δίποντα και μόλις ένα ριμπάουντ. Παράλληλα σταμάτησε τη δημιουργία της Εφές (πέμπτη σε ασίστ με 18,5 στη regular season), που έπεσε στις 12 ασίστ με ένα λιγότερο λάθος (ήταν τρίτη σε αναλογία ασίστ/λαθών στην κανονική περίοδο με 156,34%).

-Εξέθεσε την κακή άμυνα της Εφές: Η Εφές έφτασε στα play offs με τη 15η χειρότερη άμυνα στη διοργάνωση και ο Ολυμπιακός την κράτησε στα… στάνταρ της. Πέτυχε 82 πόντους (οι Τούρκοι είχαν παθητικό 83,73 στη regular season) με καλή αναλογία ασίστ/λαθών (16/10, καλύτερη από το 118,75% που τον έφερε προτελευταίο στη λίστα της κανονικής περιόδου) και ισορροπία σε παιχνίδι μέσα στη ρακέτα και από την περιφέρεια.

-Ανοιχτό rotation: Ο Ολυμπιακός χρησιμοποίησε δέκα παίκτες για τουλάχιστον δώδεκα λεπτά, με τον Παπανικολάου (26:46) και τον Μιλουτίνοφ (26:28) να αγωνίζονται περισσότερο, ενώ Σπανούλης (24:45) και Πρίντεζης (24:30) δεν χρειάστηκε να καταπονηθούν. Η Εφές με το μικρότερο rotation καταπόνησε αρκετά τους Γκρέιντζερ (28:12), Χάνεϊκατ (27:21) και Ερτέλ (26:27) χρησιμοποιώντας ουσιαστικά εννιά παίκτες στο παιχνίδι. Η εξοικονόμηση ενέργειας και το μεγαλύτερο rotation μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο, ειδικά όσο η σειρά… μακραίνει.

… Ο Ολυμπιακός έκανε απλώς το 1-0. Κι ας το έκανε με επιβλητικό τρόπο. Δεν έχει κερδίσει τίποτα περισσότερο από το πρώτο παιχνίδι και έχει την εμπειρία να γνωρίζει πως το δεύτερο ματς θα είναι δυσκολότερο και πιο απαιτητικό. Το πάθημα του 2011, όταν από το 89-41 επί της Σιένα στο πρώτο ματς της σειράς βρέθηκε στο… 1-3 και εκτός Final Four είναι ο καλύτερος οδηγός (προς αποφυγή) για τη συνέχεια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x