Επικαιρότητα

Ευγενίδειο: Δεν εφημερεύουμε,νοσηλεύουμε ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ, δεχόμαστε και επείγοντα

Διευκρινίσεις από το νοσηλευτικό ίδρυμα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τον τρόπο νοσηλείας των ασθενών

«Πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ Ευγενιδείου, ΠΟΕΔΗΝ και αναπληρωτή υπουργού Υγείας ξέσπασε με αφορμή τη χειρουργική επέμβαση κήλης και τη νοσηλεία του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, στο «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο», με αιχμή το ιδιοκτησιακό καθεστώς του θεραπευτηρίου.

«Το «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο» είναι νοσηλευτικό ίδρυμα, του οποίου κύριος μέτοχος είναι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (99,6% των μετοχών) και διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο ορίζεται από το Πανεπιστήμιο. Λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, στο «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο» παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες πολλοί διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί ιατροί, όλων των ειδικοτήτων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του «Ευγενιδείου», επισημαίνοντας την ανάγκη διευκρινίσεων «σχετικά με τις αιτιάσεις που έχουν εγερθεί μετά τη νοσηλεία του κ. Πρωθυπουργού στο «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο». Αιτιάσεις που αποτυπώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας σε μια σκληρή επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία επιμένει πως το «Ευγενίδειο» δεν ανήκει στο ΕΣΥ και –γι’ αυτό- δεν εφημερεύει.

Η διοίκηση του ιδρύματος αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως «η μεγάλη πλειονότητα των νοσηλευομένων στο «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο» είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ λόγω του κοινωφελούς χαρακτήρα του Ιδρύματος».

Παράλληλα, εξηγεί τον λόγο για τον οποίο το «Ευγενίδειο» δεν εφημερεύει: «Το ότι το Eυγενίδειο Θεραπευτήριο δεν είναι ενταγμένο στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ, σε καμία περίπτωση, το γεγονός αυτό δεν αποκλείει την εισαγωγή ασθενών, που έχουν ανάγκη, καθ ΄όλο το 24ωρο. Άλλωστε και άλλα ανάλογα νοσηλευτικά ιδρύματα (όπως πχ το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο), δεν είναι ενταγμένα στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ, παρέχουν όμως, υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες στο σύστημα υγείας» καταλήγει η ανακοίνωση της Διοίκησης.

ΠΟΕΔΗΝ: Γιατί ο Πρωθυπουργός δεν επέλεξε ένα δημόσιο νοσοκομείο;

«Γιατί ο κ. Τσίπρας δεν χειρουργήθηκε σε ένα Δημόσιο Νοσοκομείο, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις μεγάλες ελλείψεις υλικών, υποδομών, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, την κακή ποιότητα φαγητού και τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές;» θέτει το ερώτημα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Αναφορικά με το «Ευγενίδειο», η Ομοσπονδία υποστηρίζει πως «το Ευγενίδειο εκμεταλλευόμενο το ιδιόμορφο καθεστώς (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία) συγκεντρώνει Πανεπιστημιακούς Ιατρούς και Ιδιώτες που χειρουργούν ή προσφέρουν υπηρεσίες υγείας επί πληρωμή (από την τσέπη των Ασθενών, από Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες, από Ασφαλιστικά Ταμεία ή τον ΕΟΠΥΥ). Επειδή το κοστολόγιο των Υπηρεσιών Υγείας που προσφέρει είναι υψηλό συγκεντρώνει Ασθενείς με οικονομική ευμάρεια και όχι τον λαουτζίκο που ψήφισε τον κο Τσίπρα για να φτιάξει το ΕΣΥ».

«Ο κ. Τσίπρας πολύ καλά έπραξε για την υγεία του. Οι πολίτες τι φταίνε που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να νοσηλευτούν στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο;» διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ.

Πολάκης: αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ευγενιδείου... μέσω facebook

Στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ απάντησε, μέσω της γνωστής οδού των social media, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή ήταν στο «Ευγενίδειο» για τη διαδικασία της εξέτασης και της επέμβασης του Πρωθυπουργού.
«Το Ευγενίδειο πέρασε στο πανεπιστήμιο μετά από κινητοποίηση των φοιτητών της Ιατρικής το 1988 ώστε να αυξηθούν οι πανεπιστημιακές κλίνες που εκπαιδευόμασταν. Μετά από την κινητοποίηση αυτή περιήλθε το σύνολο σχεδόν των μετοχων στην ιδιοκτησία του πανεπιστημίου Αθηνών με βάση τη διαθήκη του ιδρυτή του που είχαν μπλοκάρει κάποιοι που τ ήθελαν να παραμείνει ιδιωτική Κλινική .Για πολλά χρόνια λειτούργησαν πανεπιστημιακές κλινικές ,εκπαίδευσε φοιτητές και έδινε ειδικότητα» αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Πολάκης.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η Ομοσπονδία, με παρεμβάσεις της σημερινής κυβέρνησης η δικαιοσύνη ελέγχει υπερτιμολογήσεις που έχουν καταγγελθεί στο «Ευγενίδειο», ομαλοποιήθηκε η χρηματοδότηση του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου από τον ΕΟΠΥΥ και ξανάρχισαν να λειτουργούν πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια και να εκπαιδεύουν φοιτητές. Επίσης, ο κ. Πολάκης προαναγγέλλει αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του νοσοκομείου: «Σύντομα θα υπάρξουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για να ενταχθεί και αυτό (αλλά και άλλα…) κανονικά στο δημόσιο σύστημα υγείας και όχι με τη νομική μορφή που είναι σήμερα, δηλαδή της ΑΕ που ανήκει ολοκληρωτικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών» καταλήγει.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x