Βόλεϊ

Φαβορί με Ντάντε ο ΠΑΟΚ!

Ο Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου γράφει για την αλλαγή των συσχετισμών στη Volleyleague μετά τη σπουδαία μεταγραφή του Βραζιλιάνου στον «δικέφαλο του Βορρά».

Πρωτάθλημα επιπέδου 2008-2009 και 2009-2010 θα δούμε φέτος στην Volleyleague. Τότε είχαμε τις τρομερές μονομαχίες ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό με πρωταγωνιστές τους Ιβάν Μίλκοβιτς και Λίμπερμαν Αγκάμεζ, φέτος προβλέπονται μεγάλα ντέρμπι ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό.

Γκόμεζ- Ντάντε- Σαφράνοβιτς από την μία πλευρά, Αγκάμεζ- Τσούπκοβιτς- Νταφ από την άλλη συνθέτουν τα «όπλα» των δύο ακλόνητων φαβορί για τους εγχώριους τίτλους.

Μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας, πριν ο ΠΑΟΚ ανακοινώσει την απόκτηση του 36χρονου Βραζιλιάνου Αμαράλ Ντάντε, ο Ολυμπιακός είχε τον τίτλο του «πρωταθλητή» των μεταγραφών και του φαβορί για την σεζόν, ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν…

Ο ΠΑΟΚ πλέον έστω και με μικρή διαφορά (51%-49% αν θα πρέπει να το μετρήσουμε σε ποσοστό) έχει το πλεονέκτημα.
Η προσθήκη του Αμαράλ Ντάντε κάνει τον «δικέφαλο» πανίσχυρο στις θέσεις των ακραίων που ως γνωστό είναι και οι πιο απαιτητικές, αφού από αυτές περνούν όλα τα στοιχεία (επίθεση- υποδοχή- μπλοκ- άμυνα- σερβίς) σε έναν αγώνα βόλεϊ.

Οι λόγοι της υπεροχής του ΠΑΟΚ:
1) Το δίδυμο Ντάντε- Σαφράνοβιτς, χαρακτηρίζεται από απόλυτη αρμονία. Ο Ντάντε εκτός από την προσωπικότητα του και την ηγετική φυσιογνωμία, είναι ολοκληρωμένος αθλητής με υποδοχή και επίθεση υψηλού επιπέδου, ενώ ο Σαφράνοβιτς είναι άριστος στην υποδοχή και μπορεί επιθετικά να μην παίρνει πολλές μπάλες, αλλά τα ποσοστά του είναι συνήθως άνω του 50%!
Ο Ολυμπιακός έχει τον διεθνή Σέρβο Κονσταντίν Τσούπκοβιτς, οποίος φημίζεται για την επίθεση του, όχι όμως και για την υποδοχή του, ενώ την άλλη θέση θα μοιράζονται Φράγκος- Κοκκινάκης. Ο πρώτος είναι παίκτης ημέρας, χωρίς σταθερότητα με καλά στοιχεία στην επίθεση, όχι όμως και στην υποδοχή, ενώ ο Κοκκινάκης είναι εξαιρετικός υποδοχέας, αλλά επιθετικά δεν είναι σε τοπ επίπεδο.

2) Φυσικά συνυπολογίζεται ότι στους πασαδόρους ο ΠΑΟΚ έχει τον πολύπειρο Σέρβο Βλάντο Πέτκοβιτς με 9 μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Γουόρλντ Λίγκ και Μεσογειακούς και ως αλλαγή τον Τερζή. Ο Ολυμπιακός θα πορευτεί με το δίδυμο Φιλίποφ- Στιβαχτή, αλλά ο Ντίμα προέρχεται από μακροχρόνια απουσία από επίσημους αγώνες. Θεωρητικά έχει ξεπεράσει το πρόβλημα στη μέση, αλλά επειδή είναι ένα πολύ… ύπουλο σημείο κανείς δεν γνωρίζει αν θα είναι 100% έτοιμος και αν δεν θα έχει πρόβλημα στην διάρκεια της σεζόν, από την στιγμή μάλιστα που κάποιοι γιατροί του συνέστησαν χειρουργική επέμβαση, την οποία δεν έκανε.

3) Η «μάχη» των πάγκων θα παίξει ρόλο. Ο Καλμαζίδης έχει την ομάδα του ΠΑΟΚ ουσιαστικά τρία χρόνια τώρα με ένα μικρό διάλλειμα κάποιων μηνών. Δούλεψε μαζί της το καλοκαίρι στην προετοιμασία, έχοντας απεμπλακεί και από τις υποχρεώσεις με την Εθνική Γυναικών από την οποία παραιτήθηκε. Έχτισε την ομάδα όπως την ήθελε με δικές του επιλογές. Ο Ολυμπιακός άλλαξε προπονητή δύο εβδομάδες πριν αρχίσει το πρωτάθλημα. Άλλος (Γκουλινέλι) έκανε την προετοιμασία και τις μεταγραφές και άλλος (Μπόσκαν) θα κληθεί να τον οδηγήσει στις αγωνιστικές υποχρεώσεις.

4) Η «αύρα» του πρωταθλητή είναι με τον ΠΑΟΚ που έχει κατακτήσει τους δύο τελευταίους τίτλους. Έχει τον τρόπο να το καταφέρει, ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες. Πέρσι κέρδισε το πρωτάθλημα, σπάζοντας δύο πλεονεκτήματα έδρας (ξεκίνησε από την 4η θέση) και έχοντας δύο «σφαλιάρες» σε Κύπελλο και Λίγκ Καπ από τον Ολυμπιακό που άλλη ομάδα θα την είχαν θέσει νοκ- άουτ.

Στη θέση του διαγωνίου Γκόμεζ- Αγκάμεζ, θεωρητικά είναι ισάξιοι, υπολογίζοντας αυτά που έχουν πετύχει στην Ελλάδα, σίγουρα όμως πιο ηχηρή μεταγραφή είναι του Κολομβιανού. Στους κεντρικούς ο ΠΑΟΚ είναι ανώτερος ποσοτικά, αφού έχει τέσσερις αθλητές που είναι όλοι για βασικοί, ενώ ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος ποιοτικά με τον Καναδό Νταφ, τον Βραζιλιάνο Κόστα και τον Δημήτρη Σουλτανόπουλο. Στα λίμπερο με Στεφάνου (Γκούζντα) οι «ερυθρόλευκοι» έχουν μία υπεροχή, αλλά και το δίδυμο Γκαράς- Κωνσταντινίδης είναι αρκετά καλό.

Τα ρόστερ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού
Πασαδόροι: Πέτκοβιτς (Τερζής)- Φιλίποφ (Στιβαχτής)
Διαγώνιοι: Γκόμεζ (Σακόγλου)- Αγκάμεζ (Ζουπάνης)
Ακραίος: Ντάντε (Παπαδόπουλος)- Τσούπκοβιτς (Κοκκινάκης)
Ακραίος: Σαφράνοβιτς (Σωτηρίου)- Φράγκος (Ρουμελιωτάκης)
Κεντρικός: Ανδρεάδης (Παντακίδης)- Νταφ
Κεντρικός: Σμαραγδής (Τακουρίδης)- Κόστα (Σουλτανόπουλος)
Λίμπερο: Γκαράς (Κωνσταντινίδης)- Στεφάνου (Γκούζντα)

Προπονητές: Γιάννης Καλμαζίδης- Σλόμπονταν Μπόσκαν

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x