sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Φαμπιάν Ρουίθ: Το μέλλον του ισπανικού ποδοσφαίρου με πρότυπο τον Τσάβι

Ο Φαμπιάν Ρουίθ αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την εθνική Ισπανίας U-21, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις στο τουρνουά της Ιταλίας και δικαίως αναδείχτηκε MVP της διοργάνωσης.

Ο Φαμπιάν Ρουίθ αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την εθνική Ισπανίας U-21, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις στο τουρνουά της Ιταλίας και δικαίως αναδείχτηκε MVP της διοργάνωσης.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο όμως. Ο ταλαντούχος μέσος της Νάπολι, μεγάλωσε έχοντας ως πρότυπο και μελετώντας τις κινήσεις του θρύλου των «Μπλαουγκράνα», Τσάβι. «Ο Τσάβι ήταν ο στυλοβάτης της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής Ισπανίας, ερωτεύτηκα το ποδόσφαιρο εξαιτίας του και εύχομαι να ακολουθήσω τα χνάρια του».

Γεννημένος στο Λος Παλάσιος της Ανδαλουσίας, 30 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Σεβίλλης, ο Ισπανός ποδοσφαιριστής, εντάχθηκε στις ακαδημίες της Ρεάλ Μπέτις σε ηλικία οκτώ ετών. Ο δρόμος του, όμως, στις ακαδημίες των «Βερδιμπλάνκος» δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Οι γονείς του αδυνατούσαν να πηγαινοφέρνουν τον νεαρό στις προπονήσεις καθημερινά λόγω της απόστασης και εξέφρασαν στο κλαμπ τη δυσκολία αυτή.

Η «μισητή» αντίπαλος, Σεβίλλη, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το γεγονός και να αποκτήσει τον Φαμπιάν, αλλά ο τότε υπεύθυνος των ακαδημιών της Μπέτις, Μανουέλ Καστάνο έδωσε τη λύση. Έπεισε το κλαμπ να προσφέρει στην μητέρα του θέση εργασίας ως καθαρίστρια στις εγκαταστάσεις της ομάδας για να βρίσκεται κοντά με τον γιο της. Ήταν αποφασισμένος να μην χάσει ένα σπάνιο ταλέντο και τελικά δικαιώθηκε.

Ο Ισπανός μέσος πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα της Μπέτις τον Δεκέμβριο του 2014, σε παιχνίδι της Segunda Division, εναντίον της Λούγκο. Ύστερα από δύο χρόνια και 22 συμμετοχές στους «Μπέτικος», όπου πήρε τις πρώτες γεύσεις σε επίπεδο Primera Division, ακολούθησε ο δανεισμός του στην Έλτσε στο δεύτερο μισό του 2017. Εκεί ο νεαρός σκληραγωγήθηκε και γύρισε αποφασισμένος να αρπάξει τις ευκαιρίες του.

Η σεζόν 2017- 2018 ήταν η χρονιά της εκτόξευσης. Η αποχώρηση του Θεμπάγιος για τη Ρεάλ Μαδρίτης έδωσε στον Φαμπιάν, το χώρο που έψαχνε στα πλάνα του νεοφερμένου στον πάγκο της Μπέτις, Κίκε Σετιέν. Ο Ισπανός τεχνικός του εμπιστεύτηκε κατευθείαν θέση βασικού στην ενδεκάδα της ομάδας και δεν το μετάνιωσε. Η προσαρμογή του Ρουίθ στη μεσαία γραμμή σε όλα τα συστήματα του Σετιέν, η αμυντική του προσήλωση, το διάβασμα του παιχνιδιού, τα υψηλά ποσοστά στις μεταβιβάσεις και η αξιοζήλευτη τεχνική του, αποδείχτηκαν «κλειδί» στην εκπληκτική πορεία της ομάδας της Ανδαλουσίας που τερμάτισε στην έκτη θέση, κερδίζοντας την είσοδο στους ομίλους του Europa League.

inner

Οι εμφανίσεις του υψηλόσωμου κεντρικού μέσου, προκάλεσαν το ενδιαφέρον της Ρεάλ Μαδρίτης το προηγούμενο καλοκαίρι. Η «Βασίλισσα» είχε μόλις ανακοινώσει την πρόσληψη του Ζουλιέν Λοπετέγκι στην τεχνική της ηγεσία, ο οποίος είχε χρίσει τον Φαμπιάν Ρουίθ διεθνή με την Under-21 της Ισπανίας. Η Νάπολι, όμως, που έψαχνε τον αντικαταστάτη του Ζορζίνιο, κινήθηκε αστραπιαία και πληρώνοντας την ρήτρα των 30 εκατομμυρίων στην Μπέτις, απέκτησε τον Ισπανό μέσο, καθιστώντας τον την τρίτη ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί το πώς πραγματοποιήθηκε η μεταγραφή του στον ιταλικό Νότο. Ο γιος του Κάρλος Αντσελότι και βοηθός του στον πάγκο της ομάδας, Νταβίντ, πραγματοποιούσε αρκετά ταξίδια στην Ανδαλουσία, μιας και η αρραβωνιαστικιά του κατάγεται από τη Σεβίλλη. Παρακολουθώντας παιχνίδια της Μπέτις, ξεχώρισε τον νεαρό ποδοσφαιριστή και όταν προσλήφθηκε ο πατέρας του στους «Παρτενοπέι» εισηγήθηκε την απόκτησή του. Όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής: «Όταν είδα την γυναίκα του Νταβίντ, την ευχαρίστησα, είχε σημαντικό μερίδιο στη μεταγραφή μου».

Το να φύγει από την Μπέτις και να παίξει στο εξωτερικό δεν ήταν κάτι εύκολο για εκείνον. Στο ξεκίνημα της σεζόν 2018-2019, υπέστη έναν μυϊκό τραυματισμό και δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό στα πρώτα πέντε παιχνίδια της Νάπολι στη Serie A. Στο σημείο εκείνο καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι συμπατριώτες του Ραούλ Αλμπιόλ και Καγιεχόν αλλά και ο «κολλητός» του Μέρτενς, που ως έμπειροι τον βοήθησαν να προσαρμοστεί. Τον Σεπτέμβρη έκανε το ντεμπούτο του εναντίον της Πάρμα και από εκεί και έπειτα είχε μόνο ανοδική πορεία.

inner

Η μετατροπή του συστήματος από το κλασσικό 4-2-3-1 της εποχής Σάρι, στο 4-4-2 ήταν και η απαρχή της καθιέρωσης του Ισπανού στην βασική ενδεκάδα του «Καρλέτο». Ο έμπειρος προπονητής, έδωσε το ρόλο του αριστερού πλάγιου μέσου στην τετράδα της μεσαίας γραμμής στον 23χρονο και εκείνος ανταποκρίθηκε άριστα. Ο άσος της Νάπολι αποτέλεσε το «πολυεργαλείο» της ομάδας. Ακριβείς μεταβιβάσεις, αδιάκοπες κινήσεις στους χώρους με ή χωρίς μπάλα, αδιάκοπο pressing στον αντίπαλο αλλά και αμυντική ισορροπία, ήταν μερικά από τα στοιχεία που έφερε στο παιχνίδι των «Παρτενοπέι». Έχοντας ως συμπαραστάτες τους Αλάν, Ζιελίνσκι και Καγιεχόν στο κέντρο της Νάπολι, εκτόπισε από την ενδεκάδα τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία της ομάδας, Μάρεκ Χάμσικ, ο οποίος πωλήθηκε στην Κίνα τον περασμένο Φλεβάρη.

Ο Φαμπιάν Ρουίθ πραγματοποίησε συνολικά την χρονιά που πέρασε, 40 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις (27 στη Serie A), με 7 γκολ και 4 ασίστ. Όπως ήταν αναμενόμενο, τον Μάρτιο κλήθηκε για πρώτη φορά στην αποστολή των «Φούριας Ρόχας» για τα παιχνίδια των προκριματικών του Euro 2020 με Νορβηγία και Μάλτα. Μία μορφή γρίπης, όμως, στάθηκε ικανή να βγάλει εκτός αποστολής τον κεντρικό μέσο, ο οποίος αν και στενοχωρήθηκε δεν άφησε να τον πάρει από κάτω. Στις 7 Ιουνίου, έκανε το επίσημο ντεμπούτο του στο παιχνίδι με τα Νησιά Φερόε, περνώντας ως αλλαγή στη θέση του Ίσκο, ενώ τρεις μέρες αργότερα, εναντίον της Σουηδίας, αγωνίστηκε για πρώτη φορά βασικός.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Under-21 με την Εθνική Ισπανίας, ο Φαμπιάν Ρουίθ αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης, σκόραρε στον μεγάλο τελικό με την Γερμανία και κατέκτησε την πρώτη θέση με τους «μικρούς» της Ισπανίας, συγκεντρώνοντας και πάλι τα βλέμματα των κορυφαίων συλλόγων. Η Ρεάλ Μαδρίτης στο πλαίσιο της μετακίνησης του Χάμες Ροντρίγκες στη Νάπολι, έκανε κρούση και για τον Ισπανό μέσο, αναζητώντας έναν παίκτη με τα χαρακτηριστικά του, συνυπολογίζοντας και το γεγονός ότι είναι και γηγενής.

inner

Ο Ισπανός, όμως, δεσμεύεται στους «Παρτενοπέι» έως και το 2023. Η ομάδα ήδη του κατέθεσε νέο συμβόλαιο για άλλον ένα χρόνο με βελτιωμένους οικονομικούς όρους ενώ και ο ίδιος δηλώνει ευτυχισμένος στον Νότο. Ο πρόεδρος της ομάδας, Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις και ο Αντσελότι τον υπολογίζουν ως βασικό γρανάζι της ομάδας για την επόμενη σεζόν αλλά δύσκολα θα ανακόψουν την πορεία του τα επόμενα χρόνια. Και πώς θα μπορούσαν; Άλλωστε ο ταλαντούχος άσος είναι αποφασισμένος να πετύχει και να αποτελέσει το επόμενο μεγάλο «αστέρι» του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Χριστόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x