Κινηματογράφος

Φεστιβάλ ποδοσφαιρικού ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη

Από τις 16 μέχρι και τις 17 Ιουνίου η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων υποδέχεται το πρώτο φεστιβάλ ποδοσφαιρικού ντοκιμαντέρ.

Μία ευκαιρία του κοινού να παρακολουθήσει στη μεγάλη οθόνη ιστορίες για μεγάλους παίκτες και σπουδαίες ομάδες αλλά να έρθει σε επαφή και με το μεγαλείο της ποδοσφαιρικής κουλτούρας. Η κινηματογραφική κάμερα κατεβαίνει από την κερκίδα, μπαίνει στα αποδυτήρια, αποτυπώνει με τον πιο ειλικρινή τρόπο τις ιστορίες που έχει να αφηγηθεί ο βασιλιάς των σπορ.

Το OFFSIDE Festival, έχοντας παρουσιάσει δύο επιτυχημένες εκδόσεις στη Θεσσαλονίκη, κατεβαίνει στην Αθήνα και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα, ταυτόχρονα με την έναρξη της σπουδαιότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης: του Παγκοσμίου Κυπέλλου και μέσα στη χρονιά που η Αθήνα γιορτάζει τον τίτλο της ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.

Το πρόγραμμα του OFFSIDE Festival Book Edition, θα περιλαμβάνει προβολές ντοκιμαντέρ και μία σειρά από παράλληλες δράσεις που θα προσεγγίσουν το διάλογο μεταξύ ποδοσφαιρικών ντοκιμαντέρ και λογοτεχνικών βιβλίων καθώς και τις ποικίλες προεκτάσεις που έχει το ποδόσφαιρο ως κοινωνικό και πολιτιστικό φαινόμενο.

Τα ντοκιμαντέρ που θα δούμε:

Barca Dreams / Jordi Llompart, 120', 2015



“Mes que un club” σημαίνει “Περισσότερο από μία ομάδα”. Και αυτό είναι η Μπαρτσελόνα. Το ντοκιμαντέρ αυτό, ένα συγκινητικό ταξίδι στην ιστορία των Μπλαουγκράνα, αποκαλύπτει με κάθε λεπτομέρεια την συναρπαστική ιστορία της ομάδας που ο Joan Gamper ίδρυσε το 1899 και σήμερα έχει εκατοντάδες εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Ο Leo Messi, ο Pep Guardiola και ο Johan Cruyff, ο Ronaldinho, ο Xavi Hernandez και ο Andres Iniesta, είναι μερικοί μόνο από τους αστέρες που στέκονται μπροστά στον φακό για να αφηγηθούν 115 χρόνια ιστορίας και προσπαθουν να εξηγήσουν ποιο είνα το χαρακτηριστικό της ομάδας αυτής που την κάνει τόσο ξεχωριστή.

Κenny / Stewart Sugg, 86', 2017



Ο Κένι Νταλγκλίς ανέλαβε προπονητής της Λίβερπουλ τον Μαϊο του 1985, την ημέρα μετά την τραγωδία του Χέιζελ, όταν 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή και περισσότεροι από 600 τραυματίστηκαν. Έξι χρόνια αργότερα, εγκατέλειψε την ομάδα, σοκαρισμένος από την τραγωδία του Χίλσμπορο, το μεγαλύτερο δυστύχημα στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Στο ενδιάμεσο, έχτισε μία από τις πιο συναρπαστικές ομάδες όλων των εποχών. Το ντοκιμαντέρ αυτό, καταγράφει την σπουδαία καριέρα του Νταλγκλις όχι μόνο ως παίκτη αλλά και ως προπονητή και σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός άνδρα που θυσίασε τα πάντα για την ομάδα του και την οικογένειά του.

Inside a Volcano: The Rise of Icelandic Football / [Μέσα σε ένα Ηφαίστειο: Η άνοδος του Ισλανδικού ποδοσφαίρου]



Σαν παιδιά, προπονούνταν στα χιονισμένα γήπεδα της Ισλανδίας κόντρα στην «ατυχία» τους να γεννηθούν σε μία μικρή χώρα που δεν θα διεκδικούσε ποτέ πρόκριση σε μεγάλες διοργανώσεις. Το ντοκιμαντέρ αυτό, παρουσιάζει την πραγματικά σπουδαία ιστορία του απόλυτου αουτσάιντερ: μίας χώρας 330.000 κατοίκων που ανέτρεψε κάθε προγνωστικό, έχοντας ψυχολογία νικητή. Η κάμερα καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια την εθνική ομάδα της Ισλανδίας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της προς το απόλυτο παιδικό όνειρο: το Euro του 2016.

THE OTHER KIDS, [Τα άλλα παιδιά] / Pablo De La Chica, 2016, 54’



Εκατομμύρια παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο κάθε μέρα. Για πολλά από αυτά, οι υποτροφίες που προσφέρουν μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες είναι ο μόνος τρόπος να επιβιώσουν. Η ιστορία του μικρού Mubiru Rigan, είναι η ιστορία ενός από αυτά τα παιδιά. Ο Mubiru Rigan, ονειρεύεται να γίνει ο επόμενος Φερναντο Τόρες και να σκοράρει το γκολ που θα οδηγήσει την εθνική ομάδα της Ουγκάντα στη διοργάνωση του Κόπα Άφρικα, για πρώτη φορά. Η ζωή του μέχρι τώρα όμως δεν ήταν ποτέ εύκολη. Σε ηλικία τριών ετών, η μητέρα του τον εγκατέλειψε στη χωματερή τοξικών αποβλήτων δίπλα στο εθνικό στάδιο Νέλσον Μαντέλα. Για ένα διάστημα, ο Rigan επιβίωνε είτε πουλώντας παλιοσίδερα είτε κλέβοντας, με το φόβο πάντα της τοπικής μαφίας, μέχρι τη στιγμή που τον ανακάλυψε ένας προπονητής, ο οποίος του εξασφάλισε μία αθλητική υποτροφία για να επιστρέψει στο σχολείο, να έχει κάθε μέρα φαγητό και βέβαια να παίζει ποδόσφαιρο, κυνηγώντας έτσι τα όνειρά του.

Democracia em preto e branco (Ασπρόμαυρη Δημοκρατία) Pedro Asbeg, 90', 2014



Στις αρχές του 1982, όταν το δικτατορικό καθεστώς της Βραζιλίας συμπλήρωνε 18 χρόνια, μία ποδοσφαιρική ομάδα αποφασίζει να εφαρμόσει “δημοκρατία”. Οι Κορίνθιανς, μία από τις ιστορικότερες ομάδες του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος, μιλούν για δημοκρατία, παίρνουν αποφάσεις συζητώντας μεταξύ τους και εμφανίζονται στο γήπεδο έχοντας στις φανέλες τους γραμμένο το σύνθημα “Ψηφίστε στις 15”, παροτρύνοντας τους Βραζιλιάνους να μη διστάσουν να πάνε στις κάλπες. Άτυπος ηγέτης του κινήματος της “Κορινθιακής Δημοκρατίας”, ο Σώκρατες, ένας από τους μεγαλύτερους μεσοεπιθετικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x