Επικαιρότητα

«Φρένο» στα κλεμμένα κινητά

STOP στις ορέξεις των κλεφτών κινητών από αύριο Παρασκευή και στην Ελλάδα. Οι εταιρίες υποχρεούνται, πλέον, να μπλοκάρουν, μέσω του κωδικού ΙΜΕΙ, όλες τις συσκευές που δηλώνονται ως κλεμμένες.

«Φρένο» στις κλοπές κινητών βάζει από την Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου, στη χώρα μας η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Η ΕΕΤΤ βάζει σε εφαρμογή την οδηγία απενεργοποίησης όλων των συσκευών που δηλώνονται από τους κατόχους τους ως κλεμμένες.

Αποδέκτες της «ντιρεκτίβας» της Επιτροπής είναι οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, που, πλέον, υποχρεούνται βάσει νόμου να απενεργοποιούν, μέσω ενός κωδικού, όλα τα κινητά που οι συνδρομητές τους δήλωσαν ότι εκλάπησαν.

Το «κλειδί» της ιστορίας είναι ο κωδικός ΙΜΕΙ (International Mobile Equipment Identity- Διεθνής Κωδικός Κινητών Τηλεφώνων).
Εφόσον απενεργοποιηθεί μία κλεμμένη συσκευή, καθίσταται πλέον άχρηστη για τον παράνομο κάτοχό της, αφού δεν θα μπορεί να μεταπωληθεί στην εγχώρια «μαύρη» αγορά, μιας και δεν θα ενεργοποιείται με άλλη κάρτα SIM, ούτε της ίδιας, ούτε άλλης εταιρείας.
Τον συγκεκριμένο κωδικό θα πρέπει, όμως, να τον γνωρίζει ο νόμιμος ιδιοκτήτης από πριν, ούτως ώστε να ενημερώσει κατόπιν της κλοπής την εταιρία - πάροχo του.

Και αυτό επειδή ο ΙΜΕΙ περιλαμβάνει πληροφορίες για τον κατασκευαστή και το μοντέλο της συσκευής και αποτελεί την «ταυτότητα» κάθε συσκευής.

Ο εντοπισμός του κωδικού είναι εύκολος. Απλώς δείτε πού και πώς :
1. Στη συσκευασία της συσκευής
2. Πατώντας τα πλήκτρα * # 06 # στο μενού κλήσης
3. Με σχετική εφαρμογή του λογισμικού του κινητού


Εναλλακτικά δείτε και το παρακάτω σχεδιάγραμμα

inner

Για την απενεργοποίηση της συσκευής, οι συνδρομητές πρέπει αρχικά να δηλώσουν την κλοπή στην Αστυνομία και στη συνέχεια, να υποβάλουν στον πάροχό τους γραπτό αίτημα απενεργοποίησης της συσκευής, επισυνάπτοντας το αποδεικτικό της δήλωσης κλοπής.
Εφαρμόζοντας τη συγκεκριμένη υποχρέωση, η ΕΕΤΤ στοχεύει στην ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή έναντι του φαινομένου της κλοπής συσκευών κινητών τηλεφώνων.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x