sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η άτολμη Εθνική, η άξια Γεωργία & οι… Βαλενθιάνοι τερματοφύλακες: Τι μας έμεινε από τον αποκλεισμό της Ελλάδας

Το sport-fm.gr καταγράφει τα σημαντικότερα σημεία από τον αποκλεισμό της Ελλάδας στην Τιφλίδα.

Μετά από 120’ αγώνα και εννέα εκτελέσεις πέναλτι, η Ελλάδα είδε το όνειρο για επιστροφή σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης να σβήνει.

Η Γεωργία ήταν πιο εύστοχη, νίκησε 4-2 στη... ρουλέτα και έκλεισε θέση για το πρώτο Euro της ιστορίας της, την ώρα που η Εθνική μας αγνοεί την παρουσία σε τελική φάση από το 2014.

Η άτολμη εμφάνιση της ομάδας του Γκουστάβο Πογέτ, η ιστορία που έγραψαν δίκαια οι Γεωργιανοί και η... κατάρα από τη λευκή βούλα είναι μερικά από τα στοιχεία που κράτησε το sport-fm.gr από τα όσα έγιναν στην Τιφλίδα.

Μια Εθνική φοβική: Προ ημερών, η Ελλάδα βρήκε μπόσικο το Καζακστάν και το σκόρπισε με 5-0, εκτοξεύοντας τις προσδοκίες. Στην Τιφλίδα, ήταν σαφές πως τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα. Πάνω από 50.000 Γεωργιανοί βρέθηκαν εκεί για να στηρίξουν την ομάδα τους, που με ηγέτη τον παικταρά Κβαρατσκέλια, έναν ποδοσφαιριστή επιπέδου που αντίστοιχο δεν έχουμε στην Ελλάδα, έψαχνε το πρώτο της εισιτήριο για τελική φάση.

Και όσο διαφορετικές και αν ήταν οι συνθήκες, όσο πιο προσεκτική κι αν έπρεπε να είναι η ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ, μάλλον αποδείχτηκε πιο μαζεμένη απ’ όσο έπρεπε. Η Γαλανόλευκη έβγαλε πρόσωπο φοβικό, απέναντι σε ένα σύνολο σκληροτράχηλο και παθιασμένο, που όμως εκτός του... Κβαραντόνα και του κέρβερου Μαμαρντασβίλι, δεν είχε να επιδείξει άλλες ποιοτικές μονάδες.



Μονάχα στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης έδειξε όσα μπορούσε να κάνει, κι εκεί η τύχη δεν χαμογέλασε, με την κεφαλιά του Μαυροπάνου να σταματά στο δοκάρι και τον αγώνα να οδηγείται στα πέναλτι. Εκεί όπου η ποιότητα δεν έχει πια τόση σημασία. Μόνο να πάει η μπάλα μέσα!

Έγραψαν ιστορία και μπράβο τους: Με έναν από τους πιο συναρπαστικούς ποδοσφαιριστές της Serie A, έναν εξαιρετικό και ανερχόμενο τερματοφύλακα, μερικούς... γερόλυκους που πλησιάζουν τα 40 και αρκετούς παίκτες που βγάζουν το ψωμί τους σε ομάδες του ευρωπαϊκού top-5, η Γεωργία έγραψε ιστορία φτάνοντας δικαιότατα για πρώτη φορά σε τελική φάση Euro.

Με τον Βίλι Σανιόλ να συνεχίζει στον πάγκο από το 2021, οι Γεωργιανοί έφτασαν μέχρι το τέλος της διαδρομής χάρη, αρχικά, στην τρελή πορεία τους στο περσινό Nations League, όπου είχαν καθαρίσει Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Γιβραλτάρ μαζεύοντας 16 βαθμούς.



Εντέλει, η Γεωργία κράτησε το μηδέν στην έδρα της ενάντια σε Λουξεμβούργο και Ελλάδα και έδωσε σε χιλιάδες οπαδούς της την αφορμή να εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσουν τη σπουδαιότερη στιγμή της ιστορίας τους. Κι όλα αυτά, με τον ηγέτη της ομάδας να έχει βγει τραυματίας στο 108’!

Το άξιζαν και μπράβο τους...

Η κατάρα των πέναλτι: Σύμφωνοι, το δείγμα γραφής είναι μικρό. Ωστόσο είναι γεγονός ότι τα πέναλτι δεν μας πάνε! Μετά και τον δραματικό αποκλεισμό στην Τιφλίδα, η Ελλάδα μετρά 2/2 αποκλεισμούς σε ματς που κρίθηκαν στη ρουλέτα, με τον προηγούμενο να είναι το καλοκαίρι του 2014.

Τότε που ο Κέιλορ Νάβας μας είχε πετάξει εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου ένα βήμα πριν την οκτάδα, στο τελευταίο μέχρι σήμερα ματς της Εθνικής μας σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης.

Τότε, ο Γκέκας είχε δει τον Κοσταρικανό να αποκρούει την εκτέλεσή του. Σήμερα, ο Μπακασέτας έπαθε το ίδιο απέναντι στον Μαμαρντασβίλι, με τον Γιακουμάκη να αστοχεί.

Αξίζει δε εδώ να αναφερθούμε και στη... σατανική σύμπτωση των τερματοφυλάκων που παίζουν σε ομάδες της Βαλένθια και μας πληγώνουν! Βλέπετε, το ’14 ο ο Νάβας ανήκε στη Λεβάντε. Φέτος, ο Γεωργιανός γκολκίπερ που συνέβαλε τα μέγιστα για να γράψει ιστορία η ομάδα του, υπερασπίζεται την εστία της συντοπίτισσας των «γκρανότας», Βαλένθια...

Όσα δεν είδαμε σε 100 λεπτά...: Οι καλές στιγμές ήταν ελάχιστες κατά την κανονική διάρκεια του αγώνα, με τα πράγματα να αλλάζουν απότομα στο τελευταίο πεντάλεπτο του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης. Τότε που είδαμε τέσσερις μαζεμένες τελικές προσπάθειες από πλευράς Ελλάδας και μία τεράστια ευκαιρία για τη Γεωργία!



Απίθανο ως στατιστικό ότι το σουτ του Μπακασέτα στο 100’ ήταν η πρώτη τελική προσπάθεια στην εστία για την Εθνική μας, με τον Μαυροπάνο να έχει τη στιγμή του αγώνα όταν έστειλε την μπάλα στο δοκάρι με κεφαλιά στο 102’.

Ο ίδιος παίκτης δε, ήταν αυτός που παραλίγο να χαρίσει το γκολ στους Γεωργιανούς στο 105’, με τον Βλαχοδήμο όμως να κρατά το μηδέν! Όσα δεν είδαμε σε όλο το ματς, τα είδαμε μαζεμένα...

Και τώρα τι...: Αβέβαιη η επόμενη μέρα στην Εθνική. Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έχει συμβόλαιο για τη συνέχεια, που θα βρει την Ελλάδα να δίνει φιλικά ματς τον Ιούνιο και να ξεκινά τις υποχρεώσεις της στο επόμενο Nations League τον Σεπτέμβριο.

Μετά τον αποκλεισμό στην Τιφλίδα, ο Ουρουγουανός ομοσπονδιακός τεχνικός απέφυγε να μιλήσει για το μέλλον του, ωστόσο είναι σαφές πως είναι ώρα αποφάσεων στην Ομοσπονδία.

Για να δούμε εάν θα είναι ο Πογέτ αυτός που θα καθοδηγήσει τη Γαλανόλευκη ενόψει Nations League και προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 ή αν θα αναλάβει κάποιος άλλος.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x