Χρήστος Ρομπόλης

Γι’ αυτό επέλεξε τον Στρέλνιεκς ο Ολυμπιακός

Η μεταγραφή του Γιάνις Στρέλνιεκς δεν είναι… αεροδρομίου, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε «έξυπνη βόμβα». Διαβάστε ποια στοιχεία του Λετονού γκαρντ ανάγκασαν τον Ολυμπιακό να τον αποκτήσει.

Ο Γιάνις Στρέλνιεκς θα πρέπει να θεωρείται ήδη παίκτης του Ολυμπιακού. Η επιλογή του μπορεί να μην προκάλεσε ενθουσιασμό, ωστόσο για τους καλά γνωρίζοντες το άθλημα μπορεί η συγκεκριμένη κίνηση να εξελιχθεί σε κομβική για τους «ερυθρόλευκους». Σε κάθε περίπτωση είναι περισσότερο ασφαλής από κάποιο «λαχείο» από τις ΗΠΑ, καθώς οι Πειραιώτες ξέρουν καλά τι αγοράζουν.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος «ξεψάχνισε» τη συγκεκριμένη περίπτωση από όλες τις απόψεις και πείστηκε πως ο 28χρονος Λετονός είναι το πρώτο από τα δύο βασικά κομμάτια που θα προστεθούν στην περιφερειακή γραμμή της ομάδας, δίπλα στους σταθερούς πόλους των Βαγγέλη Μάντζαρη και Βασίλη Σπανούλη.

Γιατί, λοιπόν, ο Ολυμπιακός κατέληξε στον Γιάνις Στρέλνιεκς;

-Ικανότητα να ταιριάξει με όλους: Ο Στρέλνιεκς είναι ένας γκαρντ ικανός να παίξει καλύτερα στο «2», αλλά αρκετά ικανοποιητικά και στο «1». Δεν θα απαιτήσει μπάλες, αλλά δεν θα διστάσει να πάρει και επιθέσεις. Υπό αυτό το πρίσμα ταιριάζει ιδανικά δίπλα στον Μάντζαρη αλλά και τον Σπανούλη, που την προσεχή σεζόν είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί για αρκετά λεπτά ως πλέι μέικερ.

-Σταθερότητα: Σε αντίθεση με τον Έρικ Γκριν, που αγωνιζόταν αποκλειστικά στο «2», ο Στρέλνιεκς είναι πιο σταθερός παίκτης. Μπορεί ο Αμερικανός να έκανε αρκετά παιχνίδια του «9» ή του «10», αλλά υπήρχαν άλλα τόσα ή και περισσότερα που ήταν μέτριος ή και αρνητικός. Ο Λετονός ίσως σπανίως να φτάσει στο «9» ή στο «10» σε κάποιο ματς, αλλά δύσκολα θα πέσει κάτω από το «7» και μάλλον ποτέ δεν θα είναι αρνητικός.

-Παίκτης ομάδας: Ο Στρέλνιεκς δεν είναι σταρ, αλλά παίκτης που αναδεικνύεται μέσα από ένα καλοδουλεμένο σύνολο. Το έκανε εξαιρετικά στην καλοδουλεμένη Μπάμπεργκ, μπορεί να το κάνει σε μια εξίσου ή και καλύτερα δομημένη ομάδα, όπως ο Ολυμπιακός. Δεν θα εκβιάσει επιθέσεις, θα αντιληφθεί το ρόλο του και θα προσπαθήσει να τον επιτελέσει στον καλύτερο βαθμό είτε παίξει 5-10 είτε 20-25 λεπτά.

-Ικανός δημιουργός: Ο Ολυμπιακός υστέρησε φέτος αρκετά στη δημιουργία. Πέρα από τις εμπνεύσεις του Σπανούλη, δεν είχε έναν σταθερό πόλο που θα φτιάξει παιχνίδι στην περιφέρειά του. Ο Στρέλνιεκς όχι απλώς είχε 3,5 ασίστ ανά αγώνα στη φετινή Ευρωλίγκα, αλλά ήταν και ο πρώτος παίκτης σε όλη τη διοργάνωση σε αναλογία ασίστ/λαθών (76/26) με 292,31%. Αποφεύγει τις παρακινδυνευμένες πάσες, αλλά βλέπει καλά το γήπεδο και διαβάζει σωστά την αντίπαλη άμυνα, στοιχείο που αναδείχθηκε από την Μπάμπεργκ, την ομάδα με τις ίσως καλύτερες επιθετικές αποστάσεις στην Ευρωλίγκα.

-Φονικός εκτελεστής: Το βασικό ατού στο επιθετικό παιχνίδι του. Είτε από ντρίμπλα, είτε κυρίως από θέση, ο Στρέλνιεκς είναι καταπληκτικός σουτέρ. Δεν βρίσκεις εύκολα γκαρντ με 58,1% στα δίποντα και 45,9% στα τρίποντα στην Ευρωλίγκα. Μάλιστα, ο Λετονός δεν «αγκυροβολεί» σε ένα σημείο του παρκέ στην επίθεση, αλλά βασικό του χαρακτηριστικό είναι η διαρκής του κίνηση για να ξεμαρκαριστεί και να «πυροβολήσει».

-Είναι clutch player: Μπορεί να μην είναι η πρώτη επιλογή της ομάδας του όταν το παιχνίδι κρίνεται στο τέλος, αλλά είναι αποτελεσματικός. Ο Ολυμπιακός το βίωσε στο πετσί του στο περσινό ματς της Βαμβέργης, όταν με τρίποντο από τη γωνία λίγο πριν το φινάλε χάρισε τη νίκη στην Μπάμπεργκ. Είχε δείξει την ικανότητά του από μικρός, όταν στο Ευρωπαϊκό U18 του 2007 στη Μαδρίτη (όπου η ελληνική ομάδα με τον Παπανικολάου παίκτη ήταν δεύτερη) είχε πετύχει το καλάθι της νίκης στον μικρό τελικό με τη Λιθουανία.



-Συνεπής αμυντικός: Δεν είναι «εξολοθρευτής», το κορμί του δεν τον βοηθά ιδιαίτερα (αφού δεν είναι ούτε πολύ μακρύς, ούτε πολύ αθλητικός), ωστόσο ο Στρέλνιεκς είναι αρκετά συνεπής στην πίσω μεριά του γηπέδου. Δεν θα αδιαφορήσει ποτέ για τα καθήκοντά του στο αμυντικό κομμάτι και χάρη στην αγωνιστική του πειθαρχία μπορεί να δώσει πολύτιμες λύσεις και σε αυτό το κομμάτι.

-Ήρεμος χαρακτήρας, άριστος επαγγελματίας: Ένα στοιχείο που πάντα ψάχνει ο Ολυμπιακός είναι ο χαρακτήρας του εκάστοτε παίκτη του. Ο Στρέλνιεκς έχει εξαιρετικές συστάσεις, αφού χαρακτηρίζεται ως ήρεμος τύπος, που δεν προκαλεί προβλήματα στην ομάδα και «χτίζοντας» βήμα-βήμα την καριέρα του, από τη Βέντσπιλς μέχρι τον Ολυμπιακό, είναι προσγειωμένος. Επίσης είναι άριστος επαγγελματίας. Πολλές φορές κάθεται μετά τις προπονήσεις στο γήπεδο και δουλεύει για αρκετή ώρα κομμάτια του παιχνιδιού του.

Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x