Επικαιρότητα

Για πρώτη φορά στο φως η «θαυμάσια επιστολή» που έδωσε ο Ομπάμα στον Τραμπ

Διαβάστε τη χειρόγραφη επιστολή που ο Ομπάμα άφησε στον Τραμπ τις τελευταίες στιγμές του στον Λευκό Οίκο, το περιεχόμενο της οποίας μόλις δημοσιεύτηκε.

Τις τελευταίες στιγμές του μέσα στο Οβάλ Γραφείο, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δίπλωσε σε τρία μέρη μια χειρόγραφη επιστολή προς τον Ντόναλντ Τραμπ, την τοποθέτησε σε έναν φάκελο και με κεφαλαία γράμματα έγραψε πάνω: Στον κύριο Πρόεδρο.

Τώρα, το περιεχόμενο αυτής της επιστολής – η οποία ήταν η τελευταία άμεση επικοινωνία μεταξύ του 44ου και του 45ου προέδρου της Αμερικής – έρχεται στη δημοσιότητα από το CNN, μια επιστολή την οποία ο Τραμπ χαρακτήρισε «θαυμάσια» αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενό της.



Η πλήρης επιστολή

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Συγχαρητήρια για μια αξιόλογη διαδρομή. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε εσάς και όλοι μας, ανεξαρτήτως κομμάτων, θα πρέπει να ελπίζουμε για ευημερία και ασφάλεια κατά τη διάρκεια της θητείας σας.

Αυτό είναι ένα μοναδικό γραφείο, χωρίς ένα σαφές σχέδιο επιτυχίας, οπότε δεν γνωρίζω αν κάποια συμβουλή από μένα θα ήταν χρήσιμη για εσάς.

Ωστόσο, επιτρέψτε μου να προσφέρω λίγες σκέψεις από τα τελευταία 8 χρόνια.

Κατ 'αρχάς, είμαστε και οι δύο ευλογημένοι, με διαφορετικούς τρόπους, με μεγάλη τύχη. Δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί. Εναπόκειται σε εμάς να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δημιουργήσουμε περισσότερες σκάλες επιτυχίας για κάθε παιδί και οικογένεια που είναι πρόθυμη να εργαστεί σκληρά.



Δεύτερον, η αμερικανική ηγεσία σε αυτόν τον κόσμο είναι πραγματικά απαραίτητη. Εξαρτάται από εμάς, μέσω της δράσης μας και του παραδείγματός μας, να στηρίξουμε τη διεθνή τάξη που επεκτείνεται σταθερά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και από την οποία εξαρτάται ο πλούτος και η ασφάλειά μας.

Τρίτον, είμαστε απλώς προσωρινοί ένοικοι αυτού του γραφείου. Αυτό μας καθιστά προστατευτές των δημοκρατικών θεσμών και των παραδόσεων - όπως το κράτος δικαίου, ο διαχωρισμός των εξουσιών, η ίση προστασία και οι πολιτικές ελευθερίες – για τις οποίες πολέμησαν και μάτωσαν οι πρόγονοί μας. Ανεξάρτητα από την πίεση της καθημερινής άσκησης πολιτικής, εναπόκειται σε εμάς να αφήσουμε τα όργανα της δημοκρατίας μας τουλάχιστον τόσο ισχυρά όσο τα βρήκαμε.

Και τέλος, βρείτε χρόνο για τους φίλους και την οικογένειά σας, μέσα στην πίεση της καθημερινότητας. Θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τις καθημερινές δυσκολίες.

Η Μισέλ και εγώ σας ευχόμαστε τα καλύτερα, καθώς ξεκινάτε αυτή τη μεγάλη περιπέτεια και να γνωρίζετε ότι είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο.

Καλή τύχη,

BO

Η αντίδραση του Τραμπ στην «θαυμάσια επιστολή»

Τότε, αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αναφερθεί στη «θαυμάσια επιστολή» που άφησε ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο.

«Πήγα στο Οβάλ Γραφείο και βρήκα αυτήν την θαυμάσια επιστολή του προέδρου Ομπάμα» είχε πει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δείχνοντάς την κατά τη διάρκεια μιας σύντομης δήλωσής του στον Λευκό Οίκο.



«Ήταν πραγματικά πολύ ευγενικό εκ μέρους του» συμπλήρωσε, σπεύδοντας να διευκρινίσει, σε περιπαικτικό ύφος, ότι δεν είχε σκοπό να αποκαλύψει στον Τύπο το περιεχόμενό της.

Η μακρά παράδοση των επιστολών

Σύμφωνα με μια παλιά αμερικανική παράδοση, ο απερχόμενος πρόεδρος αφήνει στον διάδοχό του μια επιστολή ώστε να τη βρει μόλις εγκατασταθεί στο Οβάλ Γραφείο.

Εκείνη του 1993 που είχε αφήσει ο Ρεπουμπλικανός Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος στον διάδοχό του Μπιλ Κλίντον είχε προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση.

«Η επιτυχία σας είναι η επιτυχία της χώρας σας» έγραφε εκείνη την εποχή ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Σας στηρίζω απόλυτα» προσέθετε απευθυνόμενος στον πολιτικό του αντίπαλό.

«Θα υπάρξουν πολύ δύσκολες στιγμές» έλεγε. «Μην επιτρέψετε στους επικριτές σας να σας αποθαρρύνουν και να σας αναγκάσουν να παρεκκλίνετε από την πορεία σας».

Πηγή: Thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x