Betmasters

Για την πρώτη… έκπληξη και την κούπα η Φενέρμπαχτσε

Ο Λάμπρος Γκαραγκάνης προτείνει στο sport-fm.gr τη νίκη-πρόκριση των Τούρκων στον ημιτελικό του Final 4, απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και την κατάκτηση του τροπαίου.

Μεγάλη σημασία σε τέτοιες διοργανώσεις έχει ο άνθρωπος που έχει αναλάβει να οδηγήσει στην επιτυχία την κάθε ομάδα. Γιάννης Σφαιρόπουλος και Δημήτρης Ιτούδης είναι νεόκοποι σ΄ αυτό το επίπεδο. Έναν εκ των δύο θ΄ αντιμετωπίσει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον τελικό, εφόσον ξεπεράσει τους διοργανωτές του Πάμπλο Λάσο. Από το 2011 στη Ρεάλ ο Βάσκος έχει ως σημαντικότερο επίτευγμα το πρωτάθλημα στην ACB το 2013!

Ο Σέρβος αντίπαλός του έχει κατακτήσει, από την άλλη, οκτώ φορές την Ευρωλίγκα και όχι πάντοτε ως φαβορί. Μάλιστα το 1995, με τους Μαδριλένους, έφθασε στην κορυφή της Ευρώπης στο τελευταίο τρόπαιο των διοργανωτών στην ιστορία τους! Με το επόμενο ν΄ αποτελεί όνειρο. Και φέτος οι Καστιγιάνοι, λόγω έδρας αυτή τη φορά, είναι το μεγάλο φαβορί.

Όντως το μπάσκετ που παίζουν, ειδικά ως γηπεδούχοι, είναι ρυθμού και στην καλή τους ημέρα διαθέτουν τις μονάδες (Γιουλ, Σέρχι, Ρούντι) να διαλύσουν οποιονδήποτε αντίπαλο. Πάντως, σε επιτεύγματα στο θεσμό η Ούλκερ/Φενέρμπαχτσε – η οποία για πρώτη φορά φθάνει σε Final 4 – δεν έχει να ζηλέψει κάτι φέτος. Με 22-6 έφθασε η Ρεάλ στη διοργάνωση της Μαδρίτης, με 22-5 ο σύλλογος της Κωνσταντινούπολης.

Οι επιθετικοί μέσοι όροι και των δύο ομάδων είναι επάνω από ογδόντα πόντους, με κύριο μέλημα του μετρ Ομπράντοβιτς να είναι ο περιορισμός αυτών των αριθμών των γηπεδούχων. Οι αναμετρήσεις τους τα τελευταία χρόνια δεν είναι συχνές, επομένως δεν υπάρχει και κάποιο πρόσφατο δείγμα αγώνα για να γίνει η αναφορά. Πλην των ασίστ (21,6 ανά ματς, επίδοση ρεκόρ για τη φετινή Ευρωλίγκα) δεν υπάρχει άλλη στατιστική κατηγορία που να υπερισχύει ολοκληρωτικά η Ρεάλ του, πρώην παίκτη του Ομπράντοβιτς τη δεκαετία του 1990, Λάσο!

Το +5,5, το οποίο δίνεται ως αβαντάζ στους Τούρκους, προέκυψε από την έδρα κυρίως και δευτερευόντως από την απειρία τους σε τέτοιες καταστάσεις (εξαιρείται ο προπονητής). Η Φενέρ, όντως, δεν έχει τη φανέλα της Ρεάλ, όμως και οι Μαδριλένοι δεν διαθέτουν τον προπονητή της Φενέρ. Αν ο Λάσο δεν πάρει κι αυτήν την Ευρωλίγκα το μέλλον του στον πάγκο των Ισπανών προδιαγράφεται θολό. Πέρυσι απομακρύνθηκαν οι συνεργάτες του και, φέτος, έχει σειρά ο ίδιος σε περίπτωση αποτυχίας.

Από την άλλη, ο Ομπράντοβιτς τέτοιο άγχος δεν αντιμετωπίζει, αφού σε κάθε περίπτωση έχει στα χέρια του επέκταση συνεργασίας από τον Γιλντιρίμ με απεριόριστο μπάτζετ! Ο τεχνικός της Ούλκερ έχει οδηγήσει σε σημαντικές νίκες κι εμφανίσεις τους παίκτες του, σε κρίσιμα σημεία της σεζόν, με νίκες επί του Ολυμπιακού, της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και της Πρωταθλήτριας Ευρώπης Μακάμπι Τελ Αβίβ στα πλέι οφ. Αθροιστικά το μπάσκετ… Final 4 που έχει παίξει η Φενέρ φέτος, δεν αποδόθηκε από καμία ομάδα από τις άλλες τρεις.

Ο Γκάουντλοκ πέρα από σούπερ σκόρερ έχει μάθει να παίζει άμυνα, οι Μπογκντάνοβιτς και Βέσελι αξιοποιούν υπό τις οδηγίες του πολυνίκη προπονητή τους στο έπακρον τα αθλητικά τους προσόντα, με το κύριο έλλειμμα των Τούρκων να είναι στους ψηλούς. Όμως κι εκεί ο μέγιστος Ομπράντοβιτς έχει κάνει δουλειά, δίνοντας ρόλο στον Σαβάς για παράδειγμα. Είναι παράδοξο να δίνεται τόσο μεγάλο αουτσάιντερ η ομάδα του κορυφαίου προπονητή μπάσκετ στην Ευρώπη, υπέρ του οποίου… δουλεύει πάντοτε ο χρόνος.

Από τον περασμένο Οκτώβρη στο ραδιόφωνο του ΣΠΟΡ FM 94,6 η Φενέρμπαχτσε είχε αποτελέσει επιλογή πρωτιάς. Τότε δεν την πίστευαν ούτε οι αποδόσεις (προσέγγιζαν το 30,00!). Ακόμη και στο Top 16 οι τιμές κατάκτησης της Ευρωλίγκας, από την πλευρά της τούρκικης ομάδας, ήταν άνω του 10,00! Πλέον στο 5,75 για δύο παιχνίδια και πάλι αποτελούν τιμή, η οποία ποντάρεται.

Στον κρίσιμο ημιτελικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης και το χάντικαπ στους 5,5 πόντους παραπέμπει, σύμφωνα με την ανωτέρω λογική, στο «διπλό» και η απλή νίκη αξίζει. Και δεν χρησιμοποιείται η λογική προηγούμενων ετών, πώς «τόσα χρήματα δίνει η Turkish Airlines στο θεσμό κάποια στιγμή θα το πάρουν Τούρκοι»! Καθαρά αγωνιστικά, η Φενέρ δεν έχει ούτε το καλύτερο ρόστερ, ούτε την πιο βαριά φανέλα. Δεν διαθέτει ούτε Σπανούλη, ούτε Κιριλένκο, ούτε Ρούντι… Διαθέτει, όμως, τον άνθρωπο που ομάδες παικτών στο παρελθόν έχει καταφέρει να τις κερδίσει, σε παρόμοιες συνθήκες με φέτος.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ
723. ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ – ΟΥΛΚΕΡ/ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (+5,5): 2 (1,85)
723. ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ – ΟΥΛΚΕΡ/ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ: 2 (3,20)
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ – ΝΙΚΗΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ: ΟΥΛΚΕΡ/ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (5,75)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x