sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Γιάννης Πετράκης: Αδικημένος μεν, επιτυχημένος δε!

Είναι αδικημένος όσο δεν πάει! Ωστόσο, μέσα από τη δουλειά του, ο Γιάννης Πετράκης έχει δείξει στις 815 ημέρες παρουσίας του στον ΠΑΣ Γιάννινα, ότι είναι ένας από τους καλύτερους Έλληνες προπονητές.

Καμιά φορά ο εμπορικός είναι και ο αρεστός! Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα μέσα και έξω από το ποδόσφαιρο. Ωστόσο, δεν σημαίνει πως ότι είναι εμπορικό είναι και ποιοτικό. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει και με τον Γιάννη Πετράκη. Ο προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα δεν προτιμάει το φως της δημοσιότητας, ούτε του αρέσει μέσω κινήσεών του και συμπεριφορών του να γίνεται ο πρωταγωνιστής του αγώνα. Είναι ένας low profile άνθρωπος, που προτιμάει να κάνει καλά και αθόρυβα τη δουλειά του και να παίρνουν οι παίκτες του, τη δόξα! Γιατί μέσα του, ο ίδιος γνωρίζει ότι έχει βάλει και αυτός το χεράκι του και αυτό τού φθάνει και με το παραπάνω!

Γράφει ο Γιώργος Τσανάκας

Ο Γιάννης Πετράκης μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολα ως «αρχιτέκτονας»! Διότι έχει καταφέρει να «χτίσει» ένα δημιούργημα -από τα θεμέλιά του μέχρι το ρετιρέ- το οποίο αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Ο ΠΑΣ Γιάννινα την τελευταία τριετία αγωνίζεται με τους «ίδιους» ποδοσφαιριστές, καθώς λόγω των κακών χειρισμών της διοίκησης, η ομάδα δεν αδειοδοτούνταν, και δεν είχε το δικαίωμα να αποκτήσει περισσότερους από 3 παίκτες κάθε σεζόν, άνω των 24 ετών.

Ο ίδιος, όμως, δεν παρέδωσε τα… όπλα καμία χρονιά! Είχε τις φιλοδοξίες και τον εγωισμό, να πραγματοποιήσει αυτό που είχε στο μυαλό του. Με τον κορμό της ομάδας να παραμένει ίδιος και με ελάχιστες προσθαφαιρέσεις (πήρε Μανιά, Ναδάλες, Στρούνα, Περιστερίδη - έδωσε Χαρίση, Κοροβέση, Βελλίδη) αλλά και αρκετούς πιτσιρικάδες να συμπληρώνουν το ρόστερ κατάφερε να κερδίσει τον σεβασμό όλων.

Για να φθάσει, όμως, στον απόλυτο σεβασμό, έπρεπε να δουλέψει σκληρά για να κάνει τον κόσμο να τον προσέξει. Κατάφερε να αλλάξει πολλά πράγματα στον τρόπο που δούλευε. Εξελίχθηκε (ο ίδιος) και εξέλιξε τις προπονητικές του μεθόδους με αυτές του ποδοσφαίρου. Απόρροια όλων αυτών και η άψογη εφαρμογή του 3-5-2 στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος! Μια διάταξη αρκετά δύσκολη και απαιτητική, η οποία χρειάζεται τα κατάλληλα «εργαλεία» για να δουλέψει σωστά.

inner

Ο Πετράκης άλλαξε πολλά στοιχεία και στις προπονήσεις. Άλλαξε ακόμη και το… dressing code του! Βέβαια, σε αυτό, οι φήμες λένε πως, έπαιξε σημαντικό ρόλο και η γυναίκα του, που έκανε τις… στιλιστικές επιλογές! Ο 56χρονος κόουτς άλλαξε ριζικά! Όχι, όμως, και στη συμπεριφορά. Συνέχισε να είναι ένας χαμηλών τόνων άνθρωπος. Δεν του αρέσει η πολύ δημοσιότητα, ούτε και να δίνει συνεντεύξεις. Ίσως και γι’ αυτό να μην έχει μεγάλη προβολή σαν προπονητής. Παρότι το αξίζει και, μάλιστα, σε μεγάλο βαθμό. Διότι όπως προείπαμε, δεν είναι εμπορικός και αυτό σε πολλούς δεν αρέσει.

Η «έκρηξη», πάντως, δεν άργησε να έρθει! Όχι φωνές, αλλά δάκρυα χαράς. Έβλεπε την ώρα των δηλώσεών του στην κάμερα της NOVA, τους ποδοσφαιριστές του να αγκαλιάζονται και να κάνουν «όλε» με την κερκίδα και δεν άντεξε. Τον πήραν τα… ζουμιά! Γιατί έπαιξε και αυτός σημαντικό ρόλο ώστε να συμβούν όλα αυτά! Ήθελε και αυτός να τρέξει σαν… παιδί και να πανηγυρίσει με την ψυχή του! Αλλά συγκρατήθηκε! Γιατί είναι κύριος με «κ» κεφαλαίο. Λίγο αργότερα, βέβαια, έξω από τα αποδυτήρια οι 800 και πλέον οπαδοί του ΠΑΣ που είχαν βρεθεί στη Θράκη τον σήκωσαν στα χέρια και πανηγύρισαν έξαλλα μαζί του, με τον ίδιο να έχει ένα χαμόγελο μέχρι τα… αυτιά. Γιατί ήξερε ότι κάτι σημαντικό είχε κάνει!

inner

Στον ΠΑΣ, το έργο του τα τελευταία περίπου 2,5 χρόνια είναι εντυπωσιακό! Γι’ αυτό άλλωστε πήρε και το βραβείο του καλύτερου Έλληνα προπονητή πριν λίγο καιρό. Οι Ηπειρώτες παίζουν στρωτό ποδόσφαιρο στην έδρα τους, ενώ μακριά από τους «Ζωσιμάδες», κάνουν εξαιρετικές εμφανίσεις από άποψη τακτικής. Θυμηθείτε μόνο το ματς στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο (0-2). Οι ποδοσφαιριστές του Γιάννη Πετράκη έκαναν το τέλειο τακτικά ματς και κτυπώντας στα κατάλληλα σημεία πήραν ένα διπλό, που τους έδωσε την 6η θέση και αυτομάτως την ελπίδα για συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν.

Ωστόσο, το συμβόλαιο ενός εκ των καλύτερων -κατά γενική ομολογία- Ελλήνων προπονητών λήγει σε λίγο καιρό. Αρκετές ομάδες σίγουρα θα ενδιαφερθούν. Ο ίδιος, βέβαια, έχει θέσει ως προτεραιότητα τον ΠΑΣ Γιάννινα. Εάν του γίνει πρόταση ανανέωσης από τον πρόεδρο, Γιώργο Χριστοβασίλη, θα μείνει! Εάν όχι, ο «Άγιαξ της Ηπείρου» θα έχει χάσει τον καλύτερο προπονητή που πέρασε τα τελευταία χρόνια από τον πάγκο του και πιθανότατα, η επιτυχημένη μαγιά που έχει φτιάξει θα χαλάσει…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x