Κολύμβηση

Γιαννώτης: «Είμαι ακόμα εδώ»

«Μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα μου είναι ότι στα 35 μου ακόμα πρωταγωνιστώ στο χώρο», δηλώνει ο Σπύρος Γιαννιώτης, εκ των κορυφαίων Ελλήνων αθλητών.

Καλεσμένος στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ ήταν χθες ο Σπύρος Γιαννιώτης. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Μαραθώνιας κολύμβησης συγκίνησε με τα όσα είπε για την Ολυμπιάδα του 2012, τους στόχους του, τις φιλοδοξίες και το τέλος μιας σπουδαίας καριέρας αμέσως μετά το 2016 και τους Ολυμπιακούς του Ρίο:

«Η τέταρτη θέση σε μια Ολυμπιάδα είναι πολύ τιμητική. Το ξέσπασμα μου την κούρσα μου στο Λονδίνο το 2012 έγκειται στο γεγονός ότι απογοητεύτηκα πολύ που δε κατάφερα να φέρω ένα μετάλλιο στη χώρα μου. Γι΄αυτό και αντέδρασα έτσι, το ήθελα πάρα πολύ. Είναι και η ένταση ενός τόσο μεγάλου αγώνα και το μόνο που σκέφτεσαι εκείνη την ώρα είναι ότι θα δώσεις όλες σου τις δυνάμεις να καταφέρεις το στόχο σου. Απογοητεύτηκα, αλλά συνέχισα. Αυτό είναι και η αξία του αθλητισμού βέβαια. Φυσικά οι συνθήκες είναι δύσκολες. Αλλά, όταν έχεις στόχο δε κοιτάς τα προβλήματα. Θες να τα δώσεις όλα γιατί αυτό λέει η ψυχή σου. Στα 35 μου, το προσπαθώ κάθε μέρα».

Τα λόγια του, μάθημα ζωής για τους σπουδαστές: «Η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας μου δεν είναι τα μετάλλια σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια. Είναι το γεγονός ότι στα 35 μου είμαι εδώ και συνεχίζω να πρωταγωνιστώ, να βρίσκομαι στο χώρο. Στα 20 μου νόμιζα ότι στα 35 μου, η καριέρα μου θα είχε τελειώσει. Κατάφερα να αποδείξω το αντίθετο. Είναι η προσωπική μου επιβράβευση και είμαι περήφανος γ' αυτό».

Ο Σπύρος Γιαννιώτης δε χρειάζεται συστάσεις. Είναι ο σημαντικότερος ίσως Έλληνας αθλητής με παγκόσμιες διακρίσεις στο ενεργητικό του. Ο αθλητής του Ολυμπιακού που συγκλόνισε το πανελλήνιο με τα δάκρυα του, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τελικού των 10χλμ Μαραθώνιας κολύμβησης και όντας το 2012 η μεγάλη ελπίδα της ελληνικής αποστολής για μετάλλιο, προετοιμάζεται εντατικά για την 5η Ολυμπιάδα της καριέρας του και τρίτη, όντας πια αφιερωμένος στην ανοιχτή θάλασσα, μετά τη μεγάλη του απόφαση το 2007 να αλλάξει τομέα. Ο ίδιος θεωρεί το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καζάν τον ερχόμενο Ιούλιο τη δική του «Ολυμπιάδα», πριν το 2016 και το Ρίο. Άλλωστε η πρόκριση στην Ολυμπιακή αποστολή θα κριθεί στη ρωσική πόλη και ο Γιαννιώτης προετοιμάζεται πυρετωδώς:

«Βρίσκομαι σε μία περίοδο όπου προετοιμάζομαι για το Καζάν. Θεωρώ αυτή τη διοργάνωση μια μικρή Ολυμπιάδα, γιατί από εκεί θα κριθεί αν θα συμμετέχω στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Στόχος μου είναι η 10άδα σε πρώτη φάση. Δε σημαίνει όμως ότι δε θα αγωνιστώ για τη διάκριση. Απώτερη φιλοδοξία είναι να συνεχίσουν να έρχονται πρώτες θέσεις σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά. Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό στο Βερολίνο ο αγώνας σε ατομικό επίπεδο δε κύλησε τόσο καλά για μένα, δε κατάφερα να βρίσκομαι σε αυτές τις πρώτες θέσεις. Η τακτική μου όμως, τα Γκραν πρι στα οποία φέτος θα δώσω ιδιαίτερη σημασία και οι διπλές προπονήσεις θα με βοηθήσουν ώστε να είμαι απόλυτα έτοιμος. Μια γεμάτη χρονιά αρχίζει και θέλω να ανταποκριθώ σε όποια πρόκληση παρουσιαστεί».

Η Πολιτεία στέκεται αρωγός στην προσπάθεια του σπουδαίου Έλληνα κολυμβητή και πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε από την Ολυμπιακή επιτροπή η χορηγία μέσω της τράπεζας Εurobank που θα επιτρέψει στο Γιαννιώτη να βρεθεί στο Ρίο. Ο ίδιος θέλησε να ευχαριστήσει τους ιθύνοντες της τράπεζας για τη συνδρομή τους : «Mέσω της τράπεζας Εurobank εξασφαλίστηκε μια χορηγία, η οποία θα μου επιτρέψει να συγκεντρωθώ στο στόχο μου, που είναι η συμμετοχή στο Ρίο και ένα μετάλλιο. Είναι πολύ σημαντική η βοήθεια για μένα, εξάλλου η τράπεζα ι με τον ίδιο τρόπο προσφέρει ευκαιρίες σε πολλά παιδιά. Θέλω να τους ευχαριστήσω, γιατί μου εξασφαλίζουν δικαίωμα σε μεγάλες βλέψεις και φιλοδοξίες, επιβεβλημένες σε μια διοργάνωση όπως αυτή».

Ο Σπύρος Γιαννιώτης αποκάλυψε και τους απώτερους στόχους του για το μέλλον, τονίζοντας ότι μετά το 2016 στο μυαλό του βρίσκεται να σταματήσει τον επαγγελματικό αθλητισμό: Σκέφτομαι να αποχωρήσω ως επαγγελματίας κολυμβητής, χωρίς φυσικά να εγκαταλείψω το χώρο. Θέλω να ασχοληθώ με την προπονητική, να μεταλαμπαδεύσω στα νέα παιδιά όσα έμαθα και τους λόγους για τους οποίους υπηρέτησα τόσο πιστά την κολύμβηση. Με το Νίκο Γέμελο, τον προπονητή μου. έχουμε ήδη ξεκινήσει μια προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση. Στην Ελλάδα παρά τα προβλήματα υπάρχει ανάπτυξη και χώρος για νέα ταλέντα».

Δήμητρα Γκουντέλια

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x