Άρης Ασβεστάς

Γιατί οι ΠΑΕ θέλουν να καταργήσουν τις αφαιρέσεις βαθμών;

Ο Άρης Ασβεστάς αναλύει το σκεπτικό και την λογική των ΠΑΕ και των θεσμικών οργάνων να καταργήσουν την αφαίρεση βαθμών για επεισόδια (και όχι μόνο), παίρνει θέση και θέτει ερωτήματα.

Κατ’ αρχάς να κάνω ξεκάθαρη την θέση μου για να μην δημιουργούνται παρερμηνείες: Είμαι αντίθετος σε κάθε ελάφρυνση ποινών και υπέρ της συνεχούς αυστηροποίησής τους!

Ο λόγος είναι απλούστατος: Καμία ποινή ως τώρα δεν συνετίζει! Οι οπαδοί δεν πτοούνται ούτε από ποινές έδρας ούτε από αφαιρέσεις βαθμών. Οι παράγοντες δεν πτοούνται και συνεχίζουν τις εμπρηστικές δηλώσεις και τις δημόσιες δυσμενείς κρίσεις, παρά το γεγονός ότι στην δεύτερη υποτροπή προβλεπόταν αφαίρεση βαθμού.

Άρα οι ποινές μόνο προς τα πάνω μπορούν να πάνε και ποτέ προς τα κάτω.

Και πριν πάμε στην ουσία θα θέσουμε εξ αρχής ένα ερώτημα: Ποια είναι η άποψη της FIFA, της UEFA, του Χούμπελ, του Φούσεκ και της υπόλοιπης παρέας, στην επιχειρούμενη μείωση των ποινών του Πειθαρχικού Κώδικα από τις ΠΑΕ, την λίγκα και την ΕΠΟ; Συμφωνούν με αυτό; Διότι άλλα έλεγαν μέχρι πρότινος!

Πάμε να δούμε τώρα τι ακριβώς γίνεται…

Είναι εδώ και αρκετό καιρό γνωστό ότι η Super League έχει προτείνει στην ΕΠΟ (και η ΕΠΟ προφανώς θα το «περάσει» στην Γ.Σ. της Παρασκευής) την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ του Πειθαρχικού Κώδικα και του ΚΑΠ που ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΒΑΘΜΩΝ!

Με λίγα λόγια: Ό,τι κι αν κάνεις, όποιος και αν είσαι (οπαδός ή παράγοντας), ακόμα και… άνθρωπο να σκοτώσεις (που λέει ο λόγος) και ακόμα και αν διακοπεί ή δεν ξεκινήσει καν ένα παιχνίδι λόγω σοβαρότατων επεισοδίων, ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΙΝΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΒΑΘΜΩΝ, παρά μόνο πρόστιμο και μια τιμωρία έδρας!

Ας δούμε, όμως, ποια είναι η λογική τους, κάτι που δεν έχει ειπωθεί ως τώρα:

Η λογική έχει να κάνει με την αντιπαλότητα μεταξύ των ΠΑΕ. Ότι κάθε ομάδα, επιδιώκει συστηματικά και με διάφορους τρόπους, είτε νομικούς (με μια ένσταση) είτε επικοινωνιακούς (μέσω των ΜΜΕ που ελέγχει), να αφαιρούνται βαθμοί από τους αντιπάλους της ώστε να επωφελείται βαθμολογικά εκείνη.

Επίσης, στοχεύει στην αποφόρτιση των παρατηρητών, οι οποίοι πολλές φορές απειλούνται και εκβιάζονται για να μην γράψουν κάτι στις εκθέσεις τους ή αντίθετα για να γράψουν!

Μερικά παραδείγματα:

Έχουμε δει ομάδες να επιδιώκουν ή και να εκβιάζουν την διακοπή ή την μη έναρξη ενός αγώνα για ψύλλου πήδημα, με σκοπό όχι απλώς να πάρουν το ματς «στα χαρτιά», αλλά παράλληλα να αφαιρεθούν και 3 βαθμοί από τον αντίπαλο, όπως προβλέπουν σήμερα οι κανονισμοί.

Έχουμε δει να αφαιρούνται 3 βαθμοί από ομάδες για επεισόδια τα οποία δεν μπορούν πολλές φορές να ελέγξουν, όπως αυτά που συμβαίνουν συχνά εξωτερικά των γηπέδων τους.

Έχουμε δει ΜΜΕ φιλικά προσκείμενα προς την τάδε ΠΑΕ, να πιέζουν επικοινωνιακά με δεκάδες άρθρα και οπτικοακουστικό υλικό, ώστε να δημιουργήσουν την εντύπωση (ή την ψευδαίσθηση) ότι σε κάποιο γήπεδο έχει γίνει πραγματικό μακελειό και κατά συνέπεια να ασκηθεί πίεση προς την αθλητική δικαιοσύνη ότι αν δεν αφαιρέσει βαθμούς θα αποτελεί σκάνδαλο!

Επίσης, είναι γνωστό ότι μια λέξη ή φράση στις εκθέσεις των παρατηρητών ή της αστυνομίας, παίζει καθοριστικό ρόλο στο τι ποινή θα επιβληθεί τελικά σε κάποια ομάδα! Για παράδειγμα: Αν στην έκθεση γραφτεί «στον περιβάλλοντα χώρο» πας για αφαίρεση 3 βαθμών, αν γραφτεί «εξωτερικά της περίφραξης» μένεις ατιμώρητος! Αν γραφτεί «επιτέθηκαν με αντικείμενα και προκάλεσαν τραυματισμούς ή φθορές» πας για αφαίρεση 3 βαθμών, ενώ αν δεν γραφτεί για τραυματισμούς ή φθορές την γλιτώνεις με πρόστιμο και ποινή έδρας.

Το να μην απειλούνται οι ομάδες με αφαίρεση βαθμών, αποφορτίζει –τρόπον τινά- τους παρατηρητές και τους αστυνομικούς διευθυντές, που θα μπορούν να γράφουν πιο ελεύθερα την αλήθεια, με δεδομένο ότι οι συνέπειες δεν θα είναι –έτσι κι αλλιώς- καταστροφικές για τις ομάδες.

Και κάτι ακόμα: Οι ομάδες έχουν στο μυαλό τους και την περίπτωση της προβοκάτσιας. Να δημιουργήσουν δηλαδή σκοπίμως κάποιοι ένα περιστατικό ώστε μια ΠΑΕ να βρεθεί αντιμέτωπη με ποινή αφαίρεσης βαθμών. Με την απάλειψη αυτής της ποινής, η προβοκάτσια δεν θα έχει ουσιαστικό κέρδος.

Η λογική όλων των παραπάνω έχει βάση, δεν αντιλέγω.

Όμως, υπάρχει και ο αντίλογος: Πώς θα αποθαρρύνεις τις παραβατικές συμπεριφορές όταν ο παραβάτης γνωρίζει ότι οι συνέπειες για την ομάδα του δεν θα είναι καταστροφικές;

Το αντίθετο θα συμβεί: Ο παραβάτης ενθαρρύνεται και θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, ή και με μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x