Επικαιρότητα

Γιούνκερ: Απομακρύνεται το σενάριο της ελληνικής χρεοκοπίας

Την αίσθησή του από την πορεία των διαπραγματεύσεων εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν - Ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να πληρλωσει τη δόση της 5ης Ιουνίου στο ΔΝΤ

Την αίσθησή του ότι μια ελληνική χρεοκοπία μπορεί να αποφευχθεί εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.



Μιλώντας στο πρακτορείο ΜΝΙ, ο επικεφαλής της Κομισιόν υπογράμμισε ότι, με βάση την πορεία των συνομιλιών ανάμεσα στην Αθήνα και τους εταίρους της, ενισχύεται η αίσθηση αποφυγής της χρεοκοπίας.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι, όποια συμφωνία ληφθεί, απαιτεί και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -οπως δηλαδή έχει διαμηνύσει και το Βερολίνο.

Ο ίδιοπς τόνισε πως δεν είναι βέβαιο ότι μία αρνητική εξέλιξη, όπως ένα Grexit ή Graccident ή χρεοκοπία, θα επηρεάσει μόνο την Ελλάδα. «Λέω πάντα ξεκάθαρα ότι δεν ξέρουμε τις συνέπειες και μπορεί πιθανότατα να επηρεάσει όλη την ευρωζώνη και μέσω αυτής την παγκόσμια οικονομία. Οπότε πρόκειται για ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά είναι και δικό μας πρόβλημα επίσης» τόνισε.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μη πληρωμής της δόσης της 5ης Ιουνίου, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε πως «οι Έλληνες συνάδελφοι πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να πληρώσουν τον Ιούνιο» και σημείωσε ότι η αντίδραση εξαρτάται από τη συμπεριφορά που θα υιοθετήσουν οι θεσμοί.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, είπε ότι με βάση την εμπειρία του, είναι σημαντικό να υπάρχει καταληκτική ημερομηνία και για το λόγο αυτό έχει τεθεί ο στόχος επίτευξης συμφωνίας στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου.

Για εμφανείς λόγους θα πρέπει να είναι την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, είπε, δηλώνοντας ότι δεν είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος, ωστόσο, είπε ότι έχει παρατήρήσει πρόοδο σε διάφορα ζητήματα.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x