sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Γιουσέιν Μπολτ: Όταν γεννήθηκε ο «πρωταθλητής των πρωταθλητών»

Πριν ακριβώς 31 χρόνια, στο Σέργουντ της Τζαμάικα, είδε για πρώτη φορά το φως του ήλιου ο γρηγορότερος άνθρωπος του πλανήτη. Ο λόγος για τον Γιουσέιν Μπολτ.

Ο Γιουσέιν Μπολτ πήγε ενάντια σε κάθε λογική και κατέρριψε όλα τα ρεκόρ αφήνοντας ολόκληρο τον πλανήτη να παραμιλά με τις εξωπραγματικές επιδόσεις του. Θεωρείται δικαίως ένας από τους κορυφαίους αθλητές όλων των εποχών. Σήμερα κλείνει τα 31 του χρόνια, όντας πια «συνταξιούχος» αφού πριν λίγες μέρες έβαλε τέλος στην καριέρα του. Πρόκειται για την «αστραπή», όπως τον αποκαλούν. Ένας άνθρωπος ιδιαίτερος, που τραβά όλα τα βλέμματα πάνω του ακόμα και πριν ξεκινήσει τις κούρσες του. Όταν πάντως αρχίσει να τρέχει σπάει όλα τα κοντέρ και αφήνει τους πάντες με το στόμα ανοιχτό.

Έλαμπε από μικρός
inner

Λένε πως «ότι λάμπει δεν είναι χρυσός», στην περίπτωση του Μπολτ όμως αυτό δεν ισχύει. Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ, έδειξε από όταν ήταν πιτσιρικάς πως το μέλλον του ανήκει.

Γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου του 1986 και από μικρός έδειξε μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό. Οι γονείς του εργάζονταν σε ένα τοπικό μανάβικο και ο Μπολτ με τον αδερφό του έπαιζαν στο δρόμο. «Όταν ήμουν μικρός, δεν σκεφτόμουν τίποτα άλλο παρά μόνο τον αθλητισμό. Στην αρχή έπαιζα κρίκετ και ποδόσφαιρο μέχρι που ένας δάσκαλός μου είδε ότι είμαι γρήγορο παιδί και μου συνέστησε να ασχοληθώ με τις ταχύτητες» είχε πει χαρακτηριστικά.

«Οι δύο πιο σημαντικές μέρες της ζωής σου είναι η μέρα που γεννιέσαι και η μέρα που ανακαλύπτεις γιατί» είχε πει ο Μάρκ Τουάην (Αμερικανός συγγραφέας). Ο Μπολτ το ανακάλυψε νωρίς καθώς είχε αρχίσει να αγαπά το τρέξιμο από μικρή ηλικία, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος αργότερα: «Οι πρώτες μου αναμνήσεις από τους Ολυμπιακούς αγώνες προέρχονται από την Ατλάντα το 1996, που είδα από την τηλεόραση. Τότε ήμουν μόλις 9 χρονών. Θυμάμαι ακόμα τον Μάικλ Τζόνσον, αφού έτρεχε εκπληκτικά γρήγορα στα 200μ και 400μ». Μέχρι να φτάσει την ηλικία των 12 ετών, ο Τζαμαϊκανός, ήταν ο γρηγορότερος στο σχολείο του στα 100 μέτρα.

Έτσι, ο Μακνέιλ (πρώην σπρίντερ) και ο Τζάρετ (Αμερικανός ποδοσφαιριστής) ανέλαβαν να προπονήσουν τον Μπολτ. Ο Μακνέιλ ανέλαβε αργότερα την «αστραπή» ως κανονικός προπονητής του παρ' όλο που μερικές φορές ήταν δυσαρεστημένος, καθώς ο Τζαμαϊκανός δεν ήταν τόσο αφοσιωμένος όσο θα έπρεπε.

Σε όλο τον κόσμο συστήθηκε επίσημα το 2001 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων στο Ντέμπερτσεν της Ουγγαρίας. Εκεί δεν κατάφερε να πετύχει αυτό που ήθελε καθώς δεν κατόρθωσε να περάσει ούτε στον τελικό.

Την πρώτη του μεγάλη επιτυχία σημείωσε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων που έγινε στο Κίνγκστον το 2002. Ο Γιουσέιν Μπολτ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 200μ, γράφοντας ιστορία, καθώς έγινε ο νεαρότερος αθλητής που πετυχαίνει κάτι τέτοιο. Την επόμενη χρονιά κατάφερε να πάρει πάλι το χρυσό δείχνοντας ότι το μέλλον του ανήκει.

Οι τραυματισμοί και η πορεία προς την κορυφή
inner

Στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004, είχε πολλές βλέψεις για διάκριση όμως η τύχη του γύρισε την πλάτη.

Τραυματίστηκε στο πόδι και έτσι αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο. Η ώρα είχε έρθει για τον Μπολτ για να πάρει τις πιο σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή του. Είχε πολλές προτάσεις για υποτροφία από σπουδαία πανεπιστήμια της Αμερικής, ωστόσο τις απέρριψε όλες και έμεινε στη Τζαμάικα.

Το 2005 άλλαξε προπονητή παίρνοντας τον Γκλεν Μιλς και βάζοντας στόχο να διακριθεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Ελσίνκι. Η χρονιά κυλούσε πολύ καλά για τον Τζαμαϊκανό σπρίντερ και πήγαινε στη Φιλανδία με πολλές προσδοκίες για διάκριση. «Πρέπει να επανορθώσω για ότι έγινε στην Αθήνα και όλα να μπουν στη θέση τους» είχε δηλώσει πριν τους αγώνες η «αστραπή».

Ο Μπολτ πέρασε στον τελικό αλλά η τύχη δεν ήταν με το μέρος του, καθώς τραυματίστηκε ξανά και τερμάτισε τελευταίος με χρόνο 26,27s. Παρ’ όλα αυτά με τη συμμετοχή του στον τελικό έγινε ο νεότερος αθλητής που το καταφέρνει αυτό στα 200μ.

Ωστόσο έβρισκε παντού μπροστά του ένα «τοίχο» που δεν του επέτρεπε να πετύχει αυτά που θέλει, καθώς όποτε είχε την ευκαιρία να διακριθεί σε σημαντική διοργάνωση, τραυματιζόταν.

inner

«Εμπόδια είναι εκείνα τα πράγματα που βλέπεις μπροστά σου όταν παίρνεις τα μάτια σου από το στόχο» είχε πει η Χάνα Μορ (Αγγλίδα συγγραφέας) και η φράση αυτή ταιριάζει απόλυτα στη ιστορία του Γιουσέιν Μπολτ. Εμπιστευόταν τον προπονητή του και με σκληρή δουλειά ήταν έτοιμος να αφήσει πίσω τους τις κακοτυχίες και να πετύχει αυτά που προσδοκεί. «Ο προπονητής μου, Γκλεν Μιλς, είναι πολύ σημαντικό πρόσωπο στην καριέρα μου. Ξεκίνησα προπονήσεις μαζί του το 2004 και τα πρώτα χρόνια έδωσε μεγάλη προσοχή στη δύναμή μου, ώστε αργότερα να μην έχω σοβαρούς τραυματισμούς και τα κατάφερε περίφημα. Για μένα είναι ο καλύτερος προπονητής του κόσμου στα σπριντ» είχε δηλώσει.

Η «αστραπή» επέστρεψε στην Ελλάδα και αυτή τη φορά τίποτα δεν θα μπορούσε να του στερήσει τη διάκριση. Το 2006 στο παγκόσμιο κύπελλο της IAAF που έλαβε χώρα στο ΟΑΚΑ κατέκτησε τη δεύτερη θέση και σημείωσε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία σε αυτό το επίπεδο. Ο Μπολτ τερμάτισε με χρόνο 19.96 στα 200μ και ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου.

Ο Τζαμαϊκανός ήθελε να αγωνιστεί και στα 100μ, ο προπονητής του διαφωνούσε αλλά τελικά δήλωσε συμμετοχή στα 23α Βαρδινογιάννεια. Εκεί κατάφερε να πετύχει αυτό που πάντα ήθελε, καθώς κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 10,03s.

Το 2007 συμμετείχε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Οσάκα, στην Ιαπωνία, όπου και κατάφερε να κατακτήσει δύο ασημένια μετάλλια στα 200μ και στη σκυταλοδρομία 4X100.

Έσπασε όλα τα ρεκόρ, έγινε… «αστραπή»

inner

Οι επιτυχίες στην Ιαπωνία έδωσαν ώθηση στον Μπολτ να φτάσει ακόμα ψηλότερα και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Ο Τζαμαϊκανός δούλεψε πιο σκληρά και ήταν πιο αποφασισμένος να κάνει ότι περνά από το χέρι του για να φτάσει στην κορυφή. «Η πειθαρχία είναι η γέφυρα μεταξύ στόχου και επίτευξης στόχου» και αυτό το γνώριζε πολύ καλά η «αστραπή» , για αυτό και κατέρριψε κάθε ρεκόρ.

Στις 3 Μαίου το 2008, στο Jamaica Invitational στο Κίνγκστον έκανε χρόνο 9,76s, μία επίδοση που αποτελούσε την καλύτερη προσωπική του. Αυτή μάλιστα ήταν και η δεύτερη γρηγορότερη επίδοση της διοργάνωσης, πίσω από τον Ασάφα Πάουελ (9,74s). Μάλιστα ο Μίκαελ Τζόνσον (πρώην θρύλος του στίβου) δήλωσε σοκαρισμένος από το πόσο γρήγορα έχει βελτιωθεί στα 100μ ο Μπολτ.

Η κυριαρχία του ξεκίνησε το 2008 και συγκεκριμένα στις 31 Μαίου. Στο Reebok Grand Prix στη Νέα Υόρκη κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ με 9,72s μόλις στην 5η κούρσα της ζωής του στα 100μ! Δεύτερο άφησε τον Τάισον Γκέι ο οποίος μετά την κούρσα είχε δηλώσει: «Τα γόνατά του φαίνονταν ότι περνούσαν μπροστά από το πρόσωπό μου».

Σειρά πήραν τα 200μ όπου και έσπασε το εθνικό ρεκόρ κάνοντας 19,67s δείχνοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να του σταθεί εμπόδιο.

Η ώρα για το Πεκίνο είχε έρθει και όλα έδειχναν Μπολτ και έτσι έγινε. Όχι μόνο κέρδισε αλλά κατάφερε να κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ καταρρίπτοντας εκείνο που είχε πετύχει ο ίδιος! Με χρόνο 9,69s κατακτά το χρυσό μετάλλιο, μάλιστα χωρίς καν να δυσκολευτεί καθώς στη συγκεκριμένη κούρσα ξεκινά να πανηγυρίζει πριν τερματίσει!

Στα 200μ τρέλανε πάλι όλο τον πλανήτη αφού εκτός απ’ ότι πήρε το χρυσό μετάλλιο κατέγραψε παγκόσμιο και Ολυμπιακό ρεκόρ με 19.30s. Έσπασε μάλιστα το ρεκόρ που υπήρχε από το 1996 από τον Μίκαελ Τζόνσον. Η «αστραπή» έγινε ο πρώτος σπρίντερ στην ιστορία που καταρρίπτει και τα δύο ρεκόρ σε Ολυμπιακούς αγώνες.

Η κορυφή του ανήκει

inner

Οι επιδόσεις του συνέχισαν να είναι πέρα από κάθε φαντασία και κανείς δεν έδειχνε ικανός να σταματήσει το Μπολτ. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βερολίνου βγήκε πρώτος και στα 100μ και στα 200μ με δύο νέα παγκόσμια ρεκόρ, 9,58s και 19,19s αντίστοιχα. Χρυσό κατέκτησε και στα 4X100 στη σκυταλοδρομία.

Σειρά πήρε το παγκόσμιο κύπελλο στην Κορέα, με χρυσό μετάλλιο στα 200μ και στη σκυταλοδρομία. Οι Ολυμπιακοί αγώνες του Λονδίνου δεν θα μπορούσαν να έχουν άλλο νικητή από τον Τζαμαϊκανό, ο οποίος κέρδισε τα 100μ, 200μ και 4Χ100 κάνοντας μάλιστα νέο Ολυμπιακό ρεκόρ στα 100μ και παγκόσμιο ρεκόρ στη σκυταλοδρομία.

Στο παγκόσμιο της Ρωσίας το 2013, στη Μόσχα, ο Μπόλτ πρόσθεσε στη συλλογή του άλλα τρία χρυσά (100μ,200, 4Χ100). Κανείς δεν μπορούσε να τον εκθρονίσει παρά μόνο ο ίδιος του ο εαυτός.

Έτσι συνέχισε παίρνοντας άλλα τρία χρυσά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κίνας.

Οι τελευταίοι του Ολυμπιακοί αγώνες ήταν αυτοί της Βραζιλίας όπου και σάρωσε για άλλη μία φορά τα πάντα δείχνοντας ότι είναι ο «πρωταθλητής των πρωταθλητών».

Αναλυτικά από το 2008 μέχρι το 2016:

inner

Το άδοξο τέλος μίας τεράστιας καριέρας

inner

Ένας τέτοιος αθλητής θα έπρεπε να είχε ένα πιο όμορφο φινάλε από αυτό που του επιφύλασσε η μοίρα. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2017 στο Λονδίνο έκανε γνωστό ότι θα βάλει τέλος στην καριέρα του κατακτώντας ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο και γράφοντας ξανά ιστορία.

Αρχικά μετά από πολλά χρόνια ηττήθηκε στα 100μ τερματίζοντας 3ος σε μία κούρσα που αποτελεί παράδειγμα του «ευ αγωνίζεσθαι» και του αθλητικού ιδεώδους αφού ο νικητής, Γκάτλιν υποκλίθηκε στο μεγαλείο του Μπολτ.

Η τελευταία του κούρσα ήταν αυτή της σκυταλοδρομίας και ήθελε να δώσει στον κόσμο το καλύτερο δυνατό τέλος. Όταν ξεκίνησε να τρέχει όμως τραυματίστηκε με αποτέλεσμα να τερματίσει τελευταίος αλλά να κερδίσει το χειροκρότημα όλου του κόσμου που τον αποθέωσε για τελευταία φορά.

Ο Γιουσέιν Μπολτ αποτελεί παράδειγμα για όλους τους αθλητές σε όλο τον κόσμο. Κατέρριψε κάθε λογική, έσπασε όλα τα ρεκόρ πραγματοποιώντας εξωπραγματικές επιδόσεις προκαλώντας τον θαυμασμό όλων. Μέχρι και οι επιστήμονες δυσκολεύτηκαν να εξηγήσουν τον τρόπο που τρέχει τόσο γρήγορα. Κυρίως όμως έκανε τους πάντες να αγαπήσουν ακόμη περισσότερο το στίβο χάρη σε όσα πέτυχε. Είναι σίγουρο ότι οι κούρσες του θα μνημονεύονται για πάρα πολλά χρόνια ακόμα και θα αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων και σχολιασμού. Η «αστραπή» σήμερα γίνεται 31 χρόνων και όλοι ελπίζουν ότι αυτός ο υπέροχος αθλητής θα συνεχίσει να προσφέρει στο χώρο του στίβου απ’ όποια θέση μπορεί και θέλει κάνοντάς τον καλύτερο.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Κομποθέκρας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x