sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο Σερού Γκιρασί «απειλεί» τον Χάρι Κέιν

Η Στουτγκάρδη «φιγουράρει» στην τρίτη θέση της Μπουντεσλίγκα και ο Σερχού Γκιρασί είναι ο λόγος. Με 13 γκολ σε επτά αγώνες καταρρίπτει ήδη τα ρεκόρ του Λεβαντόφσκι.

Ύστερα από δύο σεζόν γεμάτες αγωνία, η Στουτγκάρδη θυμίζει στο κοινό της την πρωταθλήτρια ομάδα του 2007. Η τρίτη θέση της Μπουντεσλίγκα της ανήκει ύστερα από επτά αγωνιστικές, με την εντυπωσιακή Λεβερκούζεν να είναι στη δεύτερη με έναν βαθμό διαφορά, όση είναι και η απόστασή της από την τέταρτη Μπάγερν.

Οι «Σουηβοί» βρέθηκαν κοντά στον υποβιβασμό δις, αφού τη σεζόν 2021-22 «σώθηκαν» την τελευταία αγωνιστική στα τελευταία λεπτά του αγώνα με την Κολωνία, ενώ πέρυσι χρειάστηκαν τη διαδικασία των μπαράζ για να κρατηθούν στη μεγάλη κατηγορία. Φέτος τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Ήρθε η ώρα για την αγωνιστική ανάταση και αιχμή του δόρατος είναι ο ασταμάτητος Σερού Γκιρασί. Τα 13 γκολ του επιθετικού από τη Γουϊνέα «διαγράφουν» τον στόχο της γρήγορης παραμονής και θέτουν αυτόν της ευρωπαϊκής επιστροφής.


Ο Γκιρασί σκοράρει, «τρέμουν» Λεβαντόφσκι και Κέιν


Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι άφησε πίσω του απλησίαστα ρεκόρ. Σε Ντόρτμουντ και Μπάγερν Μονάχου μέτρησε 312 γκολ σε 384 συμμετοχές στη Μπουντεσλίγκα. Είχε το ρεκόρ των περισσότερων γκολ τις πρώτες επτά αγωνιστικές με 11 στον αριθμό. Ο χρόνος προσπέρασε τον Πολωνό αρχισκόρερ και έφερε τον Γκιρασί στην πρώτη θέση της λίστας. Θα μιλάμε για ασύλληπτο κατόρθωμα, εφόσον είναι σε αυτή στο φινάλε της χρονιάς. Ο Χάρι Κέιν άφησε την Αγγλία για τη Γερμανία, τόσο για να κατακτήσει επιτέλους έναν τίτλο, όσο για να αφήσει το «αποτύπωμά» του σε ένα άλλο μεγάλο πρωτάθλημα. Συνιστά πρόκληση λοιπόν για τον Σερού Γκιρασί να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της Μπουντεσλίγκα, αφήνοντας πίσω του έναν τεράστιο επιθετικό.



Ο Γκιρασί έχει τόσα γκολ όσα έχουν πετύχει οι 63 από τις 95 ομάδες των πέντε μεγαλύτερων πρωταθλημάτων της Ευρώπης! Μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας ανέτρεψε μόνος του τη Βολσφμπουργκ με συγκλονιστικό «χατ-τρικ» μπροστά στο κοινό της «Μερσέντες-Μπενζ Αρένα». Εάν παρατηρήσει κανείς τον τρόπο που ενεργεί μέσα στην περιοχή, αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι απλό αυτό κάνει, δεν σπρώχνει απλά τη μπάλα στα δίχτυα, δεν είναι παίκτης μίας επαφής.

Αντιθέτως, φέρνει ο ίδιος τον εαυτό του σε σημείο «εκτέλεσης», μετατρέπει σε ευκαιρία χαμένες επιθέσεις ή ολοκληρώνει άριστα την ανάπτυξη των συμπαικτών του. Συμμετέχει στον τρόπο άμυνας και επίθεσης και τα επιτεύγματά του είναι «προϊόν» δουλειάς, εκείνος όμως παραμένει «προσγειωμένος» και εξυμνεί τους συμπαίκτες του. «Είναι πολύ καλό όλο αυτό που έχω πετύχει, αλλά επαναλαμβάνω ότι το κάνουμε σαν ομάδα και όταν σκοράρω τα εύσημα πάνε σε όλους».


Η ανακάλυψη του «Mr. Goal» από τη Γουϊνέα


Γεννημένος στην Αρλ της νότιας Γαλλίας, έκανε τα πρώτα του βήματα σε ερασιτεχνικές ομάδες χαμηλών κατηγοριών, μέχρι να τον εντοπίσει η Λαβάλ το 2014 και να τον κάνει σε ηλικία 17 ετών, τον νεότερο ποδοσφαιριστή στην ιστορία της με επαγγελματικό συμβόλαιο. Ο σύλλογος, με σταθερή παρουσία στη Ligue 2, τον έριξε στα «βαθιά» και ο «άγουρος» τότε επιθετικός τα πήγε αρκετά καλά με έξι γκολ σε 29 συμμετοχές. Οι διοικούντες έτριβαν τα χέρια τους με το ακατέργαστο «διαμάντι» που ανακάλυψαν, αφού η Λιλ δεν δυσκολεύτηκε να καταβάλει μισό εκατομμύριο ευρώ για να τον αγοράσει τη θερινή μεταγραφική περίοδο.

Το πρώτο εξάμηνο στους «Λιλουά» δυσκολεύτηκε αρκετά και το Γενάρη επέστρεψε ως δανεικός στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας και την Οσέρ. Εκεί τα «έσπασε» με οκτώ γκολ σε 15 εμφανίσεις. Χωρίς καν να τον αξιοποιήσει, η Λιλ βγήκε κερδισμένη, όταν έκανε δεκτή την πρόταση 3,8 εκατομμυρίων ευρώ της Κολωνίας στο τέλος της σεζόν 2015/16.

Γκιρασί:Ο «killer» της Στουτγκάρδης

Ο δύσκολος ο δρόμος της δικαίωσης


Το δεύτερο βήμα σε μεγάλη εθνική κατηγορία έγινε, το όνομά του έγινε γνωστό και στη Γερμανία. Θα έπρεπε όμως να κάνει υπομονή μέχρι να δικαιωθεί. Ανεβοκατέβαινε στην πρώτη και τη δεύτερη ομάδα των «τράγων» δίχως να βρει σε καμία ρυθμό, λόγω μυϊκών τραυματισμών και φυσικής κατάστασης. Η χρονιά 2017/18 επεφύλασσε περισσότερες ευκαιρίες και εκείνος θα αποδείκνυε την ικανότητά του στο σκοράρισμα.

Επτά γκολ σε 23 εμφανίσεις, τα δύο εξ’ αυτών στο Europa League και το ένα απέναντι στην Άρσεναλ, ανέβασαν αρχικά την αξία του. Η Κολωνία όμως δεν θα απέφευγε τον υποβιβασμό και εκείνος θα «κατέβαινε» μαζί της στην Μπουντεσλίγκα 2. Το «νωθρό» πρώτο εξάμηνο, έστειλε τον Γκιρασί πίσω στη Γαλλία και την Αμιάν που διεκδικούσε την παραμονή. Ο ταχύτατος, παρά το ύψος του (1.87μ), σέντερ φορ συνέβαλε στην επίτευξη του στόχου με τρία τέρματα.



Οι Γάλλοι έμειναν ικανοποιημένοι, πλήρωσαν έξι εκατομμύρια στην Κολωνία και τον έκαναν μόνιμα δικό τους. Η χρονιά 2018/19 θα ήταν σαφώς πιο απαιτητική και εκείνος θα έκανε απόσβεση ενός τόσο μεγάλου ποσού για τα «κυβικά» του συλλόγου, με εννέα τέρματα. Αυτά δεν ήταν αρκετά για την παραμονή της Αμιάν στη μεγάλη κατηγορία. Η συνολική του απόδοση ωστόσο, ανάγκασε τη Ρεν να πληρώσει 15 εκατομμύρια ευρώ. Ήταν η ευκαιρία του και την έπιασε από τα «μαλλιά», καθώς αγωνίστηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ και πέτυχε το πρώτο ιστορικό γκολ του γαλλικού συλλόγου στη σπουδαία διοργάνωση. Η σεζόν 2020/21 ολοκληρώθηκε με 14 γκολ, η επόμενη, ωστόσο, δεν θα ήταν το ίδιο παραγωγική με 12 σε 48 αγώνες και το τέλος της θα έφερνε την Στουτγκάρδη στην πόρτα του.

Αρχικά επέστρεψε ως δανεικός στη Μπουντεσλίγκα. Στη νότια Γερμανία βρήκε την «Ιθάκη» του, κέρδισε αμέσως τη φανέλα βασικού και στη «μάχη» της πρώην ομάδας του Κωνσταντίντου Μαυροπάνου, ο Γκιρασί ήταν καθοριστικός. Όχι μόνο με τα 11 τέρματα στο πρωτάθλημα, αλλά και με το ένα στα μπαράζ παραμονής με το Αμβούργο. Ο Έλληνας αμυντικός πήρε τη μεταγραφή στη Γουεστ Χαμ και ο Αφρικανός επιθετικός παρέμεινε κάτοικος Στουτγκάρδης για να «σπάσει» κάθε ρεκόρ. Η ομάδα έκλεισε το deal στα εννέα εκατομμύρια το περασμένο καλοκαίρι και πλέον αυτά φαίνονται λίγα μπροστά στα κατορθώματα του Σερού Γκιρασί.

Επιμέλεια: Θανάσης Κρητικός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x